Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

«Τέχνασμα του Ιράν η συμφωνία»



AFP, A.P., Reuters


ΠΕΚΙΝΟ. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, χαρακτήρισε τη συμβιβαστική συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ Ιράν, Βραζιλίας και Τουρκίας, σχετικά με το αμφιλεγόμενο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, «ξεκάθαρο τέχνασμα της Τεχεράνης, ώστε να αποφύγει τις κυρώσεις που προτίθεται να της επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω συμφωνία προβλέπει ότι το Ιράν θα αποστείλει προς αποθήκευση στην Τουρκία περίπου δύο τόνους χαμηλά εμπλουτισμένου ουρανίου. Σε αντάλλαγμα, η Τεχεράνη θα αναμένει να της αποσταλεί εντός ενός έτους ανάλογη ποσότητα ράβδων ουρανίου από τη Γαλλία και τη Ρωσία, οι οποίοι θα είναι επαρκώς εμπλουτισμένοι για ειρηνικές χρήσεις και δεν θα επιδέχονται περαιτέρω εμπλουτισμό.


Οι υποψίες της Δύσης

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συμφωνία συνιστά υπαναχώρηση σε σχέση με την προηγούμενη αδιάλλακτη στάση της. Ωστόσο, από το Πεκίνο όπου βρέθηκε στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε λόγο για «μελανά σημεία στη συμφωνία». Ειδικότερα, η Δύση υποπτεύεται ότι το Ιράν διαθέτει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ουρανίου από εκείνες που δεσμεύθηκε να στείλει στην Τουρκία προς αποθήκευση. Επιπλέον, η συμφωνία δεν προβλέπει ότι το Ιράν θα διακόψει στο εξής τον εμπλουτισμό ουρανίου. Εξ ου και η κυρία Κλίντον συνέχισε τις συζητήσεις της με την κινεζική πολιτική ηγεσία ως προς το περιεχόμενο των κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Τεχεράνη. Σημειώνεται ότι αν και το Πεκίνο υιοθετεί σαφώς πιο χαμηλούς τόνους στη ρητορική του, αφού είναι βασικός εμπορικός εταίρος του Ιράν, η Ουάσιγκτον διατείνεται ότι έχει εξασφαλίσει τη συναίνεσή του για την επιβολή κυρώσεων.

Στο μεταξύ, το ιρανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χθες ότι αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 200.000 δολαρίων ο διακεκριμένος Ιρανός σκηνοθέτης, Τζαφάρ Παναχί. Ο Παναχί είχε συλληφθεί τον περασμένο Μάρτιο, με την κατηγορία ότι «ετοίμασε ταινία αντικυβερνητικής προπαγάνδας», με θέμα τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του προέδρου Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ. Πριν από λίγες ημέρες, είχε ξεκινήσει απεργία πείνας, με αίτημα να του επιτραπεί να δει την οικογένειά του και να μιλήσει με δικηγόρο.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.