Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η σχέση Βόρειας - Νότιας Κορέας



Η διεθνής κοινότητα και, κυρίως, η Κίνα πρέπει να κινηθούν
για να μην ξεφύγει ο έλεγχος

The New York Times


Εχουν περάσει σχεδόν 60 χρόνια από την εκεχειρία που τερμάτισε τον πόλεμο της Κορέας. Η επίθεση της Βόρειας Κορέας εναντίον κορβέτας του νοτιοκορεατικού ναυτικού, που κόστισε τη ζωή σε 46 ναύτες, υπενθυμίζει ότι αυτή η «σχεδόν ειρήνη» παραμένει εύθραυστη και γεμάτη κινδύνους.

Τα δύο κορεατικά κράτη έχουν συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο στρατιώτες στα σύνορά τους και ο Βορράς έχει χιλιάδες πυροβόλα στραμμένα προς τη Σεούλ. Με έναν απρόβλεπτο (για να είμαστε γενναιόδωροι) ηγέτη στην Πιονγκγιάνγκ, όπως ο Κιμ Γιογκ Ιλ, ο κίνδυνος να γίνουν κακοί υπολογισμοί είναι αυξημένος. Το γεγονός ότι ο Κιμ διαθέτει πυρηνικά όπλα καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο τρομακτική.

Η Νότια Κορέα αξίζει επαίνους για τη σώφρονα αντίδρασή της στη βύθιση της κορβέτας Τσεονάν στα τέλη Μαρτίου, σε διαμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή. Αντί να αντεπιτεθεί με οξύτητα, συνέστησε διεθνή επιτροπή ειδικών για να καθορίσει τα αίτια της βύθισης. Την Πέμπτη, η νοτιοκορεατική κυβέρνηση έδωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το πλοίο βυθίστηκε από τορπίλη. Μεταξύ των στοιχείων περιλαμβανόταν τμήμα προπέλας από τορπίλη με «αριθμό σειράς» που οι Νοτιοκορεάτες λένε ότι είναι βορειοκορεατικός.


Η απόρριψη των ευρημάτων από τους Βορειοκορεάτες, ως κατασκευασμένων «από ομάδα προδοτών», ήταν αναμενόμενη. Δεν μπορεί κανείς να προβάλει δικαιολογίες για μια τέτοια επιθετική ενέργεια. Η θλίψη και ο θυμός της Νότιας Κορέας είναι κατανοητά. Ομως, ενδεχόμενα στρατιωτικά αντίποινα θα ήταν καταστροφικά και για τις δύο χώρες. Η διεθνής κοινότητα, και κυρίως η Κίνα, πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα για να μην τεθούν τα πράγματα εκτός ελέγχου.

Κυρώσεις


Είναι αδύνατο να ξέρουμε τι θα μπορούσε να επηρεάσει τη βορειοκορεατική συμπεριφορά. Από τότε που πραγματοποίησε την πρώτη της πυρηνική δοκιμή, το 2006, η Πιονγκγιάνγκ έχει υποστεί με αδιαφορία δύο γύρους κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παρ ’όλα αυτά, το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να καταδικάσει ταχύτατα αυτήν τη βαρβαρότητα.

Ο Βορράς δεν είναι άτρωτος. Εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από την Κίνα, από όπου εισάγει και τρόφιμα και καύσιμα. Το Πεκίνο χρειάζεται να καταγγείλει αμέσως την επίθεση και να πραγματοποιήσει ακόμη σκληρότερες κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Κιμ και τους επιτελείς του - να καταστήσει σαφές ότι η υπομονή και η προστασία έχουν όρια.

Η Κίνα επιζητεί ηγετικό ρόλο στη διεθνή σκηνή, αλλά δεν τον επιβάλλει. Την Πέμπτη, παρότρυνε τις δύο χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, αλλά δεν επέρριψε ευθύνες στον Βορρά. Στην επίσκεψή της στο Πεκίνο, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον πρέπει να καταστήσει σαφές ότι ο κινεζικός στόχος για σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο δεν θα εκπληρωθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να επιβάλουν νέες διμερείς κυρώσεις εναντίον του Βορρά. Η Ουάσιγκτον μπορεί να τοποθετήσει ξανά τη Βόρεια Κορέα στην λίστα της «τρομοκρατίας». Αυτό θα καθησυχάσει ενδεχομένως κάποιους στη Σεούλ (και στην Ουάσιγκτον), αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για το πόση επίδραση θα έχει στην Πιονγκγιάνγκ, ειδικά όταν η Κίνα είναι αποφασισμένη να αντισταθμίζει τις απώλειες.

Οι ΗΠΑ πρέπει να διασφαλίσουν ότι η Νότια Κορέα διαθέτει τις ικανότητες και την εκπαίδευση ώστε να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις. Αυτό σημαίνει περισσότερες κοινές ναυτικές ασκήσεις και πλήρη διερεύνηση του πώς ένα σύγχρονο σκάφος, που διαθέτει ανθυποβρυχιακά συστήματα, πιάστηκε στον ύπνο και βυθίστηκε.

Η Ουάσιγκτον και η Σεούλ δεν πρέπει να κλείσουν την πόρτα στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις, που διεξήχθησαν τελευταία φορά πριν από έναν χρόνο. Η Κίνα πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της -προτείνουμε να σταματήσει τη χορήγηση πετρελαίου- προκειμένου να πείσει την Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Γνωρίζουμε ότι οι συνομιλίες είναι πολύ φιλόδοξη πρόταση. Είναι πιθανώς ο μόνος τρόπος να μπει φρένο με ειρηνικό τρόπο στο βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα και να λήξει επιτέλους ο πόλεμος της Κορέας.

Το πόρισμα της επιτροπής για τη βύθιση της κορβέτας Τσεονάν

Η νοτιοκορεατική κορβέτα Τσεονάν κόπηκε στα δύο και βυθίστηκε αύτανδρη στις 26 Μαρτίου, στα διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορα των δύο κορεατικών κρατών. Η επιτροπή που διερεύνησε τα αίτια της βύθισης περιλάμβανε ειδικούς από τη Νότια Κορέα, αλλά και τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Σουηδία. Καθοριστική ήταν η συμβολή των ΗΠΑ στις έρευνες, με τη συμμετοχή του ειδικού στον πόλεμο υποβρυχίων αντιναυάρχου Τόμας Εκλες.

Το πόρισμα, που επιρρίπτει ξεκάθαρα τις ευθύνες στη Βόρεια Κορέα, δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη. «Επρόκειτο για στρατιωτική πρόκληση και παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ και της συμφωνίας της εκεχειρίας (του 1953)» δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μουγκ Μπακ. Στα δυόμισι χρόνια της θητείας του, οι σχέσεις των δύο κορεατικών κρατών γνωρίζουν διαρκή επιδείνωση. «Επειδή η υπόθεση αυτή είναι πολύ σοβαρή και έχει βαρύτατη σημασία, δεν μπορούμε να διαπράξουμε το παραμικρό σφάλμα και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε όλα τα μέτρα που θα λάβουμε ως απάντηση» πρόσθεσε ο Λι.

Η Βόρεια Κορέα αρνείται ότι ευθύνεται για τη βύθιση και κάνει λόγο για «κατάσταση πολέμου». «Από εδώ και στο εξής θα θεωρήσουμε ότι βρισκόμαστε σε φάση πολέμου και θα απαντούμε με πυγμή σε όλα τα προβλήματα στις σχέσεις Βορρά - Νότου» δήλωσε η Πιονγκγιάνγκ.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.