Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Νέα πρόταση επικαλείται η Τεχεράνη



Α.Ρ.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Στην προσπάθειά της να απομακρύνει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων, η Τεχεράνη επικαλέστηκε χθες μια νέα, πολλά υποσχόμενη πρόταση από τη Βραζιλία και την Τουρκία, οι οποίες έχουν προσφερθεί να μεσολαβήσουν για την επίλυση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, είπε ότι οι τελευταίες συνομιλίες με την Τουρκία και τη Βραζιλία έχουν οδηγήσει σε «μια νέα φόρμουλα, που θα μπορούσε να αποτελέσει έδαφος συνεννόησης». Αν και δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες, είπε ότι το Ιράν δεν έχει αποδεχθεί ακόμη καμία πρόταση για αποστολή χαμηλά εμπλουτισμένου ουρανίου του στο εξωτερικό. Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Βραζιλίας θα επισκεφθούν την Τεχεράνη, την επόμενη εβδομάδα, μετά τις επισκέψεις των υπουργών τους των Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ιράν θα φιλοξενήσει, επίσης, σύνοδο κορυφής των αναπτυσσόμενων χωρών, γνωστών ως Ομάδα των 15, την ερχόμενη εβδομάδα, στην οποία θα παρευρεθούν τουλάχιστον οκτώ αρχηγοί κρατών.


Η Τουρκία και η Βραζιλία δεν προέβησαν σε κανένα σχόλιο, αλλά και οι δύο χώρες έχουν ζητήσει περαιτέρω διπλωματικές διαβουλεύσεις για την επίλυση του προβλήματος. Η Βραζιλία έχει καλέσει τις χώρες της Δύσης να διαπραγματευτούν για μια δίκαιη λύση με το Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα κι έχει ζητήσει από την Τεχεράνη να εγγυηθεί ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα δεν έχει στρατιωτικό στόχο.

Το αίτημα για επιβολή κυρώσεων ενισχύθηκε αφότου το Ιράν απέρριψε σχέδιο του ΟΗΕ για τη μεταφορά στο εξωτερικό του 70% του ιρανικού ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού για να μεταβληθεί σε καύσιμο, αναγκαίο για τη λειτουργία του ερευνητικού πυρηνικού αντιδραστήρα της Τεχεράνης. Το Ιράν, το οποίο αρνείται ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, έχει υποβάλει πολλές εναλλακτικές προτάσεις στη Δύση, αλλά οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους τις απορρίπτουν.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.