Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Οικουμενικό Πατριαρχείο και Χάλκη



Αν και ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έσπευσε να επισημάνει ότι το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως και αυτό της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης δεν είναι διμερή, αλλά θέματα τήρησης των κανόνων διεθνούς δικαίου από κάθε χώρα, και τα δύο ζητήματα συζητήθηκαν. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «όφελος» για την Τουρκία το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ υπεραμύνθηκε των πρωτοβουλιών του για τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Ο κ. Ερντογάν ζήτησε μεν αναγνώριση του εκλεγμένου μουφτή, στις δηλώσεις του όμως αναφέρθηκε σε «μουσουλμανική μειονότητα», αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τον όρο «τουρκική». Για το Οικουμενικό Πατριαρχείο δήλωσε ότι η Οικουμενικότητα του Πατριάρχη δεν τον ενοχλεί.


Για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση. Ο Τούρκος πρωθυπουργός περιορίσtηκε σε μια γενική αναφορά ότι αναμένει θετικά αποτελέσματα. Τα «δώρα» που αντάλλαξαν οι ηγέτες των δύο χωρών ήταν άλλα. Ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου θα αποδοθεί σύντομα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, μόλις δημοσιευθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία να δει το Φετιγιέ Τζαμί στην Αθήνα να αναπαλαιώνεται. Αμεση ήταν η «απάντηση» του κ. Παπανδρέου, ο οποίος, δηλώνοντας ότι έχει ένα δώρο για τον κ. Ερντογάν, ανακοίνωσε την απόφαση για έναρξη εργασιών αποκατάστασης του Φετιγιέ.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.