Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Συμφωνία της κολομβιανής κυβέρνησης με τους FARC


Reuters, A.P., AFP
ΜΠΟΓΚΟΤΑ. Ακόμη μία ευκαιρία ειρήνευσης στην Κολομβία προσφέρει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους μαρξιστές αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), η οποία ανακοινώθηκε προχθές και χαιρετίστηκε χθες από την Ουάσιγκτον, το Οσλο, το Καράκας και την Αβάνα. Οι συνομιλίες, μέσω των οποίων θα επιχειρηθεί να τεθεί οριστικό τέλος στην πιο μακροχρόνια ένοπλη εξέγερση της Λατινικής Αμερικής, θα αρχίσουν τον άλλο μήνα στη Νορβηγία και θα συνεχιστούν στην Αβάνα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος.
Η έναρξη των διαπραγματεύσεων αποφασίστηκε στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των FARC έπειτα από σειρά συζητήσεων που έγινε πριν από έξι μήνες «με άμεσο τρόπο και κάθε διακριτικότητα», στην Αβάνα, ύστερα από προετοιμασία ενάμισι έτους, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Σάντος.
Οι επερχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες με τις FARC είναι η τέταρτη επίσημη προσπάθεια διαπραγματεύσεων, σε μια χρονική περίοδο τριάντα χρόνων στην ιστορία της Κολομβίας. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους αντάρτες είναι «διαφορετική» από τις προηγούμενες, επισήμανε ο Σάντος, διευκρινίζοντας ότι δεν περιλαμβάνει «ούτε αποστρατιωτικοποίηση ούτε διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων».
Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους δημοσιογράφους στην Κούβα, ο γενειοφόρος ηγέτης των FARC Ροντρίγκο Λοντόνο, γνωστός και ως «Τιμοσένκο», απηύθυνε έκκληση για έναν «πολιτισμένο διάλογο» προς τους συνομιλητές του, προκειμένου να τερματιστεί η αιματοχυσία. Δεχόμενοι επί μία δεκαετία το σφυροκόπημα του κολομβιανού στρατού, ο οποίος είχε αμερικανική στήριξη, οι αντάρτες έχουν απολέσει μεγάλο μέρος της δύναμης πυρός τους και κατ’ επέκτασιν της ικανότητάς τους να εξαπολύουν δυναμικές επιθέσεις εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων. Παρ’ όλα αυτά, τους τελευταίους μήνες προχώρησαν σε καίριες επιθέσεις εναντίον οικονομικών δομών, όπως πετρελαιοπηγές και ορυχεία, ώστε να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από θέση σχετικής ισχύος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.