Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Τουρκία: Ενδιαφέρον από τα ΗΑΕ για το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο

ΑΓΚΥΡΑ (AFP) – Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο σχέδιο για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία εάν συμμετάσχει η Νότια Κορέα, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας σήμερα.  

"Οι αξιωματούχοι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να είναι εταίροι του έργου εφόσον η Νότια Κορέα αναλάβει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού" που θα βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Τουρκίας, φέρεται να δήλωσε ο Taner Yildiz σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anatolia.

Η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει τρία πυρηνικά εργοστάσια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια ελπίζοντας να αποτρέψει τον κίνδυνο έλλειψης ενέργειας και να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από εξωτερικές πηγές ενέργειας.

Η Τουρκία κατέληξε σε συμφωνία με τη Ρωσία το 2010 για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου στο Akkuyu στη νότια επαρχία της Mersin.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει και δεύτερο πυρηνικό σταθμό στα βόρεια της χώρας, κοντά στην πόλη Sinop στη Μαύρη Θάλασσα. Δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την τοποθεσία του τρίτου αντιδραστήρα.

Η Άγκυρα διαπραγματεύεται με αρκετές χώρες που περιλαμβάνουν τη Νότια Κορέα, την Κίνα και την Ιαπωνία για το δεύτερο εργοστάσιο.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.