Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Αντεπίθεση του αιγυπτιακού στρατού στο Σινά

Την κλιμάκωση της αντεπίθεσης του αιγυπτιακού στρατού εναντίον των μαχητών στη χερσόνησο του Σινά ανακοίνωσε χθες η στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου, προκαλώντας την άμεση αντίδραση Ισραηλινών αξιωματούχων που υπενθύμισαν ότι η αποστολή βαρέων όπλων στην περιοχή αντιβαίνει τους όρους της συνθήκης ειρήνης του 1979. Καθησυχαστικός ο πρόεδρος Μόρσι, δήλωσε προχθές στην πρώτη συνέντευξη Τύπου σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι η Αίγυπτος θα σεβαστεί και θα τηρήσει όλες τις συνθήκες, και χωρίς να αναφερθεί στο Ισραήλ υπογράμμισε ότι καμία χώρα δεν πρέπει να ανησυχεί για τις ενέργειες της Αιγύπτου στο Σινά.
Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες ως προς το είδος των εξοπλισμών που απεστάλησαν ως ενίσχυση, αιγυπτιακές πηγές όμως έκαναν λόγο για αεροσκάφη και τεθωρακισμένα. Σε εικόνες στρατοπέδου που προέβαλε η αιγυπτιακή τηλεόραση διακρίνονται τεθωρακισμένα και βαρέα όπλα. Σημειώνεται ότι, παρόλο που βάσει της συνθήκης του ’79 απαγορεύεται η στρατιωτική παρουσία στη χερσόνησο του Σινά, το Ισραήλ επέτρεψε στην Αίγυπτο να αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο όπλων που έκαναν εκεί Παλαιστίνιοι.
Οι επιχειρήσεις στο Σινά άρχισαν μετά την επίθεση μαχητών εναντίον Αιγύπτιων φρουρών στις 6 Αυγούστου. Στην επίθεση σκοτώθηκαν 16 συνοριοφύλακες. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη, ωστόσο η ισλαμιστική οργάνωση Σαλαφί Τζιχαντί, που έχει βάση στο Σινά, απείλησε τον αιγυπτιακό στρατό με αντεπίθεση εάν συνεχίσει την καταδίωξη. Αναλυτές δεν αποκλείουν ισλαμιστές με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα να έχουν δημιουργήσει προπύργια στο Σινά, όπου επικράτησε τεταμένη κατάσταση μετά την ανατροπή του προέδρου Μουμπάρακ το 2011.
Επικεφαλής των επιχειρήσεων είναι ο υπουργός Αμυνας και αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που διαδέχθηκε την προηγούμενη στρατιωτική ηγεσία μετά την αιφνιδιαστική απομάκρυνσή της από τον πρόεδρο Μόρσι στις 12 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.