Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Σε τροχιά πολέμου Ισραήλ – Ιράν

Εναλλακτική λύση αναζητεί η αμερικανική κυβέρνηση
The New York Times
Το Ισραήλ συζητεί ανοιχτά το ενδεχόμενο πλήγματος εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν τους επόμενους μήνες. Με αυτό το δεδομένο, η αμερικανική κυβέρνηση Ομπάμα προχωρεί σε βήματα που δεν φθάνουν μέχρι τον πόλεμο, με την ελπίδα ότι θα εμποδίσουν επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν και ότι θα αναγκάσουν την Τεχεράνη να λάβει πιο σοβαρά υπ’ όψιν τις σχετικές διαπραγματεύσεις.
Στα βήματα που λαμβάνει η αμερικανική κυβέρνηση περιλαμβάνονται οι ήδη προγραμματισμένες ναυτικές ασκήσεις στον Περσικό Κόλπο, η αναβάθμιση του συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας στην περιοχή και η περαιτέρω στέρηση πετρελαϊκών εσόδων του Ιράν. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να προβεί ο πρόεδρος Ομπάμα σε δηλώσεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να πυροδοτήσει στρατιωτική δράση από πλευράς των Αμερικανών. Υπό εξέταση είναι επίσης και το ενδεχόμενο ενεργειών δολιοφθοράς, το οποίο στο παρελθόν είχε απορριφθεί.
Σύντομα θα γίνουν τα πρώτα από αυτά τα βήματα. Εντός του μηνός, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες 25 χώρες θα διενεργήσουν τη μεγαλύτερη ναρκαλιευτική άσκηση στον Περσικό Κόλπο. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους, η άσκηση αποτελεί επίδειξη της ενότητας μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Στόχος της άσκησης, επισημαίνουν, είναι να αποτρέψει το Ιράν να επιχειρήσει να εμποδίσει τις πετρελαϊκές εξαγωγές μέσω των Στενών του Ορμούζ.
Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να ολοκληρώσει, εντός των επομένων μηνών, την κατασκευή νέου συστήματος ραντάρ στο Κατάρ, το οποίο θα συνεργάζεται με ραντάρ στο Ισραήλ και στην Τουρκία, σχηματίζοντας ευρύ αντιπυραυλικό τόξο.
«Ολυμπιακοί Αγώνες»
Την περασμένη Κυριακή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επέκρινε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι είναι πολύ ασαφής ως προς τις δυνατότητες του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Πρόσθεσε επίσης ότι κυρώσεις εναντίον του Ιράν δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.
Ωστόσο, κανένα από τα βήματα που λαμβάνει η αμερικανική κυβέρνηση δεν επιτυγχάνει τον πιο άμεσο στόχο, την επιβράδυνση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Γι’ αυτόν τον λόγο, στους κόλπους τόσο των αμερικανικών όσο και των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, συνεχίζεται η συζήτηση για τους πιθανούς διαδόχους των «Ολυμπιακών Αγώνων». Πρόκειται για μυστική επιχείρηση που άρχισε επί προέδρου Μπους και συνεχίστηκε επί Ομπάμα. Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης τα ιρανικά πυρηνικά συστήματα μολύνονται με ιούς υπολογιστών.
Ολα αυτά τα ενδεχόμενα εξετάζονται προκειμένου να δοθεί στους Ισραηλινούς αξιωματούχους πειστική εναλλακτική λύση στο στρατιωτικό πλήγμα που θα προκαλούσε βέβαιη αντίδραση του Ιράν. Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Πεντάγωνο εκφράζουν φόβους πως ένα τέτοιο πλήγμα θα μπορούσε να πυροδοτήσει την έκρηξη σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Ενώ η ομάδα εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ομπάμα τηρεί σιγήν ιχθύος για τις έντονες συζητήσεις με τον κ. Νετανιάχου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, εξέφρασε ανησυχία. Ο Ντέμπσεϊ, που έχει σημαντική ανάμειξη στα αμερικανικά σχέδια για την ανάσχεση του Ιράν στον Περσικό Κόλπο αλλά και στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε περίπτωση πλήγματος του Ισραήλ, εξέφρασε την πάγια αμερικανική θέση. Σύμφωνα με αυτήν, ενδεχόμενη επίθεση των Ισραηλινών εναντίον του Ιράν «θα επιβράδυνε, αλλά πιθανώς δεν θα κατέστρεφε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η διεθνής συμμαχία των χωρών που επιβάλλουν κυρώσεις στην Τεχεράνη θα μπορούσε να διαλυθεί αν το Ιράν δεχόταν «πρόωρα» επίθεση. Οι δηλώσεις του αποτυπώνουν, σύμφωνα με εκτίμηση Αμερικανού διπλωμάτη, «τα ανάμεικτα μηνύματα» που στέλνουν οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτά, ανά διαστήματα, οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ιράν ότι η δράση του μπορεί να προκαλέσει ισραηλινή επίθεση. Και παράλληλα, οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ισραήλ ότι ενδεχόμενη επίθεση κατά της Τεχεράνης μπορεί να μην έχει αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.