Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Η Τουρκία σφίγγει τον κλοιό στον Ασαντ



Την ίδια στάση με την Αγκυρα τηρεί τώρα και το ΚάιροAFP, Reuters
Παρά τις εκκλήσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν προς όλες τις κατευθύνσεις να σταματήσουν να τροφοδοτούν με όπλα τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα του συριακού εμφυλίου πολέμου, οι ξένες επεμβάσεις δεν παύουν να εντείνονται. Μιλώντας σε σύσκεψη στελεχών του κόμματός του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε χθες τη Συρία «κράτος-τρομοκράτη» και έκανε λόγο για «αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας». Η Τουρκία φιλοξενεί την ηγεσία και βάσεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού των αντικαθεστωτικών και τάσσεται υπέρ της δημιουργίας «ελεύθερων ζωνών» στο εσωτερικό της Συρίας.
Την ίδια ώρα, στο Κάιρο, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι έθετε με επιτακτικότητα ζήτημα αλλαγής καθεστώτος στη Δαμασκό. «Αυτό που χρειάζεται είναι η αλλαγή και όχι ανώφελες συζητήσεις περί μεταρρύθμισης. Ο χρόνος της μεταρρύθμισης έχει πλέον παρέλθει. Τώρα, είναι η ώρα της αλλαγής», δήλωσε ο ισλαμιστής πολιτικός μιλώντας σε σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου. Ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει σύντομα το «Κουαρτέτο» για το συριακό πρόβλημα -Αίγυπτος, Ιράν, Τουρκία, Σαουδική Αραβία- η συγκρότηση του οποίου προτάθηκε από τον Μόρσι στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των Αδεσμεύτων.
Πολιτικοί αναλυτές έδιναν λίγες πιθανότητες επιτυχίας στη μεσολαβητική πρόταση του Αιγυπτίου προέδρου, δεδομένων των έντονων διαφωνιών μεταξύ των τεσσάρων κυβερνήσεων: Τουρκία και Σαουδική Αραβία ενισχύουν άμεσα τους αντικαθεστωτικούς, ενώ το Ιράν αποτελεί βασικό στήριγμα του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Με αυτά τα δεδομένα, η πρόταση Μόρσι φαίνεται να έχει περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα, υπογραμμίζοντας τη βούληση της μετα-Μουμπάρακ Αιγύπτου να ασκήσει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, ανακτώντας τον κεντρικό ρόλο της στον αραβομουσουλμανικό κόσμο.
Την ερχόμενη Κυριακή, ο Μόρσι αναμένεται να υποδεχθεί στο Κάιρο τον νέο μεσολαβητή του ΟΗΕ για το συριακό, Λακντάρ Μπραχίμι, ο οποίος το αμέσως προσεχές διάστημα πρόκειται να επισκεφθεί τη Δαμασκό, σε μια ύστατη προσπάθεια της διεθνούς διπλωματίας για ειρηνική λύση. Χθες, η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Αστον κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παράσχει στον Μπραχίμι κάθε δυνατή υποστήριξη. Παρουσιάζοντας τον Μπραχίμι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καυτηρίασε, χωρίς να κατονομάσει, τις χώρες που στέλνουν όπλα είτε στην κυβέρνηση της Συρίας είτε στους αντικαθεστωτικούς, τονίζοντας ότι «το μόνο που καταφέρνουν είναι να μεγαλώνουν τη δυστυχία» του συριακού λαού.
Χθεσινό δημοσίευμα των New York Times υποστηρίζει ότι το Ιράν επανήλθε στην αποστολή όπλων προς το καθεστώς Ασαντ, κάνοντας χρήση του ιρακινού εναέριου χώρου με την ανοχή του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι. Το ρεπορτάζ, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους που τηρούν την ανωνυμία τους, υποστηρίζει ότι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν άσκησε προσωπικά πίεση στον Ιρακινό πρωθυπουργό να εμποδίσει τη ροή όπλων, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Ο συριακός στρατός συνεχίζει τις προσπάθειές του να εκριζώσει τους θυλάκους των αντικαθεστωτικών στο Χαλέπι. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συνοικίες της μεγαλύτερης συριακής πόλης τα χαράματα, στη διάρκεια βομβαρδισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.