Των Kareem Fahim και Liam Stack
The New York Times
Το καθεστώς του 82χρονου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος κυβερνά τα τελευταία 30 χρόνια, εισπράττει τη λαϊκή οργή για τη φτώχεια, τη διαφθορά και την οικονομική και πολιτική καταπίεση.
Από την Ουάσιγκτον, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η Αίγυπτος «έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις ώστε να καλύψει τις εύλογες ανάγκες και τα συμφέροντα του αιγυπτιακού λαού».
Παρότρυνε επίσης τις αγυπτιακές αρχές «να μην παρεμποδίζουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις και να μην εμποδίζουν τις τηλεπικοινωνίες, περιλαμβανομένων και των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης». Η ιστοσελίδα αποστολής στιγμιαίων μηνυμάτων Twitter λειτουργεί με διακοπές από την Τρίτη.
Ο ρόλος του διαδικτύου
Οι αναφορές προβλημάτων και στην ιστοσελίδα του Facebook διαψεύσθηκαν από την εταιρεία. Ο υπουργός Eξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε διατύπωσε «έκκληση προς όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση», ενώ ανάλογες δηλώσεις πραγματοποίησε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ. Η κυβέρνηση Μουμπάρακ αποτελεί στενό σύμμαχο της Δύσης και είναι αποδέκτης πακτωλών αμερικανικής οικονομικής βοήθειας.
Η αιγυπτιακή αστυνομία εμπόδισε όλη την εβδομάδα τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί σε διάφορα σημεία του Καΐρου να πραγματοποιήσουν πορεία, διαλύοντας τις συγκεντρώσεις με δακρυγόνα και κλομπ. Οι διαδηλώσεις δεν διαλύθηκαν εύκολα παρά μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες, με συντονισμένη επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων εναντίον των διαδηλωτών που παρέμεναν συγκεντρωμένοι.
Σημειώνεται ότι στην Αίγυπτο ισχύει καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, που απαγορεύει τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις, από το 1981. «Αυτές οι διαδηλώσεις είναι οι σημαντικότερες από το 1977, όχι μόνο εξαιτίας του αριθμού των συμμετεχόντων αλλά και εκ του γεγονότος ότι συνέβησαν σε όλη τη χώρα και άγγιξαν το σύνολο του πληθυσμού», δήλωσε στην εφημερίδα «Λιμπερασιόν» ο πολιτικός επιστήμονας Αμρ αλ Τσομπακί, του ινστιτούτου Αλ Αχράμ.
Περίπου 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στο Σουέζ, απαιτώντας από το νεκροτομείο τη σορό ενός από τους διαδηλωτές που σκοτώθηκαν την Τρίτη. Τρεις διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από αστυνομικές σφαίρες στο Σουέζ, ενώ ένας αστυνομικός υπέκυψε στα τραύματά του στο Κάιρο. Περίπου 600 συλλήψεις αναφέρθηκαν στο Κάιρο και 260 σε Αλεξάνδρεια, Σουέζ και αλλού.
Επέστρεψε ο Ελ Μπαραντέι
Ο Αιγύπτιος αντιφρονών Μοχάμαντ ΕλΜπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), έφτασε αργά την Πέμπτη το βράδυ στο Κάιρο για να μετάσχει στις διαδηλώσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα κατά του καθεστώτος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, έγινε γνωστό από ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονται εκεί.
Ο 68χρονος ΕλΜπαραντέι έφτασε στο αεροδρόμιο του Καΐρου προερχόμενος από τη Βιένη όπου ζεί, και όπου δήλωσε ότι ήρθε πια ο καιρός για τον πρόεδρο Μουμπάρακ να παραιτηθεί. Κατά την άφιξη του τιμημένου και με Νόμπελ Ειρήνης Αιγύπτιου αντιφρονούντα, δεκάδες ξένοι δημοσιογράφοι βρίσκονταν εκεί αναμένοντας δηλώσεις του, αλλά δεν υπήρχε αυτό το μεγάλο πλήθος των πολιτών υποστηρικτών του που τον υποδέχτηκαν κατά την περσινή του επίσκεψη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όταν πραγματοποιήθηκε ένα ανιχνευτικό ταξίδι για μια πιθανή συμμετοχή του στην προεδρική κούρσα.
Ο νομπελίστας της ειρήνης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ο οποίος δηλώνει έτοιμος να ηγηθεί μιας πολιτικής μετάβασης, επιβλήθηκε μέσα σε ένα χρόνο ως ένας αποφασισμένος αντιφρονών στο καθεστώς του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Ο πρώην διπλωμάτης, 68 ετών, ο οποίος αποχώρησε στα τέλη του 2009 από το αξίωμα του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), έκανε μια θριαμβευτική επιστροφή στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2010, γενόμενος δεκτός από εκατοντάδες οπαδούς του στο αεροδρόμιο του Καΐρου.
Πολύ γρήγορα, προσπάθησε να ενώσει την αιγυπτιακή αντιπολίτευση γύρω από ένα σχέδιο δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και μια συνταγματική αναθεώρηση που θα επιτρέψει σε έναν ανεξάρτητα, όπως αυτός, να συμμετάσχει στις προεδρικές του Σεπτεμβρίου του 2011.
Αυστηρός και ακέραιος
Αυτός ο αυστηρός άνθρωπος, που είναι κακός ομιλητής αλλά θεωρείται ακέραιος και σταθερός στις πεποιθήσεις του, προκάλεσε γρήγορα τη συμπάθεια σε ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, ειδικά στους νέους και στη μεσαία τάξη. Η εξουσία αισθάνθηκε τον κίνδυνο. Μια «φαρμακερή» εκστρατεία ξεκίνησε εναντίον του, παρουσιάζοντας τον ως ξεκομμένο από την αιγυπτιακή πραγματικότητα, ακόμα και σαν ξένο παράγοντα.
Φωτογραφίες της κόρης του Λάιλα με μαγιό, και από το γάμο της, όπου σερβίρεται κρασί, που μπορούν να προσβάλουν την συντηρητική μουσουλμανική κοινωνία, δημοσιεύονται στον Τύπο. Οι μακρές και πολύ συχνές ιδιωτικές παραμονές του στο εξωτερικό και οι δυσκολίες διατήρησης της πειθαρχίας στους οπαδούς του έχουν προκαλέσει επικρίσεις, ακόμη και στο περιβάλλον του.
Επειδή δεν ανήκει σε κανένα αναγνωρισμένο κόμμα της αντιπολίτευσης, σχηματίζει ένα κίνημα, την Εθνική Ένωση για την αλλαγή, που συνδέεται με τις άλλες οργανώσεις υπέρ της δημοκρατίας, που βρίσκουμε σήμερα στην πρώτη γραμμή της αμφισβήτησης του Μουμπάρακ. Προσεγγίζει επίσης τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι υποστηρίζουν τα σχέδιά του για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.