Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Γιατί οι επενδυτές φοβούνται την «ελληνική κρίση»

Παρά το μικρό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, οι διεθνείς επενδυτές φοβούνται τις επιπτώσεις μίας ενδεχόμενης χρεωκοπίας της Ελλάδας.

Ο οικονομικός σεισμός σε μία μικρή γωνιά του πλανήτη, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες ρωγμές στο χαρτοφυλάκιο των επενδυτών. Είναι ένα οδυνηρό μάθημα, καθώς πολλοί Αμερικανοί επενδυτές ανακτούν και πάλι την αυτοπεποίθησή τους.

Τα διεθνή χρηματιστήρια είναι ακόμη ευάλωτα, ενώ στη Νέα Υόρκη ο Dow Jones παρουσιάζει συνεχή πτώση. Η Ελλάδα θα μπορούσε να υποδαυλίσει την οικονομική ανάκαμψη των δυτικών οικονομιών. Η ανησυχία γι' αυτό το σενάριο αυξάνεται, παρότι η ελληνική οικονομία έχει απειροελάχιστη επίδραση πάνω στον παγκόσμιο οικονομικό ιστό.

Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλείς επιλογές

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η οικονομική υγεία της Ευρώπης, που παρά τη ραγδαία οικονομική άνοδο της Κίνας, συνεχίζει να έχει σημαντικό βάρος στη διεθνή οικονομία. Οι επενδυτές φοβούνται ότι το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας δεν θα εμποδίσει την εξάπλωση της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρώπη, ακόμη και στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές φοβούμενοι το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της Ελλάδας, προσπαθούν να επενδύσουν τα χρήματά τους σε πιο ασφαλή ομόλογα.



«Παρακολουθούμε κάτι που μοιάζει με παγκόσμια πτήση προς την ασφάλεια», δήλωσε ο Ντέιβιντ Τζό, διευθυντής στρατηγικής για την Columbia Management, με μετοχές αξίας 341 εκατομμύρια δολαρίων.

Η ξέφρενη κούρσα των χρηματιστηρίων που σταμάτησε τον Μάρτιο του 2009, δεν φαίνεται να ξαναβρίσκει σύντομα το δρόμο της. Επί 27 συνεχόμενους μήνες, οι επενδυτές που αποζητούν ασφαλείς λύσεις διοχέτευαν περισσότερα χρήματα σε ομόλογα, απ' ότι σε μετοχές.

Φέτος μάλιστα, οι επενδυτές αγόρασαν περισσότερες μετοχές, απ' ότι πούλησαν. «Απέχουμε μόλις ενάμιση χρόνο από την έναρξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που είναι το απαιτούμενο διάστημα, που οι επενδυτές δεν πανικοβάλλονται», δήλωσε ο Άβι Ναχμάνυ, ερευνητής διευθυντής του Stretegic Insight.

Γι' αυτό το λόγο τα προβλήματα της Ελλάδας ήρθαν σε μία ήδη δύσκολη περίοδο. Αποτελούν μία πρόκληση για τους επενδυτές, που δοκιμάζουν τα νερά και δημιουργούν αμφιβολίες στους μακροχρόνιους παίκτες, που ήλπιζαν σε μία παγκόσμια σταθερή ανάπτυξη.


Ο προβληματισμός των επενδυτών είναι ο εξής:

Πρώτον, γιατί ενώ η Ελλάδα είναι μία μικρή οικονομία, η ΕΕ θα μπορούσε να δράσει και να δημιουργήσει ένα πρότυπο σύστημα στήριξης, προκειμένου να αποτρέψει αντίστοιχους κινδύνους και για την Πορτογαλία, την Ισπανία και άλλες σαθρές ευρωπαϊκές οικονομίες.

Παρόλα αυτά η ΕΕ δυσκολεύτηκε πολύ για να φτάσει σε μία συμφωνία για την Ελλάδα, ενώ οι Έλληνες αντιμέτωποι με το φάσμα των περικοπών κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν. Η Ελλάδα χρειάστηκε 144 δισεκ. δολάρια. Θα μπορέσει όμως η ΕΕ να στηρίξει οικονομίες όπως της Πορτογαλίας και πολύ περισσότερο της Ισπανίας; Αν η Μαδρίτη βρεθεί σε αντίστοιχη θέση, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να βρει 200 δισεκ. δολάρια.

Από την άλλη πλευρά, η πτώση του ευρώ και η άνοδος του δολαρίου, μεταφράζεται σε μεγάλα κέρδη για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Εάν τελικά η ΕΕ διαλυθεί εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων, τότε η παγκόσμια οικονομία θα δεχθεί ένα πολύ ισχυρό χτύπημα.

Δεύτερον, η ανησυχία για την ελληνική χρεωκοπία οδήγησε τους επενδυτές να φύγουν από το ομόλογα υψηλού ρίσκου, αναζητώντας πλέον για ποιο ασφαλείς λύσεις, όπως την κερδοσκοπία. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για αμερικανικά ομόλογα από τους μεγάλους επενδυτές υποχωρεί και ρίχνει την τιμή τους. Οι φόβοι για την ελληνική οικονομία, κρατούν πίσω την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ.

Τρίτον, οι αγορές αναμένουν μεγαλύτερες και περισσότερες διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο, σε αντίθεση με την ηρεμία του 2009. Ένα τέτοιο κλίμα θα οδηγήσει πολλούς επενδυτές να βγουν από τα χρηματιστήρια, φοβούμενοι ότι στο τέλος θα βγουν χαμένοι.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.