Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Το Αζερμπαϊτζάν διερευνά στήριξη Ισραήλ κατά Ιράν


Reuters, ΑΠΕ
ΜΠΑΚΟΥ. Το Αζερμπαϊτζάν φέρεται να διερευνά από κοινού με το Ισραήλ την προοπτική να προσφέρει υποστήριξη σε μια πιθανή ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν, όπως προκύπτει από πηγές των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά και από δηλώσεις απόστρατων Αζέρων αξιωματικών. Οι πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας την ώρα που ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ επικρίνεται για «φιλοαμερικανικές» δηλώσεις, ενώ στις ΗΠΑ φουντώνει η προεκλογική ρητορική με αιχμή την πολιτική Ομπάμα στη Μέση Ανατολή.
Τι θα συνέβαινε εάν, ακόμη και χωρίς την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, το Ισραήλ δεν δρούσε μόνο του κατά του Ιράν, διερωτώνται Δυτικοί αναλυτές. Τοπικές πηγές, προσκείμενες στη στρατιωτική πολιτική του Αζερμπαϊτζάν, όπως μετέδωσε το Reuters, «εξέτασαν το πώς οι αζερικές αεροπορικές βάσεις και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα να πραγματοποιήσουν μια επίθεση μεγάλου βεληνεκούς». Παρά τις επίσημες διαψεύσεις, πηγή προσκείμενη στο αζερικό υπουργείο Αμύνης φέρεται να δήλωσε: «Από πού θα πετούν τα αεροσκάφη; Από εδώ, από εκεί και προς τα πού; Αυτό σχεδιάζεται τώρα». Οι Ισραηλινοί, πρόσθεσε, «θα ήθελαν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στις βάσεις του Αζερμπαϊτζάν». Σε ό, τι αφορά τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι «αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει ένα βήμα για να υπάρξει κατανόηση μεταξύ των δύο κρατών, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι έτοιμη να επανεξετάσει την αρνητική της στάση». Η εφημερίδα «Καϊχάν» θεωρεί όμως ότι ο Αχμεντινετζάντ ντροπιάστηκε, προσφέροντας άνευ όρων την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.