Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Ανθελληνικός πυρετός στα Σκόπια για μια ανύπαρκτη δολοφονία


Του Σταυρου Tζιμα
Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου η κοινή γνώμη στα Σκόπια τέθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού. Η ελεγχόμενη από την κυβέρνηση κρατική τηλεόραση μετέδιδε αναγγελία - βόμβα ότι «στην Ελλάδα σκοτώνουν Μακεδόνες».
Με την έναρξη του δελτίου των 11 (τοπική ώρα) οι πολίτες πληροφορήθηκαν ότι στη Θεσσαλονίκη μέλη της Χρυσής Αυγής ξυλοκόπησαν άγρια έναν νεαρό, ονόματι Αλεξάντερ Σαμαρτζίεφ «επειδή αρνήθηκε να αλλάξει το επώνυμό του για να ακούγεται ελληνικό». Σε παρέμβασή του στο δελτίο από την Ελβετία ο πρόεδρος της περιθωριακής εθνικιστικής οργάνωσης «Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο», Τοντόρ Πετρόφ, προσευχόταν τηλεφωνικά στη «μνήμη του Αλεξάντερ», κραυγάζοντας πως ο «θάνατός του αποτελεί αιτία πολέμου!». Οι ηλεκτρονικές σελίδες εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «πήραν φωτιά», άνεμος ανθελληνισμού σάρωσε απ’ άκρη σ’ άκρη τη χώρα. Δεν ήταν λίγο πράγμα ο «κακός γείτονας από τον Νότο, που ευθύνεται για τα δεινά μας τόσα χρόνια, να σκοτώνει τώρα και δικά μας παιδιά». Σ’ αυτόν τον εθνικιστικό παροξυσμό κάποιοι ψύχραιμοι έψαχναν να δουν τι ακριβώς είχε συμβεί και άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι μιας απίστευτης ιστορίας -για γέλια και για κλάματα- περί δήθεν «δολοφονίας Μακεδόνα» στη Θεσσαλονίκη, στην οποία «ενεπλάκησαν» οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, αλλά και αυτός ο επίτροπος για τη διεύρυνση της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε!
Ολα άρχισαν, όταν την Παρασκευή, ένα άτομο από την Αχλάδα Φλώρινας, αυτοονομαζόμενο Στίλιαν Σαμαρτζίεφ, στο δημοτολόγιο καταχωρισμένος ως Στυλιανός Σεμερτζής, δίγλωσσος ακτιβιστής, ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα τον ισχυρισμό ότι στη Θεσσαλονίκη μέλη της Χρυσής Αυγής τραυμάτισαν σοβαρά τον εξάδελφό του Αλεξάντερ Σαμαρτζίεφ (Αλέξανδρο Σαμαρτζή), ο οποίος δήθεν νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της πόλης.
Ερευνα και πληροφορίες
Σχεδόν στο σύνολό τους τα ΜΜΕ στα Σκόπια εξέλαβαν ως αληθινή εξαρχής την «είδηση», όταν όμως ανταποκριτές και απεσταλμένοι τους στην Ελλάδα άρχισαν να ψάχνουν περισσότερο διαπίστωσαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. H έρευνα έδειχνε ότι σε κανένα νοσοκομείο δεν είχε διακομιστεί άτομο με το όνομα Σαμαρτζίεφ ή Σαμαρτζής, καμία καταγγελία δεν υπήρχε για τέτοιο επεισόδιο στην Αστυνομία, ούτε στη Φλώρινα δεν ήξεραν τίποτα. Και ενώ το θέμα άρχισε να «πέφτει», το βράδυ του Σαββάτου μια εθνικιστική ιστοσελίδα, έβαλε μπουρλότο, αναρτώντας την «πληροφορία», την οποία «επιβεβαίωσε» αργότερα στην κρατική TV ο Πετρόφ, ότι ο Σαμαρτζίεφ υπέκυψε στα τραύματά του.
Ο ανθελληνικός πυρετός στο Διαδίκτυο και στα μέσα ενημέρωσης ανέβηκε κατακόρυφα, το θέμα άρχισε να λαμβάνει διαστάσεις πολιτικοδιπλωματικές και το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια ενημέρωσε την Αθήνα. Εξω από το κτίριο της διπλωματικής μας αποστολής συγκεντρώθηκε μάλιστα ομάδα ατόμων με αναμμένα κεριά στη μνήμη του θανόντος.
Την Κυριακή οι πάντες, από δημοσιογράφους μέχρι τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, έψαχναν να μάθουν αν πράγματι υπήρχε γεγονός και ποιες ήταν οι διαστάσεις του. Ο Αλεξάντερ Σαμαρτζίεφ όμως δεν εντοπιζόταν πουθενά, νεκρός ή ζωντανός. Στην Αχλάδα της Φλώρινας, τόπο καταγωγής του Νικόλα Γκρούεφσκι, ο εξάδελφος του καταγγέλλοντος, Αλεξάνδρος Σαμαρτζής, υπάλληλος της ΔΕΗ, έχαιρε άκρας υγείας.
Στελέχη του «Ουράνιου Τόξου», στα οποία απευθύνονταν απεσταλμένοι των ΜΜΕ από τα Σκόπια, δήλωναν πλήρη άγνοια και αναφερόμενα στον Στίλιαν Σαμαρτζίεφ, που αποκάλυψε τη «δολοφονία», έλεγαν με νόημα «αφήστε, το παιδί δεν στέκει στα καλά του». Η κυβέρνηση στα Σκόπια, μολονότι οι πληροφορίες ότι πρόκειται για ανύπαρκτη υπόθεση έφταναν και από τους απεσταλμένους στη Φλώρινα του εμπορικού γραφείου της ΠΓΔΜ (προξενείου) στη Θεσσαλονίκη, κρατούσε ψηλά το θέμα και μάλιστα ο εκπρόσωπός της προέβη σε δήλωση με την οποία υιοθετούσε ως «αηδιαστικές» τις «ανεπίσημες πληροφορίες», υπογραμμίζοντας πως περιμένει την επιβεβαίωσή τους!
Το ελληνικό ΥΠΕΞ διά του κ. Δελαβέρκουρα αντέδρασε, κάνοντας λόγο για «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας» και συνιστώντας στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι «να είναι πιο προσεκτική και να μην αφήνει περιθώρια για καλλιέργεια όξυνσης και εθνικισμού». Η υπόθεση ταξίδεψε μέχρι τις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Φούλε, εν όψει της επίσκεψής του χθες στην Αθήνα, να ανεβάζει στο twitter δήλωση ότι ανησυχεί σφόδρα για τη «δολοφονία» και να καλεί τις δύο πλευρές να παραμείνουν ψύχραιμες!
Καθώς όμως ο σάλος συνεχιζόταν και ο «νεκρός» δεν βρισκόταν πουθενά στη Φλώρινα, ο Στίλιαν Σαμαρτζίεφ, άλλαξε τροπάριο, ισχυριζόμενος τώρα ότι ο «εξάδερφος» ήταν από το Μαυροβούνι Πέλλας, όπου και ενταφιάστηκε. Επιστρατεύτηκαν δήμαρχοι, ιερείς, γραφεία τελετών κ.λπ, αλλά ούτε εκεί είχε γίνει η «κηδεία» του, για να διατυπώσει στη συνέχεια άλλη θεωρία ότι επρόκειτο για «μακρινό ξάδερφο» που έχει εξαφανιστεί και τον αναζητούν!
Με όλα αυτά, η προπαγάνδα του Γκρούεφσκι, βασισμένη στη γνωστή θεωρία «πες πες κάτι θα μείνει», έσταξε λίγο ακόμα δηλητήριο στις ψυχές των απλών ανθρώπων στη χώρα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.