Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Διεθνείς παρεμβάσεις για το Μεσανατολικό

Οι αραβικές χώρες θα αποφασίσουν την ημερομηνία για την ψήφιση της απόφασης για τον ισραηλινό εποικισμό. Η Ν. Αμερική δεν πρέπει να αναμιχθεί στο Μεσανατολικό, θεωρεί το Κέντρο Βίζενταλ. Εβραίοι έποικοι ανοίγουν πυρ σε παλαιστινιακά χωριά.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών θα ορίσουν την ημερομηνία που θα καταθέσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μια παλαιστινιακή απόφαση που καταδικάζει την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα, ανακοίνωσαν σήμερα διπλωματικές πηγές στον ΟΗΕ.

Οι Άραβες πρεσβευτές στον ΟΗΕ συνεδρίασαν σήμερα με θέμα το σχέδιο απόφασης, που κατατέθηκε στις 18 Ιανουαρίου στον Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και καταδικάζει τον εποικισμό στα Παλαιστινιακά Εδάφη, αλλά δεν αποφάσισαν την ημερομηνία για να ζητήσουν ψήφισή της, που κινδυνεύει να προσκρούσει στο αμερικανικό βέτο.

Οι αραβικές χώρες επιθυμούν να περιμένουν το τέλος της συνόδου του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία) για τη Μέση Ανατολή που έχει προβλεφθεί στις 5 Φεβρουαρίου.

Οι ΗΠΑ έχουν κάνει γνωστό ότι θα αντιταχθούν σε οποιοδήποτε σχέδιο απόφασης αλλά δεν είπαν αν θα κάνουν χρήση του δικαιώματός τους της αρνησικυρίας.

Οι Παλαιστίνιοι αρνούνται να συνεχίσουν τις απευθείας ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ μετά την εκπνοή του 10μηνου παγώματος της εποικιστικής δραστηριότητας στις 26 Σεπτεμβρίου. Οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας θεωρούνται παράνομοι από τον ΟΗΕ και σχεδόν όλα τα μέλη του, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Ωστόσο κατά παράδοση οι ΗΠΑ προβάλλουν βέτο στις αποφάσεις που καταδικάζουν το Ισραήλ.

Τουλάχιστον 120 από τα 191 κράτη μέλη του ΟΗΕ υποστηρίζουν το σχέδιο απόφασης και αναμένεται να προστεθούν και άλλα. Ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος Ριγιάντ Μανσούρ εξέφρασε απογοήτευση για την αμερικανική αντίθεση στην πρωτοβουλία αυτή. «Δεν ξέρουμε ακριβώς τί αυτό σημαίνει, δεν μας είπαν αλλά θα το ανακαλύψουμε όταν οι πρεσβευτές υψώσουν τα χέρια υπέρ του σχεδίου απόφασης», τόνισε.

Παράλληλα το Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ ανακοίνωσε ότι η Νότια Αμερική δεν πρέπει να εμπλακεί πολιτικά στη Μέση Ανατολή αλλά να επικεντρωθεί στα εμπορικά θέματα κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής των χωρών της περιοχής με τις αραβικές χώρες (ASPA) στις 16 Φεβρουαρίου στη Λίμα.

Το κέντρο κατά του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας προτείνει στους επικεφαλής της νοτιοαμερικανικής διπλωματίας να «αποτρέψουν την εμπλοκή της Νότιας Αμερικής στα πολιτικά προβλήματα της Μέσης Ανατολής», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε στο Μπουένος Άιρες όπου έχει την περιφερειακή του έδρα.

Μετά τις 3 Δεκεμβρίου, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βραζιλίας, αρκετές νοτιοαμερικανικές χώρες αναγνώρισαν το παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων του πριν από το 1967, δηλαδή πριν από την κατοχή της ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.

Σχεδόν 100 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, οι περισσότερες τη δεκαετία μετά την ανακήρυξη της «ανεξαρτησίας» της το 1988.

«Η σύνοδος κορυφής της ASPA πρέπει να έχει μια προσεκτική προσέγγιση όσον αφορά τις συγκρούσεις εκτός της Νότιας Αμερικής αποφεύγοντας να ορίσει στόχους ή αποτελέσματα που αναμένεται να καθοριστούν από τις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές και μπορεί να εισάγουν στην Αμερική μια εξωπεριφερειακή σύγκρουση», συνιστά ο Σιμόν Σάμουελς, ο διευθυντής διεθνών σχέσεων του Κέντρου Βίζενταλ.

Η Νότια Αμερική και οι αραβικές χώρες συνέσφιξαν τις σχέσεις τους μετά την πρώτη σύνοδο κορυφής της ASPA στη Μπραζίλια το 2005, κατά την οποία υποστηρίχθηκε ομόφωνα στο παλαιστινιακό ζήτημα και επικρίθηκε το Ισραήλ.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον μιλώντας χθες Πέμπτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας είπε ότι η κοινωνική αναταραχή στη Μέση Ανατολή και στο Μαγρέμπ πρέπει να ωθήσουν το Ισραήλ να συνάψει γρήγορα ειρήνη με τους Παλαιστίνιους, όχι από «φόβο» αλλά για όφελός του.

«Είδα τί συμβαίνει στην Τυνησία και σε μικρότερη κλίμακα στους δρόμους του Καΐρου. Το ερμηνεύω ως την προσδοκία (των λαών) στη Μέση Ανατολή και της Βόρειας Αφρικής να ανήκουν σε ένα σύγχρονο κόσμο που λειτουργεί», είπε.

«Το Ισραήλ πρέπει να συνάψει μια συμφωνία τώρα με τους Παλαιστίνιους, η οποία δεν θα είναι μόνο μια εξομάλυνση των σχέσεων αλλά μια ειλικρινής συνεργασία», τόνισε.

«Κατά τη γνώμη μου, όλα όσα συμβαίνουν σήμερα θα πρέπει να οδηγήσουν στην ειρήνη».

«Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι η Μέση Ανατολή, οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί κυρίως θα είναι σε καλύτερη κατάσταση αν δεν υπάρξει ειρήνη;».

Μια τέτοια συμφωνία πρέπει να υπογραφεί «για ένα θετικό μέλλον» που οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί «θα μπορούν να χτίσουν μαζί και όχι από ένα αντανακλαστικό φόβου», τόνισε.

Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί υπέγραψαν τις πολλά υποσχόμενες συμφωνίες του 'Οσλο το 1993 υπό την αιγίδα του Μπιλ Κλίντον. 'Έκτοτε η ειρήνη στη Μέση Ανατολή μοιάζει μακρινό όνειρο καθώς οι διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη Εβραίοι έποικοι πυροβόλησαν σήμερα δύο Παλαιστίνιους, τραυματίζοντας πολύ σοβαρά τον έναν εξ αυτών, ανακοίνωσε ο Φάουζι Σαμπάρνα, ο δήμαρχος του παλαιστινιακού χωριού Μπέιτ Ούμαρ κοντά στη Χεβρόνα, όπου σημειώθηκε το περιστατικό.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα

Ο 17χρονος Φάχρι Γιούσεφ που πυροβολήθηκε στο κεφάλι, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και υποστηρίζεται μηχανικά, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Ο δήμαρχος είπε ότι δεκάδες έποικοι εισέβαλαν το πρωί στο χωριό και άνοιξαν πυρ εναντίον των σπιτιών, τραυματίζοντας τους δύο νέους που εργάζονταν σε κοντινό αγρόκτημα.

Χθες, λίγο βορειότερα, ένας 19χρονος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του από τα πυρά ενός Εβραίου εποίκου. Ο Ουντάι Μάχερ Καντούς καταγόταν από το χωριό Ιράκ Μπουρίν, νοτιοδυτικά της Ναμπλούς. Οι συγγενείς του είπαν ότι υπέκυψε στα τραύματα που έφερε στο στήθος.

Ένας εξάδελφός του, ο 'Ομαρ Καντούς, μάρτυρας στο περιστατικό, είπε ότι ο ίδιος και το θύμα δέχτηκαν επίθεση από τέσσερις Εβραίους εποίκους που άνοιξαν πυρ εναντίον τους από ένα λόφο, ενώ οι δύο Παλαιστίνιοι εργάζονταν σε αγρό, κοντά στο χωριό τους.

Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι έλαβε μια μήνυση σύμφωνα με την οποία ένας έποικος άνοιξε πυρ εναντίον ενός Παλαιστίνιου στο Ιράκ Μπουρίν. Η μήνυση εστάλη στην αστυνομία. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ είπε ότι σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη, «ένα άτομο που βρισκόταν κοντά στο Ιράκ Μπουρίν άνοιξε πυρ, μετά την επίθεση που δέχτηκε με πέτρες από χωρικούς. Ο εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι ο έποικος βρισκόταν σε νόμιμη αυτοάμυνα. Το πρόσωπο αυτό δεν παρουσιάστηκε στην αστυνομία μετά το συμβάν, πρόσθεσε ο Ρόζενφλεντ.

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του στρατού, το πρόσωπο αυτό ήταν πιθανώς ένας έποικος από γειτονικό εβραϊκό οικισμό, αλλά ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει.

Στο χωριό Ιράκ Μπουρίν είναι συχνές οι συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και εξτρεμιστών εποίκων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.