Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Νέες διώξεις κρατουμένων Γκουαντάναμο



The New York Times

Η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα ετοιμάζεται να αυξήσει τη χρήση στρατοδικείων για να ασκήσει διώξεις εναντίον κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, γεγονός που σημαίνει ότι η φυλακή στην Κούβα θα παραμείνει ανοιχτή αφότου το Κογκρέσο πρόβαλε νέα εμπόδια στο κλείσιμό της. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς αναμένεται να άρει, σύντομα, διάταγμα, με το οποίο εμποδιζόταν η άσκηση νέων διώξεων εναντίον κρατουμένων, ένα διάταγμα που ετέθη σε ισχύ την ημέρα που ο πρόεδρος Ομπάμα εγκανίασε τη θητεία του.

Τούτων δοθέντων, εντός των επόμενων εβδομάδων πιθανότατα θα ασκηθούν κατηγορίες εναντίον ενός ή περισσοτέρων κρατουμένων, τους οποίους το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη προσδιορίσει για να παραπεμφθούν, ενώπιον στρατοδικείου. Μεταξύ αυτών είναι ο Αμπντ αλ Ραχίμ Αλ Νασίρι, Σαουδάραβας, ο οποίος κατηγορείται ότι σχεδίασε τη βομβιστική επίθεση εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού «Cole» το 2000 στην Υεμένη, ο Αχμέντ ελ Ντάρμπι, Σαουδάραβας, που κατηγορείται ότι σχεδίαζε επίθεση, που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, εναντίον πετρελαιοφόρων στα Στενά του Χορμούζ, και ο Ομπεϊντουλάχ, Αφγανός, που κατηγορείται ότι έκρυβε βόμβες. Η άσκηση δίωξης εναντίον του Νασίρι θα έχει ιδιαίτερη σημασία διότι ο αξιωματούχος που εποπτεύει τις στρατιωτικές επιτροπές, ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Μπρους Μακ Ντόναλντ, μπορεί να επιτρέψει να ζητηθεί ακόμη και η θανατική ποινή για τον Νασίρι – θα είναι η πρώτη φορά που στρατοδικείο στο Γκουαντάναμο θα ζητήσει την επιβολή της θανατικής ποινής. Υπενθυμίζεται ότι στην επίθεση εναντίον του «Cole» είχαν σκοτωθεί 17 ναύτες.

Ως υποψήφιος πρόεδρος, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε επικρίνει τα στρατοδικεία που είχε συστήσει η κυβέρνηση Μπους. Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, στήριξε ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο ορισμένες υποθέσεις θα δικάζονταν από στρατοδικεία και άλλες από ομοσπονδιακά πολιτικά δικαστήρια. Ο Ομπάμα είχε επίσης ασκήσει πιέσεις για να κλείσει η φυλακή του Γκουαντάναμο. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, το Κογκρέσο κατέστησε πολύ πιο δύσκολη τη μεταφορά κρατουμένων από το Γκουαντάναμο στις ΗΠΑ, ακόμη και αν επρόκειτο να δικαστούν από ομοσπονδιακά πολιτικά δικαστήρια.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_21/01/2011_429525
(21/01/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.