Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Δοκιμάζεται η συμμαχία Μέρκελ – Φιλελευθέρων


Της Judy Dempsey
The New York Times


Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται τον τελευταίο καιρό ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε για να παραιτηθεί από την προεδρία του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ή να αλλάξει την πολιτική γραμμή του κόμματός του, που προκαλεί υποχώρηση των ποσοστών δημοτικότητας της κυβέρνησης συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Μέρκελ και των Φιλελευθέρων.

Μετά τη σύναψη της συμμαχίας μεταξύ Μέρκελ και Βεστερβέλε τον Οκτώβριο του 2009, η πορεία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών μεταβλήθηκε ριζικά. Το κόμμα, που απολάμβανε μεγάλη δημοτικότητα, εξασφαλίζοντας εκλογικά ποσοστά της τάξης του 15% στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2009 (το καλύτερο ποσοστό στην ιστορία του), έχει υποχωρήσει σήμερα κάτω από το 5%, όπως έδειξαν πρόσφατες σφυγμομετρήσεις. Αυτό, με τη σειρά του, προκάλεσε μεγάλη υποχώρηση της δημοτικότητας της κυβέρνησης συνασπισμού, από 48% σε 37%.

Συρρίκνωση Φιλελευθέρων
Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της εκλογικής βάσης των Φιλελευθέρων σημαίνει ότι το κόμμα κινδυνεύει τώρα να μην εξασφαλίσει το αναγκαίο ποσοστό του 5% των ψήφων για να εισέλθει στην ομοσπονδιακή Βουλή και στα Κοινοβούλια των κρατιδίων. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε επικίνδυνη εξασθένηση της συντηρητικής συμμαχίας της καγκελαρίου Μέρκελ.

Οι επικριτές του κ. Βεστερβέλε τονίζουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν μπορεί να συνδυάσει αποτελεσματικά τα καθήκοντα του ΥΠΕΞ, θώκο που ανέλαβε -μαζί με εκείνον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης- μετά τη συμφωνία στήριξης των Χριστιανοδημοκρατών, με τις υποχρεώσεις ενός αρχηγού κόμματος. Άλλοι υποστηρίζουν ότι το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών έχει ήδη προχωρήσει σε πάρα πολλές υποχωρήσεις έναντι των κυβερνητικών του εταίρων, εγκαταλείποντας, για παράδειγμα, τη δέσμευσή του για ριζική μεταρρύθμιση της φορολογικής νομοθεσίας.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Σαμπίνε Λόιτχοϊσερ-Σναρενμπέργκερ, έγινε το πρώτο υψηλόβαθμο στέλεχος των Φιλελευθέρων που έκανε λόγο για αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα. Η κ. Λόιτχοϊσερ πρότεινε το περασμένο Σαββατοκύριακο την παραίτηση του κ. Βεστερβέλε και την αντικατάστασή του στην ηγεσία του κόμματος από τον γενικό γραμματέα του, Κρίστιαν Λίντερ. Η υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε βέβαια ότι η τελική απόφαση αφορά μόνο τον ίδιο τον κ. Βεστερβέλε και ότι η απόφαση αυτή θα εξαρτηθεί από την αντίδραση των συνέδρων του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος σε σημαντική ομιλία που αναμένεται να εκφωνήσει αύριο ο κ. Βεστερβέλε.

Παίζονται πολλά
Το πολιτικό μέλλον του Γκίντο Βεστερβέλε και οι ελπίδες του να βελτιώσει τη δημοτικότητα του κόμματός του θα κριθούν έτσι στην ετήσια πρωτοχρονιάτικη συνάντηση μελών των Φιλελευθέρων στη Στουτγάρδη αυτή την εβδομάδα. Εκεί, ο κ. Βεστερβέλε αναμένεται να επιβεβαιώσει εκ νέου την ηγετική του θέση και να δώσει τέλος στις εσωκομματικές έριδες, ενόψει σειράς κρίσιμων τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων σε γερμανικά κρατίδια τους ερχόμενους μήνες.

Οι αναμετρήσεις αυτές θα δοκιμάσουν την ισχύ και τη δημοτικότητα της συμμαχίας της καγκελαρίου Μέρκελ, που θα κριθεί από την ικανότητά της να ανακόψει την ενίσχυση της δημοτικότητας του Κόμματος των Πρασίνων, την πολιτική αναγέννηση των Σοσιαλδημοκρατών και τη συνεχιζόμενη εκλογική ενίσχυση του Κόμματος της Αριστεράς, που καταγράφεται κυρίως στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Μία από τις σημαντικότερες επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις είναι αυτή της Βάδης-Βυρτεμβέργης τον Μάρτιο, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός αντιμετωπίζει το φάσμα της νίκης Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων. Μια ήττα στη Βάδη και στην πρωτεύουσά της Στουτγάρδη θα σημάνει ότι η κ. Μέρκελ θα αποδυναμωθεί σημαντικά στην ομοσπονδιακή Άνω Βουλή (Μπούντεσρατ), με αρμοδιότητα την ψήφιση και ακύρωση νόμων. Η κυβέρνηση απώλεσε την πλειοψηφία μετά την ήττα της στις περυσινές τοπικές εκλογές, πράγμα που δεν της επέτρεψε να προωθήσει τον νόμο Hartz IV με στόχο τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής περίθαλψης πριν από λίγες εβδομάδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.