Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Ο άγνωστος πόλεμος που μαίνεται στο Μεξικό

Το κύμα δολοφονιών στη μάχη κατά των ναρκωτικών αριθμεί 34.612 θύματα από τον Δεκέμβριο του 2006

Tου Φιλιππου Xατζοπουλου


Τον αιματηρό πόλεμο στο Μεξικό, μεταξύ καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών και του μεξικανικού κράτους, ερμηνεύει με πρωτότυπο και αποκαλυπτικό τρόπο ο δημοσιογράφος Μάικ Ουίτνι σε άρθρο του στην ιστοσελίδα counterpunch.org, το οποίο αναπαράγεται αυτούσιο παρακάτω. Η δολοφονία 51 ανθρώπων το περασμένο Σαββατοκύριακο σε διάφορα σημεία του βόρειου Μεξικού αποτελεί μία ακόμη αποτρόπαια υποσημείωση στην ένοπλη διένεξη στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Στο συνήθως ειρηνικό τουριστικό θέρετρο του Ακαπούλκο, στα παράλια του Ειρηνικού ωκεανού, νέο ρεκόρ φρίκης σημειώθηκε την Κυριακή, με τον εντοπισμό των ακέφαλων πτωμάτων 15 ανθρώπων σε τοπικό εμπορικό κέντρο. Τα κεφάλια τους κείτονταν στοιβαγμένα σε μικρή απόσταση. Το κύμα δολοφονιών στον πόλεμο του Μεξικού κατά των ναρκωτικών, που αριθμεί ήδη 34.612 θύματα από τον Δεκέμβριο του 2006, ημερομηνία ορκωμοσίας του προέδρου Φελίπε Καλντερόν, έχει συντελέσει να καταστήσει τον αποτυχημένο πόλεμο του Μεξικανού προέδρου πιο αιματηρό από εκείνους σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Την ίδια ώρα, η συνοριακή πόλη Σιουδάδ Χουαρέζ έχει αναδειχθεί σε παγκόσμια πρωτεύουσα των ανθρωποκτονιών, γεγονός που αποκρύπτεται συχνά από τα αμερικανικά ΜΜΕ, που δεν επιθυμούν να ρίξουν σκιές και αμφιβολίες πάνω στην πολιτική καταπολέμησης των ναρκωτικών που ακολουθούν η Ουάσιγκτον και η Πόλη του Μεξικού. Αν και ο πρόεδρος Ομπάμα θα μπορούσε εύκολα να δώσει τέλος στην αιματοχυσία, αλλάζοντας πολιτική, είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, καθώς υποστηρίζει τη στρατιωτικοποίηση του πολέμου κατά των ναρκωτικών με τον ίδιο ενθουσιασμό όπως και ο προκάτοχός του, Τζορτζ Μπους. Η σφαγή συνεχίζεται έτσι χωρίς εμπόδια.

Πολλοί επικρίνουν την κυβέρνηση Ομπάμα για έλλειψη φαντασίας, εκτιμώντας ότι η επιλογή της να ακολουθήσει τα πρότυπα των Ρεπουμπλικανών αποτελεί ένδειξη αποστασιοποίησης από τα τεκταινόμενα σε κρίσιμες όμορες χώρες και επικίνδυνης περιχαράκωσης και απομονωτισμού.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_15/01/2011_428844

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.