Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009
Νέο «όχι» Τεχεράνης σε συμβιβασμό
Στο κενό η πρόσφατη πρόταση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
Υστερα από διαβουλεύσεις, παζάρια και ασάφειες πενήντα περίπου ημερών, το Ιράν είπε για άλλη μια φορά «όχι» σε συμβιβαστική πρόταση της διεθνούς κοινότητας για τη διευθέτηση της μεταξύ τους διαφοράς ως προς το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Χθες, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανοσέρ Μοτακί απέκλεισε την αποστολή και την επεξεργασία του 70% του ιρανικού ασθενώς εμπλουτισμένου ουρανίου στο εξωτερικό, όπως προβλέπει το σχέδιο συμφωνίας υπό την αιγίδα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
«Αποκλείεται να στείλουμε το 5,3% του εμπλουτισμένου ουρανίου μας εκτός Ιράν. Θα εξετάσουμε, όμως, το ενδεχόμενο ανταλλαγής του με πυρηνικά καύσιμα εντός του ιρανικού εδάφους», είπε ο κ. Μοτακί, επαληθεύοντας έτσι και εκτιμήσεις, βάσει των οποίων το Ιράν, υπό την απειλή νέων διεθνών κυρώσεων, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.
Σύμφωνα με το σχέδιο της συμφωνίας, που πρότεινε η ΙΑΕΑ, το 75% του ασθενώς εμπλουτισμένου ουρανίου θα μεταφέρεται στη Γαλλία και τη Ρωσία, όπου μετά την κατάλληλη επεξεργασία θα μετατρέπεται σε καύσιμο για τον αντιδραστήρα ιατρικών ισοτόπων της Τεχεράνης. Ετσι θα διασφαλίζεται ότι το ουράνιο θα χρησιμοποιείται μόνον για ειρηνική χρήση και όχι για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Το συμβιβαστικό σχέδιο της Δύσης, απόρροια των συνομιλιών της 1ης Οκτωβρίου στη Γενεύη μεταξύ του Ιράν και των έξι δυνάμεων -ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας- προσέκρουσε στην αμφισημία της Τεχεράνης, που είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως συμφωνήσει για την αποστολή τμήματος μόνον των αποθεμάτων ουρανίου στο εξωτερικό. Οταν η συνεννόηση με το Ιράν δυσκόλεψε, στο παιχνίδι μπήκε και η Τουρκία, που προσφέρθηκε να αναλάβει την επεξεργασία του ιρανικού ουρανίου στο δικό της έδαφος.
Στο πλαίσιο της παρελκυστικής τακτικής της, η ιρανική πλευρά είχε προειδοποιήσει ότι, εάν δεν διασφαλιστεί πλήρως η τροφοδότηση του Ιράν με πυρηνικό καύσιμο από το εξωτερικό, θα αυξήσει τα επίπεδα εμπλουτισμού του ουρανίου από 5% στο όριο του 20% για την παραγωγή καυσίμου για ειρηνική χρήση - ισότοπα για τα νοσοκομεία. Μολονότι για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας απαιτείται εμπλουτισμός κατά 90%, η προοπτική αύξησης και μόνον στο 20% προκάλεσε ταραχή στη Δύση. Υστατη ένδειξη της επερχόμενης απόρριψης της πρότασης της διεθνούς κοινότητας από την Τεχεράνη ήταν η προχθεσινή επίθεση μέλους της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας της ιρανικής Βουλής εναντίον της Ρωσίας, με αφορμή τη νέα αναβολή της κατασκευής του πρώτου ιρανικού πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μπουσχέρ από τη Ρωσία, μία ημέρα μετά τη συνάντηση Ομπάμα - Μεντβέντεφ στη Σιγκαπούρη. «Οι Ρώσοι πούλησαν για μια ακόμη φορά στους Αμερικανούς το Ιράν σε υψηλότερη τιμή», είπε ο Χεσματολάχ Φαλαχπιτσέ.
Από δυτικής πλευράς, πρώτος αντέδρασε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, χαρακτηρίζοντας άκρως αρνητική την απάντηση των Ιρανών, διευκρινίζοντας όμως ότι οι συνομιλίες με το Ιράν θα συνεχιστούν. Σημειώνεται ότι ο κ. Μοτακί στη χθεσινή του δήλωση δεν διευκρίνισε ποια διαδικασία θα ακολουθείται σε σχέση με το ασθενώς εμπλουτισμένο ουράνιο προς ανταλλαγή. Στο παρελθόν οι ιρανικές αρχές είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποθηκεύεται στο Ιράν, υπό την επιτήρηση και εποπτεία της ΙΑΕΑ. «Οι δικοί μας εμπειρογνώμονες θα αποφαίνονται ως προς την ποσότητα του ανταλλάξιμου καυσίμου. Δεν αποδεχόμαστε τις εκτιμήσεις των δικών τους εμπειρογνωμόνων», είπε χθες ο κ. Μοτακί.
http://news.kathimerini.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.