Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Η στενή σχέση του Σαχζάντ με το Πακιστάν




Ο επίδοξος τρομοκράτης της Τάιμς Σκουέαρ είχε εκπαιδευθεί στο Βαζιριστάν

AFP, NYT, A.P., Reuters


Αυξάνονται μέρα με την ημέρα οι ενδείξεις ότι ο φερόμενος ως δράστης της αποτυχημένης βομβιστικής επίθεσης του περασμένου Σαββάτου, στην πλατεία Τάιμς, της Νέας Υόρκης, διατηρούσε δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις στο Πακιστάν. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει τόσο από τη μέχρι τώρα πορεία των ερευνών για την υπόθεση, όσο και από τις δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ. «Αμφιβάλλω αν ένας πακιστανικής καταγωγής επίδοξος τρομοκράτης μπορεί να έδρασε με δική του πρωτοβουλία σε αμερικανικό έδαφος, χωρίς συνεργάτες», δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Ρεχμάν Μαλίκ.

Όπως διαρρέουν πηγές των αμερικανικών ανακριτικών αρχών, ο 30χρονος Φαϊζάλ Σαχζάντ, όχι μόνο αποδεικνύεται μέχρι στιγμής «απόλυτα συνεργάσιμος» στις ανακρίσεις, αλλά έχει κιόλας παραδεχθεί ότι εκπαιδεύτηκε στην κατασκευή εκρηκτικών στην πακιστανική επαρχία του Βαζιριστάν. Επιπλέον, την ευθύνη για την απόπειρα της ανατίναξης του παγιδευμένου οχήματος του Σαχζάντ στην Τάιμς Σκουέαρ έχουν ήδη αναλάβει οι Πακιστανοί Ταλιμπάν. Εξάλλου, ο αρχηγός της ένοπλης εξτρεμιστικής οργάνωσης, Χακιμουλάχ Μεχσούντ, είχε προειδοποιήσει από τον προηγούμενο μήνα ότι οι άνδρες του σχεδιάζουν επιθέσεις στην αμερικανική επικράτεια, σε αντίποινα των αμερικανικών βομβαρδισμών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στην πακιστανική επικράτεια.


Αρκετά ερωτήματα

Παρόλα αυτά, αρκετοί αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για το είδος των διασυνδέσεων που μπορεί να είχε ο Σαχζάντ με ισλαμιστές τρομοκράτες. Συγκεκριμένα, η συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού που φέρεται να είχε κατασκευάσει ο κατηγορούμενος ήταν ερασιτεχνική και δεν παραπέμπει στις περίπλοκες βόμβες που χρησιμοποιούν για τις επιθέσεις τους οι Ταλιμπάν.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο δράστης χρησιμοποίησε κροτίδες του εμπορίου για πυροκροτητές. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, δεν εξερράγη και το όχημα που είχε παγιδεύσει. Επίσης, ο Σαχζάντ δεν έκανε καμία προσπάθεια να καλύψει τα ίχνη του (είχε αγοράσει στο όνομά του όλα σχεδόν τα υλικά για την κατασκευή της βόμβας), γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να εντοπιστεί άμεσα, αφού όλα τα στοιχεία οδηγούσαν σε εκείνον. Τέλος, πολλοί αμφιβάλλουν αν οι Ταλιμπάν του Πακιστάν έχουν την επιχειρησιακή ικανότητα να οργανώσουν επιθέσεις στο εξωτερικό, αφού το κίνημά τους έχει δεχθεί αλλεπάλληλα πλήγματα, τόσο από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της CIA, όσο και από τις πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν αποδειχθεί η σχέση του κατηγορούμενου με τρομοκρατικές οργανώσεις, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα βοηθήσει τις αμερικανικές αρχές να αποτρέψουν παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον. Όπως επισημαίνουν τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης των ΗΠΑ, τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα αποδείχθηκαν για ακόμη μία φορά διάτρητα, με αποτέλεσμα μία τελείως ανοργάνωτη τρομοκρατική επίθεση να αποτύχει από καθαρή τύχη.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και τα περασμένα Χριστούγεννα με την αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης αεροσκάφους πάνω από το Ντιτρόιτ. Πέραν αυτού, όμως, οι ισλαμικές οργανώσεις του Πακιστάν έχουν πλέον διασπαστεί σε δεκάδες παρακλάδια, τα οποία δρουν ανεξάρτητα και χωρίς κεντρικό σχεδιασμό. Ως εκ τούτου, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί η άκρη του νήματος σε αυτό το μωσαϊκό ετερόκλητων εξτρεμιστικών στοιχείων. Στις σχετικές έρευνες, πάντως, συμμετέχουν και οι πακιστανικές αρχές ασφαλείας, των οποίων η συνδρομή θεωρείται καθοριστική. Όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο Ισλαμαμπάντ επικρατεί προβληματισμός. Το νέο κρούσμα με τρομοκράτη πακιστανικής καταγωγής πλήττει ακόμη περισσότερο την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, τη στιγμή που χιλιάδες Πακιστανοί στρατιώτες, αλλά και άμαχοι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια, λόγω του ισλαμικού εξτρεμισμού.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.