Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Για πρώτη φορά οι Γερμανοί σε πόλεμο μετά το 1945


Του Nicholas Kulish International Herald Tribune

Αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν την εξέγερση στο άλλοτε ειρηνικό βόρειο Αφγανιστάν, οι Γερμανοί στρατιώτες εμπλέκονται σε συνεχείς και αιματηρές χερσαίες μάχες, για πρώτη φορά, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παραμένει ζητούμενο για πόσο η αντιπολίτευση θα επιτρέψει στα γερμανικά στρατεύματα να παραμείνουν και να πολεμήσουν και αν θα τους επιτραπεί να παρεκκλίνουν από τις αυστηρές οδηγίες να μην εμπλακούν σε αντεπιθέσεις του είδους, που προτείνουν οι Αμερικανοί στρατηγοί. Το ερώτημα τώρα είναι αν οι Αμερικανοί θα διεξάγουν ένα είδος πολέμου και οι σύμμαχοί τους ένα άλλο.
Για τους Γερμανούς, η συνειδητοποίηση ότι οι στρατιώτες τους έχουν εμπλακεί σε χερσαίες μάχες ενός κλιμακούμενου πολέμου απαιτεί μια εκ βάθρων επανεξέταση των αρχών τους. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η γερμανική κοινωνία αποκήρυξε τη χρήση κάθε μορφής στρατιωτικής ισχύος, με εξαίρεση την αυτοάμυνα, και τάχθηκε επί γενιές υπέρ της ειρήνης, παραμερίζοντας τα αιτήματα των συμμάχων για οποιαδήποτε στρατιωτική υποστήριξη πέραν της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Από ανάγκη ωστόσο, ορισμένοι από τους 4.250 Γερμανούς στρατιώτες στην Κουντούζ έχουν ήδη απομακρυνθεί από αυτές τις αρχές. Την περασμένη εβδομάδα, έδωσαν κουβέρτες και μπάλες στους κατοίκους ενός χωριού έξω από την Κουντούζ, αλλά λιγότερο από μια ώρα αργότερα δέχθηκαν επίθεση των ανταρτών με πυροβόλα όπλα και πυραύλους.
Οι Γερμανοί απάντησαν στα πυρά και σκότωσαν έναν αντάρτη, ενώ η σκόνη και η ταραχή που προκλήθηκε κατέστησε αδύνατο το διαχωρισμό των Ταλιμπάν από τους αμάχους. «Μας πυροβολούν και τους πυροβολούμε», είπε ο λοχίας Έρικ Σ. και πρόσθεσε ότι θύματα θα υπάρξουν και από τις δυο πλευρές. «Είναι τόσο απλό, πρόκειται για πόλεμο». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολιτικοί δεν μπορούν πια να το κρύψουν.
Πράγματι, οι Γερμανοί πολιτικοί αρνούνται να εκστομίσουν τη λέξη «πόλεμος» και προσπαθούν να εμφανίσουν τη γερμανική αποστολή στο Αφγανιστάν ως ένα μείγμα ειρηνευτικής δύναμης και ανοικοδόμησης για τη στήριξη της αφγανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν μπορούν πια να υποστηρίζουν αυτή την εκδοχή, καθώς η εξέγερση εκτείνεται ταχύτατα στα δυτικά και το βόρεια της χώρας, όπου η Γερμανία έχει την περιφερειακή διοίκηση και τα περισσότερα στρατεύματα. Οι Γερμανοί μπορεί να μην πήγαν στον πόλεμο, αλλά τώρα ο πόλεμος ήρθε σ’ αυτούς. Εν μέρει, όπως υποστηρίζουν ΝΑΤΟϊκοί και Γερμανοί αξιωματούχοι, αυτό δείχνει την πολιτική οξυδέρκεια της ηγεσίας των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, η οποία γνωρίζει την αντίθεση της Γερμανίας στον πόλεμο.
Αν και η ένταση της εξέγερσης στο νότιο Αφγανιστάν είναι αυτή που προσελκύει περισσότερο την προσοχή, η κατάσταση στον γερμανικό τομέα του Βορρά επιδεινώνεται γρήγορα. Μόλις πριν από ένα χρόνο, λένε οι στρατιώτες, μπορούσαν να περιπολούν χωρίς θωρακισμένα οχήματα. Τώρα υπάρχουν περιοχές, όπου δεν μπορούν να κινηθούν ακόμη και με θωρακισμένα οχήματα, χωρίς τη συνοδεία στρατιωτών.
Γερμανοί αξιωματούχοι διατείνονται ότι προσάρμοσαν αναλόγως τις τακτικές τους, συχνά υποχρεώνοντας τους Ταλιμπάν σε πολύωρες μάχες με την υποστήριξη της αεροπορίας.
Ωστόσο, η δράση του γερμανικού στρατού εξαρτάται από κοινοβουλευτική εντολή, η οποία αναμένεται να ανανεωθεί το Δεκέμβριο. Επιπλέον, οι Γερμανοί στρατιώτες δεν μένουν στο Αφγανιστάν πέραν του τετραμήνου, γεγονός το οποίο δεν τους επιτρέπει να έχουν μια συνέχεια με τους Αφγανούς εταίρους τους.

The New York Times Syndicate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.