Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας


The New York Times
Απαιτώντας από την Τουρκία εξηγήσεις όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους μαχητικά της αεροσκάφη υποχρέωσαν επιβατικό αεροσκάφος των συριακών αερογραμμών που είχε απογειωθεί από τη Μόσχα με προορισμό τη Δαμασκό να προσγειωθεί στην Αγκυρα, το Κρεμλίνο έριξε λάδι στη φωτιά της πρόσφατης αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την κρίση στη Συρία.
Το επεισόδιο της Τετάρτης σηματοδοτεί μια οξεία κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, καθώς οι αρχές στην Αγκυρα έδωσαν εντολή στα επιβατικά αεροσκάφη της χώρας να αποφεύγουν πτήσεις πάνω από τον συριακό εναέριο χώρο.
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία προειδοποίησε το καθεστώς Ασαντ ότι θα απαντήσει ακόμα πιο δυναμικά σε περίπτωση που συνεχιστούν τα φαινόμενα πτώσης οβίδων του συριακού στρατού στη δική της πλευρά των συνόρων.
Το πρωί της Πέμπτης, η Μόσχα εξέφρασε «δυσφορία» για την ενέργεια των Τούρκων, επισημαίνοντας ότι το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν και Ρώσοι πολίτες, δεν μετέφερε οπλισμό που προοριζόταν παρανόμως για τον συριακό στρατό, όπως καταγγέλλει η Αγκυρα.
«Πιστεύω ότι οι εντάσεις στις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία θα αυξάνονται στο εξής», σχολίασε υψηλόβαθμο στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο ίδιος, μάλιστα, κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο, υποχρεώνοντας το αεροσκάφος τον συριακών αερογραμμών να προσγειωθεί στην Αγκυρα.
Επισήμως δε, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η ρωσική πρεσβεία στην Αγκυρα δεν ενημερώθηκε, αφού στο αεροσκάφος επέβαιναν Ρώσοι πολίτες.
Ο κ. Λουκασέβιτς κατήγγειλε, ακόμα, ότι οι επιβάτες της πτήσης για τη Δαμασκό παρέμειναν εγκλωβισμένοι για οκτώ ολόκληρες ώρες στο ακινητοποιημένο αεροσκάφος, χωρίς τροφή ή νερό. Απαντώντας, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, ισχυρίστηκε ότι στο αεροσκάφος βρέθηκαν υλικά που απαγορεύονται ρητά βάσει των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Συρία.
Τις καταγγελίες των Τούρκων απέρριψε κατηγορηματικά στέλεχος της ρωσικής οπλοβιομηχανίας. «Αν και είναι αλήθεια ότι ουδέποτε διακόψαμε τη συνεργασία με τη συριακή κυβέρνηση, εντούτοις αν προέκυπτε έκτακτη ανάγκη αποστολής οπλικών συστημάτων στη Συρία δεν θα το κάναμε κατ’ αυτό τον τρόπο», τόνισε.
Παρά τις διαφορές τους, οι ρίζες των οποίων είναι ψυχροπολεμικές, η Ρωσία κατέβαλε τους τελευταίους μήνες προσπάθειες οικοδόμησης μιας καλής σχέσης με την Τουρκία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.
Οι σχεδιαστές της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, μάλιστα, είχαν αποδεχτεί τη στάση της Αγκυρας υπέρ των Σύρων εξεγερθέντων, θεωρώντας ότι καθοδηγείται από τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση Ερντογάν στο εσωτερικό.
Οι Ρώσοι, επίσης, αντιμετώπιζαν με κατανόηση τις τουρκικές θέσεις, αντιλαμβανόμενοι τα θέματα που προκύπτουν από την εισροή δεκάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων στη νότια Τουρκία.
Κατά τον αρχισυντάκτη του περιοδικού, Russia in Global Affairs, Φίοντορ Λουκιάνοφ, η στάση του Κρεμλίνου έναντι της Τουρκίας δεν πρόκειται να μεταβληθεί άμεσα. «Εκτιμώ ότι το Κρεμλίνο θα βρει ένα τρόπο προκειμένου να αποφύγει μια ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων χωρίς να θίγεται το κύρος του», υποστήριξε.
Την άποψη του κ. Λουκιάνοφ μάλλον δεν συμμερίζεται ο κ. Λουκασέβιτς.
«Μέχρι πρότινος υπήρχε η εντύπωση ότι οι σοβαρές διαφορές για το συριακό ζήτημα δεν θα επηρεάσουν τις σχέσεις Μόσχας - Δαμασκού», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Τώρα, ωστόσο, η κατάσταση αλλάζει και αυτό διότι η Τουρκία αναμειγνύεται πολύ στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας», πρόσθεσε ο ίδιος. Η κλιμάκωση των εντάσεων στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, όπως και η εμπλοκή της Ρωσίας στο επεισόδιο με το επιβατικό αεροσκάφος, έχουν προκαλέσει ανησυχία στους κόλπους του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και βάσει καταστατικού, η βορειοατλαντική συμμαχία οφείλει να σπεύσει στο πλευρό της Αγκυρας σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση. Το ΝΑΤΟ, ωστόσο, δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να αναμειχθεί σε μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.
Παρ’ όλα αυτά, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ξεκαθάρισε το απόγευμα της Πέμπτης ότι «η βορειοατλαντική συμμαχία έχει καταρτίσει ήδη σχέδια για την προστασία της Τουρκίας και θα τα θέσει σε εφαρμογή αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.