Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Πολύπλοκη η σχέση των Γερμανών με τον στρατό τους


The Economist
Εως πρόσφατα, το να φοράς στρατιωτική στολή σε πόλη της Γερμανίας σήμαινε ότι μπορεί και να σε ξυλοκοπήσουν. Ακόμη και σήμερα, το να περιφέρεται κανείς με στρατιωτική στολή προκαλεί αντιδράσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί Γερμανοί, τουλάχιστον στην πρώην Δυτική Γερμανία, είναι, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, συστηματικά ειρηνιστές. Στην Αμερική, πινακίδες που γράφουν «Στηρίζουμε τον στρατό μας» κοσμούν τις εξώθυρες των σπιτιών και τα αυτοκίνητα. Στη Γερμανία, το πιο εντυπωσιακό πράγμα για τον στρατό είναι το πόσο αόρατος είναι.
Εχουν περάσει 67 χρόνια από τον πόλεμο, 57 από τότε που oι Σύμμαχοι επέτρεψαν στη Δυτική Γερμανία να συγκροτήσει αμυντικό στρατό, τον Bundeswehr, εξαιτίας του Ψυχρού Πολέμου, και 22 από την επανένωση της Γερμανίας και την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ. Σήμερα ωστόσο ελάχιστα πράγματα είναι φυσιολογικά για τον στρατό της Γερμανίας.
Η Γερμανία στέλνει στρατό σε προβληματικά σημεία του πλανήτη όπως το Κόσοβο και το Αφγανιστάν. Τον περασμένο χρόνο η Γερμανία κατήργησε τη στρατολόγηση με σκοπό τη δημιουργία ενός αποκλειστικώς μισθοφορικού στρατού, στα πρότυπα των ΗΠΑ. Επίσης το Βερολίνο έχει εγκαινιάσει μεγάλη μεταρρύθμιση του στρατού, στο πλαίσιο της οποίας ο αριθμός των στρατιωτών θα μειωθεί από 250.000 που ήταν το 2010 σε 185.000 το 2017, με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων. Πέραν όμως της μείωσης του κόστους του στρατού, όπως επισημαίνει ο Κλάους Νάουμαν, ιστορικός Στρατιωτικής Ιστορίας στο Αμβούργο, δεν υπάρχει συναίνεση ούτε καν σοβαρός διάλογος για το ποιος είναι ο ρόλος του γερμανικού στρατού. Ενας τρόπος για να αντιληφθεί κανείς το τι είναι ο γερμανικός στρατός είναι να συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για νέου τύπου θεσμό, που έχει δημιουργηθεί όχι τόσο για να διεξάγει πολέμους αλλά για να προσφέρει εξιλέωση στη χώρα για το παρελθόν της και για να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Για αυτό και η βασική αρχή του Bundeswehr είναι ότι θα διαδραματίζει ρόλο «ηθικού καθηγητή». Οπως επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Τόμας ντε Μεζιέρ, οι Γερμανοί στρατιώτες εξακολουθούν να είναι πολίτες και να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.