Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Παρέδωσαν τον Σενουσί στη Λιβύη


ΑΠΕ, AFP, Reuters
ΝΟΥΑΚΣΟΤ. Οι Αρχές της Μαυριτανίας παρέδωσαν τελικά στη Λιβύη τον πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών του Μουαμάρ Καντάφι, πέντε μήνες αφότου τον συνέλαβαν, κι ενώ προηγήθηκε σφοδρή διαμάχη για το ποιος θα τον δικάσει. Ο Αμπντουλάχ αλ Σενουσί, ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι έως ότου ο τελευταίος ανετράπη πέρυσι, πιάστηκε αιχμάλωτος στη δυτικοαφρικανική χώρα τον περασμένο Μάρτιο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ της Λιβύης, της Γαλλίας και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ICC, με σημείο αιχμής την έκδοσή του.
Την είδηση της έκδοσης μετέδωσε, χθες, η κρατική τηλεόραση της Μαυριτανίας, ενώ επίσημη πηγή, που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία της, επιβεβαίωσε ότι ο Σενουσί «έχει φύγει από τη χώρα». Αντιπροσωπεία από τη Λιβύη, περιλαμβανομένου του υπουργού Αμύνης και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, βρισκόταν στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, Νουακσότ, την Τρίτη για επίσκεψη, που, σύμφωνα με ποικίλες διαφορετικές πηγές, είχε σχέση με την έκδοση του Σενουσί.
Εκπρόσωπος του ICC, που καταζητεί τον Σενουσί προκειμένου να τον δικάσει για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δήλωσε ότι δεν έλαβε καμία πληροφορία για την παράδοσή του στις λιβυκές αρχές στην Τρίπολη. «Εκδόθηκε στη Λιβύη, έπειτα από εγγυήσεις που δόθηκαν από τις λιβυκές αρχές», φέρεται να δήλωσε κυβερνητική πηγή της Μαυριτανίας. Κουνιάδος του Καντάφι και ένα από τα πλέον τρομερά στελέχη του ανατραπέντος καθεστώτος, ο Αμπντουλάχ αλ Σενουσί υπήρξε το δεξί χέρι του θανόντος ηγέτη της Λιβύης. Δύο μήνες μετά τη σύλληψή του στη Μαυριτανία, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράνομη είσοδο στη χώρα και χρήση πλαστών εγγράφων. Η Γαλλία ζητούσε την έκδοσή του για την υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης του 1989 εναντίον αεροσκάφους πάνω από τον Νίγηρα, στην οποία σκοτώθηκαν 54 Γάλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.