Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Προβάδισμα της Δεξιάς στο Ισραήλ



Ανετη επανεκλογή του Mπέντζαμιν Νετανιάχου
στην πρωθυπουργία προβλέπουν οι δημοσκόποι
A.P., Reuters, AFP
ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Ανετη επανεκλογή του Mπέντζαμιν Νετανιάχου στην πρωθυπουργία και σχεδόν απόλυτη κυριαρχία των δεξιών κομμάτων στην Κνεσέτ προβλέπουν οι δημοσκόποι στο Ισραήλ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες στην κεντροαριστερή εφημερίδα «Μαάριβ», αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, το Λικούντ, του οποίου ηγείται ο κ. Νετανιάχου, θα καταλάμβανε 29 εκ των 120 εδρών της Κνεσέτ, έναντι μόλις 17 του Εργατικού Κόμματος και της νεοσύστατης κεντρώας παράταξης Γες Ατίντ. Σε δημοσκόπηση της «Χάαρετς», παράλληλα, ενισχυμένα εμφανίζονται και τα εθνικιστικά και θρησκευτικά κόμματα που στηρίζουν σήμερα τον κυβερνητικό συνασπισμό του κ. Νετανιάχου.
Σε περίπτωση επαλήθευσης των προβλέψεων της «Χάαρετς», η ισραηλινή Δεξιά θα αυξήσει τις έδρες που ελέγχει από 66 σε 68. Το πολιτικό σκηνικό, πάντως, ενδέχεται να αλλάξει σε περίπτωση δυναμικής επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Εχούντ Ολμερτ στο προσκήνιο είτε ως επικεφαλής ενός νέου κεντρώου συνασπισμού είτε ως αρχηγού του Καντίμα, τα δημοσκοπικά ποσοστά του οποίου έχουν συρρικνωθεί αισθητά από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του ο Σαούλ Μοφάζ. Ο τελευταίος φέρεται να συναντήθηκε χθες με τον κ. Ολμερτ προκειμένου να συζητήσουν υπό ποίες συνθήκες μπορούν να συνεργαστούν. «Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, αλλά ο κ. Ολμερτ δεν έχει λάβει ακόμα οριστικές αποφάσεις», σχολίασε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ.
Ανατροπές μπορεί να προκαλέσει και το ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξης εις βάρος του γνωστού για τις σκληροπυρηνικές του απόψεις υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ και ηγέτη του ακροδεξιού Ισραήλ Μπεϊτινού, Αβιγκντορ Λίμπερμαν. Πηγές προσκείμενες στη γενική εισαγγελία του Ισραήλ άφηναν χθες να διαρρεύσει ότι στον κ. Λίμπεμαν θα απαγγελθούν κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος πριν από τις εκλογές της 22ας Ιανουαρίου. Το Ισραήλ Μπεϊτινού του κ. Λίμπερμαν διαθέτει σήμερα 15 βουλευτές στην Κνεσέτ.
Στο μεταξύ και ενώ εκτιμάται ότι το ιρανικό ζήτημα θα αποτελέσει κεντρικό άξονα της προεκλογικής εκστρατείας Νετανιάχου, το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» μετέδωσε χθες ότι πίσω από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που διείσδυσε στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο κρύβεται η Χεζμπολάχ και η Τεχεράνη. Σύμφωνα δε με πηγές προσκείμενες στην ηγεσία των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης, αποστολή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους ήταν να φωτογραφήσει τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Ισραήλ στην Ντιμόνα. «Η αποστολή ολοκληρώθηκε με επιτυχία», δήλωσε με νόημα Ιρανός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας του. Αργά χθες το βράδυ, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα αναμενόταν να ανακοινώσει ότι η επιτυχία της αποστολής του μη επανδρωμένου αεροσκάφος αποτελεί προϊόν συνεργασίας της σιιτικής οργάνωσης με τον ιρανικό στρατό. Σημειώνεται, πάντως, ότι η διοίκηση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο διέψευσε στις αρχές της εβδομάδας την απογείωση μη επανδρωμένου αεροσκάφους από το νότιο τμήμα της χώρας.
Τέλος, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε χθες στρατόπεδο της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανταποδίδοντας την εκτόξευση αυτοσχέδιας ρουκέτας στα περίχωρα της Νετιβότ. «Θεωρούμε τη Χαμάς αποκλειστικά υπεύθυνη για το κύμα επιθέσεων με αυτοσχέδιες ρουκέτες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού. Από την πλευρά τους, πηγές προσκείμενες στην παλαιστινιακή οργάνωση επιβεβαίωναν την αεροπορική επιδρομή, επέμεναν, ωστόσο, ότι δεν προκλήθηκαν ανθρώπινες απώλειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.