Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Πακιστάν: Τον εκπαιδευτή του Μουλά Ομάρ φέρονται να εκτέλεσαν οι Ταλιμπάν


Οι εγχώριοι Ταλιμπάν φέρονται να εκτέλεσαν απόστρατο αξιωματούχο της υπηρεσίας πληροφοριών που «είχε εκπαιδεύσει τον Μουλά Ομάρ» .


Πακιστανοί εξτρεμιστές φέρονται να εκτέλεσαν έναν πρώην αξιωματούχο της υπηρεσίας πληροφοριών ο οποίος στο παρελθόν είχε εκπαιδεύσει τον ηγέτη των Αφγανών Ταλιμπάν Μουλά Μοχάμαντ Ομάρ, δήλωσαν πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών χθες Κυριακή.

Ο Άμιρ Σουλτάν, αξιωματικός εν αποστρατεία της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (Inter-Services Intelligence, ISI), γνωστός με το προσωνύμιο συνταγματάρχης Ιμάμ, απήχθη μαζί με άλλον ένα αξιωματούχο της υπηρεσίας πληροφοριών κι ένα Βρετανοπακιστανό δημοσιογράφο τον Απρίλιο.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών, μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, είπε ότι ο Σουλτάν δολοφονήθηκε κοντά στην Μιρ Άλι, πόλη στο Βόρειο Ουαζιριστάν, το Σάββατο. Η οικογένειά του δεν πρόλαβε την προθεσμία που της είχε δοθεί για να καταβάλει 50 εκατομμύρια ρουπίες (περίπου 590.000 δολάρια, ή περίπου 424.00 ευρώ), κατά την ίδια πηγή.

Τοπικός οπλαρχηγός των Ταλιμπάν επιβεβαίωσε την εκτέλεση, κάνοντας λόγο για «θλιβερό περιστατικό» .

Ούτε η κυβέρνηση ούτε η οικογένεια του Σουλτάν έχουν επιβεβαιώσει το θάνατό του.

Οι διάφορες ομάδες ενόπλων στο Βόρειο Ουαζιριστάν είχαν διχαστεί όσον αφορά την απαγωγή του απόστρατου αξιωματούχου της ISI, που είχε εκπαιδεύσει σε τεχνικές ανταρτοπολέμου τους Αφγανούς μουτζαχεντίν στην διάρκεια του πολέμου εναντίον των σοβιετικών και είχε υποστηρίξει τους Ταλιμπάν στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Ο Σιρατζουντίν Χακάνι, ένας από τους παράγοντες των Ταλιμπάν, πιστεύεται ότι έκανε πολλές απόπειρες να πείσει τους αντάρτες που απήγαγαν το Σουλτάν να τον απελευθερώσουν.

Ο αξιωματικός ε.α. ταξίδεψε στο Βόρειο Ουαζιριστάν μαζί με τον αξιωματούχο Χαλίντ Χουάτζα για να βοηθήσει τον δημοσιογράφο Σαΐντ Κουρέσι να συγκεντρώσει υλικό για ένα ντοκιμαντέρ. Ο Χουάτζα φέρεται να εκτελέστηκε επίσης από τους Ταλιμπάν του Πουντζάμπ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (24/01/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.