Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Σάββατο 8 Μαΐου 2010
«Ναι» στις δικαστικές αλλαγές στην Τουρκία
ΑΓΚΥΡΑ. Σημαντικό βήμα στη διαδικασία της συνταγματικής μεταρρύθμισης πέτυχε χθες η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία, καθώς η Βουλή ενέκρινε το άρθρο για την αναμόρφωση του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, που σύμφωνα με τους επικριτές θα της επιτρέψει να ενισχύσει την επιρροή της στο δικαστικό σύστημα. Η τύχη, όμως, ολόκληρου του νομοσχεδίου επρόκειτο να κριθεί αργά χθες το βράδυ ή σήμερα το πρωί.
Τη μεταρρύθμιση του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων ενέκριναν 334 βουλευτές από τους συνολικά 550 του σώματος, ενώ την περασμένη Τρίτη είχε εγκριθεί η αύξηση των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, από τα 11 στα 17, καθώς και ο όρος που προβλέπει ότι η Βουλή έχει την εξουσία να διορίζει ορισμένα από αυτά.
Οι Τούρκοι βουλευτές, ωστόσο, απέρριψαν το άρθρο που θα καθιστούσε πιο δύσκολη την απαγόρευση πολιτικών κομμάτων, με τη σχετική πρόταση να έχει αποσυρθεί πλέον από το πακέτο των μέτρων. Σε περίπτωση που η τελική απόφαση του σώματος για ολόκληρο το νομοσχέδιο είναι αρνητική -εάν δηλαδή δεν συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 367 ψήφοι- ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Η απόρριψη του άρθρου περί απαγόρευσης των πολιτικών κομμάτων -ζωτικής σημασίας για τους κυβερνώντες, δεδομένων των αλλεπάλληλων έως τώρα προσπαθειών του κοσμικού κράτους να θέσει εκτός νόμου τα κόμματα των ισλαμιστών- φέρεται να ήταν αποτέλεσμα διαρροών από τους βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο Ερντογάν, ωστόσο, φαίνεται ότι στις επόμενες ψηφοφορίες αποκατέστησε την πειθαρχία στο κόμμα του.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.