Ο διευθυντής της ισραηλινής Μοσάντ (μυστικές υπηρεσίες), ο Μέϊρ Ντάγκαν, χαρακτηρίζει το Κατάρ «αληθινό πρόβλημα», προσθέτοντας ότι ο εμίρης του «ενοχλεί όλον τον κόσμο», αναφέρεται σε αμερικανικό τηλεγράφημα της διπλωματικής υπηρεσίας, που διέρρευσε μέσω του WikiLeaks.
Όπως προκύπτει, ο Ντάγκαν προέβη σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς την 12η Ιουλίου ενώ συνομιλούσε με στενό συνεργάτη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με την «εσωτερική ασφάλεια» και την «αντι-τρομοκρατία», τον Φράγκος Τάουνσεντ.
Ο εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης Χαμάντ μπεν Χαλίφα αλ Τάνι, «παίζει σε όλα τα γήπεδα-Χαμάς, Συρία, Ιράν--προκειμένου να εξασφαλίσει τη δική του ασφάλεια, αλλά και ανεξαρτησία», επισήμανε τότε ο Ντάγκαν.
«Αποσύρετε λοιπόν από το Κατάρ τις δυνάμεις σας, που σταθμεύουν στη βάση Αϊντίντ», προέτρεψε τον Τάουνσεντ ο Ντάγκαν. «Βέβαια, στο Κατάρ εμπιστεύονται τον εαυτό τους μόνον χάρη στους Αμερικανούς», πρόσθεσε τέλος με ειρωνικό τρόπο ο Ντάγκαν.
O «αδύναμος» Καρζάι
Μετά τις ΗΠΑ και ο πιο στενός κύκλος του προέδρου Χαμίντ Καρζάι τον θεωρεί «αδύναμο», δείχνουν αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο WikiLeaks, στα οποία όμως φαίνεται ότι το υπουργικό του συμβούλιο δεν μένει μόνο σε αυτόν τον χαρακτηρισμό, καθώς τον θεωρεί ορισμένες φορές και αδίστακτο.
Ο Καρζάι, ο οποίος είναι γνωστό ότι τρέφει μεγάλη ευαισθησία όσον αφορά την πίστη της ομάδας του, είναι πιθανόν να εξοργιστεί από την ιδέα ότι το υπουργικό του συμβούλιο μιλάει για τα ελαττώματά του, κλείνει συμφωνίες πίσω από την πλάτη του και μοιράζεται τις ανησυχίες του με την αμερικανική πρεσβεία, η οποία θεωρείται ως άκρως επικριτική για τη διακυβέρνησή του.
Κάποια τηλεγραφήματα από τον Aμερικανό πρεσβευτή Καρλ Έϊκενμπερι ήταν ακόμη λιγότερο κολακευτικά, αλλά η ταραχώδης σχέση του με την Ουάσινγκτον είναι γνωστή και οι επικρίσεις στη σχέση αυτή εκφράζονται συχνά και κατά πρόσωπο.
Ο υπουργός Οικονομικών του Αφγανιστάν Όμαρ Ζακχιλουάλ περιέγραψε τον Καρζάι ως έναν «εξαιρετικά αδύναμο άνδρα», που δεν αφουγκράζεται τα γεγονότα, αναφέρεται σε διπλωματικό τηλεγράφημα του φετινού Φεβρουαρίου, όπου προστίθεται ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χάνιφ Άτμαρ ισχυρίστηκε ότι ο Καρζάι δεν καταλαβαίνει την αμερικανική πολιτική στην περιοχή.
Ο Ζακχιλουάλ προσέθεσε μάλιστα ότι ο πιο στενός κύκλος του Καρζάι είχε συμφωνήσει να «συνεργαστεί για να επηρεάζει τον Καρζάι όταν τον βλέπει να ξεφεύγει από το σωστό δρόμο», όπως και να αλληλοϋποστηρίζεται αν κάποιος από τον κύκλο αυτόν αντιμετωπίσει την οργή του προέδρου επειδή έθιξε ευαίσθητα ζητήματα.
Στα τηλεγραφήματα υπάρχουν ισχυρισμοί ότι ο Καρζάι συνωμότησε για τον εκφοβισμό ενός ανώτερου αξιωματούχου και «ντρόπιασε» τον προσωπάρχη του Ούμαρ Νταουντζάι αμνηστεύοντας λαθρεμπόρους ναρκωτικών για πολιτικούς λόγους, γράφει η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», στην οποία ο WikiLeaks έδωσε όπως και στους «Νιού Γιόρκ Τάιμς», εκ των προτέρων πρόσβαση σε περισσότερα από 250.000 τηλεγραφήματα.
Η εκλογική μεταρρύθμιση του Καρζάι μετά τις προεδρικές εκλογές που αμαυρώθηκαν από ευρεία νοθεία «μπορεί να συγκριθεί με την αρπαγή της εξουσίας από τους μουτζαχεντίν το 1991-1992» δήλωσε επίσης ο υπουργός Παιδείας του Αφγανιστάν Φαρούκ Ουαρντάκ αναφερόμενος στους ηγέτες κατά τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας.
To Mεξικό απορρίπτει τα έγγραφα
Το Μεξικό» απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο την παράνομη αποκάλυψη» εγγράφων που δημοσιεύθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks σύμφωνα με τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του Μεξικανικού στρατού απέναντι στη δράση των καρτέλ των ναρκωτικών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μεξικού.
«Η κυβέρνηση του Μεξικού απορρίπτει κατηγορηματικά την παράνομη αποκάλυψη εγγράφων από την WikiLeaks», αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού.
Τα έγγραφα της WikiLeaks «είναι περιορισμένα και ανακριβή και αντικατοπτρίζουν μια επιλογή και μια άποψη που τα κριτήρια της παραμένουν αδιευκρίνιστα», προστίθεται στην ανακοίνωση του μεξικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (03/12/2010)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.