Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Τετάρτη 12 Μαΐου 2010
Τραγικές συνέπειες από τις πετρελαιοκηλίδες
Του William Yardley
The New York Times
Η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού μεγαλώνει και οι συνέπειές της παραμένουν απροσδιόριστες, αλλά παραδόξως οι κάτοικοι του Πρινς Ουίλιαμ Σάουντ ήδη τις γνωρίζουν. Άλλωστε, οι ίδιοι ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζουν την τραγωδία της 24ης Μαρτίου 1989, όταν εξόκειλε το «Εξόν Βαλντέζ», προκαλώντας μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή. Από το τάνκερ διέρρευσαν έντεκα εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου, που ρύπαναν τρεις χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής και προκάλεσαν το θάνατο χιλιάδων πτηνών, ενυδρίδων, ακόμα και φαλαινών. Βέβαια, η διαρροή σταμάτησε λίγες ημέρες αργότερα, αλλά οι ζημιές που προκλήθηκαν δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ. Η αλιεία στην περιοχή ανήκει πλέον στο παρελθόν, ενώ οι αυτοκτονίες, οι πτωχεύσεις οικογενειών και η πικρία που νιώθει ο κόσμος εκτινάχθηκαν.
Πολλοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, αλλά και λίγοι γιγάντωσαν τις περιουσίες τους βοηθώντας στον καθαρισμό της κηλίδας. Σήμερα, πολλοί ψαράδες εκπαιδεύονται πλέον και αμείβονται από τις πετρελαϊκές εταιρείες για να μάθουν με ποιον τρόπο πρέπει να αντιδράσουν σε περίπτωση μιας ανάλογης καταστροφής.
Περισσότερο όμως από όλα, ο κόσμος στην Κορντόβα της Αλάσκας θέλει να προχωρήσει, να αλλάξει σελίδα. Η πόλη ακόμα αναζητεί τρόπους για να διαχειριστεί το γεγονός που καθόρισε την ίδια την ύπαρξή της στα μάτια του έξω κόσμου. Τα μαθήματα του τραγικού γεγονότος εξακολουθούν να είναι ζωντανά. Οι κάτοικοι που έζησαν τις συνέπειες της οικολογικής καταστροφής του «Εξόν Βαλντέζ» νιώθουν συμπόνοια για όσους ζουν σήμερα κοντά στη μεγάλη πετρελαιοκηλίδα του Κόλπου του Μεξικού και ελπίζουν πως θα τα καταφέρουν καλύτερα• ίσως να τους βοηθήσει το ότι δεν είναι τόσο απομονωμένοι εκεί, στις ακτές της Λουιζιάνας όσο ήταν οι ίδιοι στην Αλάσκα. Ίσως εκεί η οικονομία να ανθέξει το πλήγμα της οικολογικής καταστροφής. Ίσως και τα πιο θερμά νερά να βοηθήσουν στη διάλυση του πετρελαίου.
Όμως, οι άνθρωποι στην Αλάσκα γνωρίζουν ότι για ορισμένους συμπατριώτες τους τώρα ξεκινά μια περιπέτεια που δεν θα έχει σαφές ή οριστικό τέλος.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.