Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009
Ερευνα για τον ρόλο της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ
Άρχισε χθες στο Λονδίνο η δημόσια έρευνα για το ρόλο της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ, της οποίας το πόρισμα θα ανακοινωθεί στα τέλη του 2010 ή στις αρχές του 2011, με «κορυφαία στιγμή» την κατάθεση, στις αρχές του νέου έτους, του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, ο οποίος στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί ότι «μαγείρεψε» τα στοιχεία περί ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, για να αιτιολογήσει τη συμμετοχή της Βρετανίας στην εισβολή στο Ιράκ, το Μάρτιο του 2003.
Ο κ. Μπλερ έχει ήδη καταθέσει στην επιτροπή Μπάτλερ, που διερεύνησε το ενδεχόμενο εσφαλμένης πληροφόρησης των μυστικών υπηρεσιών -σε σχέση με τα ιρακινά όπλα- πριν από τον πόλεμο. Επίσης και στην επιτροπή Χάτον, που διερεύνησε τις συνθήκες θανάτου του πρώην συμβούλου της βρετανικής κυβέρνησης, Ντέιβιντ Κέλι, ο οποίος είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι ο κ. Μπλερ παραπληροφόρησε την κοινή γνώμη. Η τρέχουσα έρευνα διενεργείται από επιτροπή με επικεφαλής τον Τζον Τσίλκοτ, ο οποίος δεσμεύθηκε για τη διαφάνεια κατά τη διαδικασία, «η οποία δεν αποτελεί ανάκριση ή δικαστήριο, στο πέρας της οποίας όμως θα επικριθούν όσοι κριθούν υπεύθυνοι».
Από τις πρώτες καταθέσεις, όπως του σερ Πίτερ Ρίκετς, ανώτατου αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών κατά την περίοδο που προηγήθηκε της έκρηξης του πολέμου, δηλαδή αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου, προκύπτει ότι η Βρετανία «τηρούσε αποστάσεις» από τη διαφαινόμενη πρόθεση των Αμερικανών να ανατρέψουν τον Σαντάμ. «Μολονότι βασικός στόχος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας ήταν η Αλ Κάιντα και το Αφγανιστάν, τα τύμπανα του πολέμου είχαν αρχίσει να ακούγονται με την άνοδο στην εξουσία της νέας τότε κυβέρνησης Μπους, αλλά η δική μας πολιτική ήταν να κρατηθούμε μακριά. Δεν είχαμε άλλωστε διαμορφώσει σαφή πολιτική για την ανατροπή του Σαντάμ», κατέθεσε και ο Γουίλιαμ Πέιτι, ανώτατος αξιωματούχος στο Φόρεϊν Οφις, ο οποίος δεν διέκρινε «μεγάλη όρεξη για στρατιωτική δράση στο Ιράκ εκ μέρους Βρετανών υπουργών, το Μάρτιο του 2002.
http://news.kathimerini.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.