Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Αποκαλύπτουμε την επιστολή Χριστόφια προς τους 26 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Επιδιώκει κινήσεις από Τουρκία

Στην επιστολή του, ο κ. Χριστόφιας αφήνει ορθάνοιχτο παράθυρο ευκαιρίας στην 'Αγκυρα να προβεί σε κινήσεις στο Κυπριακό ή τα ευρωτουρκικά πριν το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου - Σε αντίθετη περίπτωση τονίζει ότι θα λάβει μέτρα σε διαβούλευση με τους εταίρους

Ήπια προειδοποίηση με επιστολή του προς τους 26 εταίρους στην ΕΕ, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα υποχρεωθεί να λάβει μέτρα έναντι της Τουρκίας στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, αν η 'Αγκυρα μέχρι τότε δεν δείξει εμφανή σημάδια ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στη διαπραγμάτευση του Κυπριακού ή αν δεν υλοποιήσει τις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις, απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στην επιστολή, την οποία αποκαλύπτει σήμερα ο «Π», ο Δημήτρης Χριστόφιας παραθέτει όλο το χρονικό τής μη συμμόρφωσης της Τουρκίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωβουλής. Τονίζει ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Τούρκοι αξιωματούχοι αποκλίνουν από τη συμφωνημένη με τον κ. Ταλάτ βάση λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ επικρίνει την Τουρκία για παιχνίδι απόδοσης ευθυνών για έλλειψη βούλησης για λύση στον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα παιχνίδι στο οποίο ο κ. Χριστόφιας θεωρεί συμμέτοχο και τον Τ/Κ ηγέτη. Στην επιστολή τονίζεται ότι μετά από 18 μήνες διαπραγματεύσεων, η Τουρκία δεν έχει συμβάλει στη διαδικασία σε πτυχές που την αφορούν, όπως το εδαφικό, η ασφάλεια και οι έποικοι. Ο κ. Χριστόφιας επιδιώκει στην ουσία να «εκβιάσει» την Τουρκία να προβεί σε κινήσεις πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, ενώ απευθύνεται και προς την ΕΕ, τονίζοντας ότι επιδίωξή του είναι τα μέτρα κατά της 'Αγκυρας να ληφθούν σε «διαβούλευση» με τους εταίρους.

Η επιστολή
Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της επιστολής Χριστόφια.
«Αισθάνομαι ότι είναι αναγκαίο να επικοινωνήσω μαζί σας για να επιστήσω την προσοχή στο ζήτημα τής μη συμμόρφωσης της Τουρκίας στις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ.
Πέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που συμφωνήσαμε την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Ένωσης με την Τουρκία. Σε αυτό το διάστημα, η Ένωση έχει απευθύνει πολλές προειδοποιήσεις προς την Τουρκία για τη μη συμμόρφωσή της, χωρίς αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επιδείξει άνευ προηγουμένου υπομονή στην προσπάθεια υλοποίησης του Πρωτοκόλλου της 'Αγκυρας, η εφαρμογή του οποίου αποτελεί αδιαμφισβήτητη νομική υποχρέωση της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τις θέσεις που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Τουρκία είχε υποχρέωση να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για λύση του κυπριακού προβλήματος. Με λύπη μου παρατηρώ ότι η Τουρκία μόνο υποκριτική στήριξη έχει δώσει μέχρι τώρα στη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Η ρητορική που εκπορεύεται από την 'Αγκυρα αποκλίνει από τις βασικές αρχές που συμφωνήθηκαν στον διακοινοτικό διάλογο ως βάση της λύσης του κυπριακού προβλήματος. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας και πολυάριθμοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης χρησιμοποιούν προκλητική και ανακριβή ορολογία στην προσπάθειά τους να αποκλίνουν από τη συμφωνημένη βάση για μια λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή προσωπικότητα, και ενιαία ιθαγένεια. Οι δημόσιες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων δεν συνάδουν με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.



Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ καλούν την Τουρκία:
*Να στηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις για μια συνολική επίλυση του Κυπριακού βασισμένη στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις αρχές επί των οποίων ιδρύθηκε η ΕΕ
*Να διευκολύνει το κλίμα των διαπραγματεύσεων αποσύροντας τουρκικές δυνάμεις και να επιστρέψει στους δύο ηγέτες να διαπραγματευθούν ελεύθερα
*Να εφαρμόσει το Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο και να ανοίξει τα λιμάνια κι αεροδρόμιά της σε αεροσκάφη και πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας
*Να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να εξομαλύνει τις σχέσεις και να άρει τα βέτο από τη συμμετοχή της σε Διεθνείς Οργανισμούς.


Μετά από 18 μήνες διαπραγματεύσεων σε διάφορα επίπεδα, απευθείας συνομιλίες 14 μηνών και πάνω από 50 συναντήσεις των ηγετών, παρατηρούμε με λύπη ότι η πρόοδος είναι μη ικανοποιητική. Ακόμα κι έπειτα από τόσους πολλούς μήνες, ολόκληρα κεφάλαια, όπως αυτά του εδαφικού, της ασφάλειας και των εποίκων, δεν έχουν συζητηθεί δεόντως. Θεωρώ ότι αυτό είναι επαρκής απόδειξη ότι η Τουρκία δεν έχει συμβάλει στη διαδικασία. Αντί να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ένωσης και της Κύπρου, η Τουρκία έχει, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, εμπλακεί σε ένα παιχνίδι απόδοσης ευθυνών κατά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για καθ΄ υπόθεσιν έλλειψη βούλησης για λύση και για καθ΄ υπόθεσιν καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς, ο ηγέτης της τ/κ Κοινότητας και διαπραγματευτής κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είναι επίσης αναμεμειγμένος σε αυτό το παιχνίδι.


Ως αποτέλεσμα της προσδοκίας μας ότι η Τουρκία θα παρείχε στήριξη στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με πρακτικό και ουσιαστικό τρόπο, επιδείξαμε επιμονή και καρτερικότητα. Λαμβάνοντας υπόψη την απογοητευτική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, τη στάση της Τουρκίας έναντι των διαπραγματεύσεων και την άρνησή της να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της, αποτελεί πεποίθησή μας ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη θέση μας, σε διαβούλευση με εταίρους, έναντι των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα, εκτός κι αν στο μεταξύ υπάρξουν εμφανείς ενδείξεις αλλαγής στάσης από την πλευρά της Τουρκίας».



ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΔΕΙΛΙΝΗΣ

Κωδικός άρθρου: 911557

ΠΟΛΙΤΗΣ - 26/11/2009, Σελίδα: 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.