Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Πέμπτη 27 Μαΐου 2010
Οι «μυστικές επιχειρήσεις» του Πετρέους
Αποστολή μονάδων ειδικών δυνάμεων σε Ιράν, Σαουδική Αραβία και Σομαλία
The New York Times
Διαταγή διεύρυνσης των μυστικών επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού στη Μέση Ανατολή, με στόχο την έγκαιρη αντιμετώπιση ένοπλων οργανώσεων στο Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, τη Σομαλία και άλλες χώρες της περιοχής, φέρεται να έδωσε ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Πεντάγωνο, ο επικεφαλής της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ ενέκρινε πρόσφατα την αποστολή μονάδων των ειδικών δυνάμεων σε φιλικά και μη κράτη της Μέσης Ανατολής, της κεντρικής Ασίας και της Αφρικής με στόχο τη συλλογή πληροφοριών και τη συνεργασία με φιλοδυτικές δυνάμεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι, μάλιστα, άφηναν να διαρρεύσει ότι η διαταγή του στρατηγού Πετρέους ανάβει πράσινο φως και για αποστολές αναγνώρισης στόχων ακόμα και επί ιρανικού εδάφους.
Διευρύνοντας τις μυστικές του επιχειρήσεις, ο αμερικανικός στρατός επιδιώκει επί της ουσίας να περιορίσει στο ελάχιστο την εξάρτηση από τη CIA για πληροφορίες αναφορικά με χώρες όπου διαθέτει μεγάλο αριθμό ανδρών. Η διαταγή του στρατηγού Πετρέους συνεπάγεται, λοιπόν, ότι μικρές ομάδες επιλέκτων θα «γεμίζουν» το κενό στη ροή των πληροφοριών που σχετίζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις και άλλες απειλές στη Μέση Ανατολή και αλλού.
Την ίδια στιγμή, όμως, αρκετοί είναι εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι τέτοιου είδους στρατιωτικές επιχειρήσεις εμπεριέχουν μεγάλο ρίσκο. «Δεν αποκλείεται να διαταραχθούν οι σχέσεις με φιλικές κυβερνήσεις, όπως αυτή της Υεμένης ή της Σαουδικής Αραβίας», υπογραμμίζουν οι επικριτές της απόφασης. Αλλοι, επίσης, προειδοποιούν ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που θα συμμετάσχουν σε μυστικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να αντιμετωπιστούν ως κατάσκοποι σε περίπτωση σύλληψης και συνεπώς θα στερηθούν τα δικαιώματά τους ως αιχμάλωτοι πολέμου, όπως αυτά διασφαλίζονται από τη Συνθήκη της Γενεύης.
Από το απόρρητο έγγραφο που βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας δεν διαφαίνονται όλοι οι στόχοι των μυστικών επιχειρήσεων. Εν τούτοις, υπάρχουν αναφορές στο Ιράν και στην ανάγκη συλλογής πληροφοριών γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, καθώς και στην αναγνώριση των αντικαθεστωτικών ομάδων, στη συνεργασία των οποίων θα μπορούν να αποβλέπουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση πολέμου. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου, δε, υπογράμμιζαν ότι μπορεί ο Ομπάμα να δηλώνει δημόσια ότι επικεντρώνεται στην πίεση της Τεχεράνης μέσω οικονομικών κυρώσεων, πλην όμως ο στρατός «είναι υποχρεωμένος να έχει έτοιμα προκαταβολικά τα σχέδια του πολέμου».
Εκτιμάται ότι η διαταγή που υπεγράφη στις 30 Σεπτεμβρίου του 2009 σχετίζεται με την αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας των ΗΠΑ στην Υεμένη, τρεις μήνες αργότερα. Ομάδες των ειδικών δυνάμεων συνεργάζονται ήδη με τον στρατό της Υεμένης για την επίτευξη του στόχου της πάταξης της Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο. Παράλληλα, το Πεντάγωνο έχει διατάξει επιθέσεις με πυραύλους από αμερικανικά πλοία σε βάρος κρησφύγετων των φανατικών ισλαμιστών και φέρεται διατεθειμένο να διαθέσει μέχρι και 155 εκατ. δολ. για τον εξοπλισμό του στρατού της Υεμένης.
Ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης Μπους, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είχε ταχθεί υπέρ των μυστικών επιχειρήσεων από ομάδες επιλέκτων του αμερικανικού στρατού. Τότε, ωστόσο, οι μυστικές επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού είχαν προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της CIA, η οποία θεωρούσε ότι το Πεντάγωνο προσπαθούσε εμμέσως να διευρύνει την επιρροή του εκτός των εμπόλεμων ζωνών. Την «περίοδο Ράμσφελντ», οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε μυστικές επιχειρήσεις στη Συρία, το Πακιστάν, τη Σομαλία και την Παραγουάη.
Η διαταγή του στρατηγού Πετρέους, πάντως, αφορά αποκλειστικά τη συλλογή πληροφοριών και τη δημιουργία επαφών με τοπικές ομάδες προς μελλοντική αξιοποίηση.
http://news.kathimerini.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.