Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Ερντογάν: «Πρόβλημα» ο Λίμπερμαν για το Ισραήλ




Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Λίμπερμαν συνιστά ένα «πρόβλημα» για το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν.

Πρόβλημα για το Ισραήλ από το οποίο πρέπει να απαλλαγεί συνιστά η παρουσία του υπερεθνικιστή Άβιγκντορ Λίμπερμαν στη θέση του επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, δηλώνει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Ο Ερντογάν επαναλαμβάνει εξάλλου ότι η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για την ισραηλινή επίθεση σε τουρκικό πλοίο το Μάιο του 2010 προκειμένου να εξομαλυνθούν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Λίμπερμαν «συνιστά ένα πρόβλημα για το Ισραήλ και οι Ισραηλινοί πρέπει να απαλλαγούν από αυτό, είναι καθήκον τους και, αν δεν το κάνουν, ο ισραηλινός λαός θα αντιμετωπίσει ατέρμονα προβλήματα στο μέλλον», υπογραμμίζει ο Ερντογάν στη συνέντευξή του, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του Αλ Τζαζίρα σχετικά με τις επικρίσεις του Λίμπερμαν για το τουρκικό αίτημα για συγγνώμη.

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στις 6 Ιανουαρίου στην ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post ο Λίμπερμαν κατηγορούσε την Τουρκία ότι ευθύνεται για την κρίση με το Ισραήλ.

Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ισραήλ επιδεινώθηκαν σφόδρα μετά την επίθεση στις 31 Μαΐου ισραηλινών καταδρομέων στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά που μετείχε στο διεθνή στολίσκο με τη βοήθεια για τη Γάζα. Κατά την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι.

Ο Ερντογάν επανέλαβε στη συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα ότι το Ισραήλ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη στην Τουρκία, να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων της επιδρομής και να άρει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει στη Γάζα.

«Αν η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν αλλάξει πολιτική, δεν θα πρέπει να αναμένει αλλαγή στις θέσεις μας», προσέθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι μάλλον «η πιο κακή ή η πιο άτυχη» στην ιστορία του Ισραήλ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (13/01/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.