Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν



Του Mιχάλη Iγνατίου

Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα θα μπορούσε να περιγραφεί με τέσσερις απλές λέξεις: «Ηρθε, είδε, προκάλεσε και απήλθε». Με το γνωστό αυτοκρατορικό ύφος και ως να είναι ο ιδιοκτήτης ολόκληρης της περιοχής, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας 'μας τα 'πε' μέσα στο σπίτι μας, χωρίς να ακουστεί ισχυρός αντίλογος για όσα ισχυρίστηκε, αρκετά εκ των οποίων απέχουν της αλήθειας. Ηταν προκλητικός και θλιβερός, δεν σεβάστηκε την ελληνική φιλοξενία και έδειξε ένα απολυταρχισμό που δεν εξέπληξε όσους παρακολουθούμε την πολιτική του διαδρομή τα τελευταία οκτώ σχεδόν χρόνια.

Η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη. Είναι παρανοϊκοί όσοι προτείνουν πορεία σύγκρουσης με την Τουρκία. Αν και δεν συμφωνώ με αυτούς που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα» με τη γειτονική χώρα, την ίδια στιγμή πιστεύω ότι στον 21ο αιώνα οι πόλεμοι είναι κυρίως οικονομικοί. Οι παρτίδες παίζονται στα διεθνή χρηματιστήρια και από τραπεζίτες που απολαμβάνουν τη χλιδή τους στα Χάμπτονς και στο Λονδίνο. Οι χώρες που δεν έχουν ισχυρή οικονομία μπορεί να μην επιβιώσουν. Και στο θέμα αυτό πρέπει να βγάλουμε το καπέλο στον κ. Ερτογάν, διότι διέγνωσε νωρίς το καρκίνωμα της τουρκικής οικονομίας και γνωμάτευσε σωστά. Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι συχνή η αναφορά στο οικονομικό «θαύμα» της Τουρκίας και της Βραζιλίας.



Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Ελλάδα σε μία πολύ κακή στιγμή για τη χώρα μας. Εμφανίστηκε με την κουστωδία του λίγες μέρες μετά την απόφαση του ΔΝΤ να εγκρίνει το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο περιλαμβάνει σκληρότετα μέτρα για τον λαό. Κακώς ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου άκουσε αυτούς εκ των ξένων που πίεζαν για την επίσκεψη και την έναρξη διαπραγματεύσεων που θα αφορούν το Αιγαίο και άλλα θέματα που εκβιάζει η Αγκυρα να συζητηθούν.

Ο ελληνικός λαός δεν είναι έτοιμος για εκπλήξεις που τυχόν κρύβουν τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις. Επιθυμεί αφοσίωση των ηγετών του στο μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας, και απαιτεί συναινέσεις για να εξέλθει η χώρα από τον λαβύρινθο που την έστειλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μα πάνω απ' όλα -και αυτό ας το καταλάβει ο πολιτικός κόσμος- ο λαός δεν θα βάλει πλάτη, εάν δεν τιμωρηθούν όσοι πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του.

Στη συνέντευξη του στο CNN, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην έρευνα που διεξάγεται στη Βουλή για να διαπιστωθεί, όπως είπε, «τι συνέβη κατά το παρελθόν, γιατί ακολουθήθηκε λάθος κατεύθυνση, αλλά και τα είδη των πρακτικών που απέβησαν μοιραία». Οι πολίτες έχουν απωλέσει την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς. Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει... Τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής, ανάμεσά τους και βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, πώς θα δικάσουν τους συναδέλφους τους που με τις πράξεις τους οδήγησαν την Ελλάδα ένα βήμα από τη χρεοκοπία. Ο λαός δεν τους πιστεύει κύριε πρωθυπουργέ, ο λαός περιμένει να δει τους ένοχους με τις χειροπέδες. Μέχρι τώρα οι Επιτροπές της Βουλής συγκαλύπτουν, δεν αποκαλύπτουν. Οι πολίτες θα ικανοποιηθούν μόνο αν δουν τους εισαγγελείς να εισέρχονται στα υπουργεία...

O κ. Παπανδρέου γνωρίζει ότι ο λαός δεν έδωσε μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του κ. Ερντογάν. Ηταν στάχτη στα μάτια, για να ξεχαστεί έστω για λίγο το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του θα προσφέρουν υπηρεσία στον λαό εάν μέρα και νύχτα απασχολούνται με την οικονομία. Όλα τα άλλα πρέπει να περιμένουν. Αυτή είναι η απαίτηση των πολιτών...

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.