Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Ετοιμος ο Ασαντ για σύγκρουση παρατεταμένη



«Χρειαζόμαστε χρόνο για να υπερβούμε την κρίση», δήλωσε ο Σύρος πρόεδροςAFP, Reuters
Ενώ οι δυνάμεις των Σύρων αντικαθεστωτικών συνεχίζουν να υποχωρούν, κάτω από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς του κυβερνητικού στρατού σε περιοχές στη Δαμασκό και στο Χαλέπι τις οποίες είχαν προσπαθήσει να καταλάβουν τις προηγούμενες εβδομάδες, ο Μπασάρ αλ Ασαντ εμφανίζεται αποφασισμένος να δώσει και να κερδίσει μια μακρόχρονη αιματηρή μάχη που θα κρίνει το μέλλον της χώρας του.
Ο πρόεδρος της Συρίας παραχώρησε σε ιδιωτικό φιλοκυβερνητικό σταθμό την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τη θεαματική βομβιστική επίθεση της 18ης Ιουλίου στο αρχηγείο της Εθνικής Ασφάλειας, που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων κορυφαίων αξιωματούχων. «Εχουμε εμπλακεί σε μια περιφερειακή και παγκόσμια αναμέτρηση και χρειαζόμαστε χρόνο για να υπερβούμε την κρίση», δήλωσε ο Ασαντ, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες του για ανάμειξη ξένων δυνάμεων στο συριακό πρόβλημα. «Πραγματοποιούμε πρόοδο και η κατάσταση βελτιώνεται, χωρίς ωστόσο να έχει κριθεί», εκτίμησε ο Σύρος πρόεδρος, μη διστάζοντας να ειρωνευθεί τους αποστάτες του καθεστώτος, στους οποίους περιλαμβάνεται ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός, Ριάντ Χιτζάμπ. «Το αποτέλεσμα ήταν η αυτοκάθαρση της κυβέρνησης κατά πρώτο λόγο και της χώρας εν γένει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Με τον Ασαντ αμετακίνητο στις θέσεις του, παρά τα πλήγματα που έχει δεχθεί, αυξάνεται η ανυπομονησία της Αγκυρας για μια άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, ώστε να επισπευσθεί η αλλαγή καθεστώτος στη Δαμασκό. Χθες, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε από τον ΟΗΕ να δημιουργήσει ουδέτερες ζώνες εντός της συριακής επικράτειας, επικαλούμενος τη δραματική αύξηση του αριθμού των προσφύγων που περνούν τα τουρκικά σύνορα. «Περιμένουμε από τα Ηνωμένα Εθνη να προστατέψουν τους πρόσφυγες μέσα στην ίδια τη Συρία και ει δυνατόν να τους εγκαταστήσουν σε καταυλισμούς στο εσωτερικό της χώρας τους», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το συριακό.
Ωστόσο ο Γάλλος ΥΠΕΞ, ο οποίος θα προεδρεύσει της συνεδρίασης, εμφανίστηκε έντονα επιφυλακτικός. «Το ζήτημα των ουδέτερων ζωνών είναι πολύ περίπλοκο», δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς, τονίζοντας ότι η Γαλλία δεν δύναται να αναλάβει δράση στη Συρία παρά μόνο με ρητή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας – κάτι επί του παρόντος αδύνατο λόγω του βέτο που ασκεί η Ρωσία στηρίζοντας τον Ασαντ. Οι Αμερικανοί και πολλοί Δυτικοί σύμμαχοί τους δεν φαίνονται διατεθειμένοι να επιβάλουν ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στη Συρία, κάτι που αποτελεί μεν προϋπόθεση για τη δημιουργία ασφαλούς ουδέτερης ζώνης, θα ισοδυναμούσε όμως με μονομερή κήρυξη πολέμου, χωρίς εξουσιοδότηση του ΟΗΕ. Ο Ασαντ, στην προαναφερθείσα τηλεοπτική συνέντευξη, χαρακτήρισε «ανεφάρμοστη στην πράξη» την ιδέα των ουδέτερων ζωνών, «ακόμη και από τη σκοπιά των χωρών που έχουν υιοθετήσει καθαρά εχθρική στάση» έναντι της Συρίας.
Σήμερα, η διπλωματική κινητικότητα για το συριακό μεταφέρεται στην Τεχεράνη, όπου συγκαλείται η τακτική σύνοδος κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Οπως έγινε γνωστό χθες, οι Ιρανοί οικοδεσπότες της συνόδου θα καταθέσουν πρόταση τρίμηνης ανακωχής μεταξύ κυβερνητικού στρατού και αντικαθεστωτικών, ώστε να ξεκινήσει πολιτικός διάλογος με στόχο την εθνική συμφιλίωση και την ειρηνική μετάβαση προς τη δημοκρατία. Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος μετέχει στη σύνοδο, συζήτησε την πρόταση με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ και τον πρόεδρο της χώρας Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ. Τη δική του πρόταση -που προβλέπει τη συγκρότηση Ομάδας Επαφής για το συριακό από Αίγυπτο, Ιράν, Τουρκία, Σαουδική Αραβία- πρόκειται να καταθέσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι. Η Τεχεράνη έχει τοποθετηθεί θετικά έναντι της πρότασης της Αιγύπτου η οποία επιμένει ωστόσο στην ανάγκη απομάκρυνσης του Μπασάρ Ασαντ, του βασικότερου συμμάχου του ιρανικού καθεστώτος στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.