Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Το ΑΚΡ προηγείται στις δημοσκοπήσεις

Μεγάλο προβάδισμα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Genar για λογαριασμό της εφημερίδας «Σαμπάχ», το ΑΚΡ, που τον Ιούλιο του 2007 είχε νικήσει με 47%, συγκεντρώνει 46,4% έναντι 24,3% του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί αποσπά 13,4%, πράγμα που σημαίνει ότι εάν γίνονταν τώρα εκλογές, είχε εξασφαλισμένη την είσοδό του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, εφόσον το όριο εισόδου είναι 10%. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5 και 15 Ιανουαρίου, σε 17 επαρχίες, σε δείγμα 2.000 ατόμων και χωρίς περιθώριο σφάλματος.

Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας KONSENSUS, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4 και 10 Ιανουαρίου, στις 81 τουρκικές επαρχίες και σε δείγμα 1.500 ατόμων, το ΑΚΡ διασφαλίζει πάντα 46%, το CHP 26% και το ΜΗΡ 12%.

Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν στις 11 Ιουνίου. Μια τρίτη νίκη του ΑΚΡ θα επισπεύσει την εκπόνηση νέου Συντάγματος εις αντικατάστασιν του Συντάγματος του Εβρέν, όπως έχει δεσμευθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός. Με το νέο Σύνταγμα θα ανοίξει οριστικά ο δρόμος για τον καθορισμό του ρόλου της πολιτικής εξουσίας και των ενόπλων δυνάμεων.

Για την ώρα, οι δίκες και οι εισαγγελικές έρευνες για τις υποθέσεις Εργκένεκον και «Βαριοπούλα» συνεχίζονται στην Τουρκία. Χθες, ο επιφορτισμένος με τις έρευνες για τη «Βαριοπούλα» εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι το συνωμοτικό σχέδιο για τη δημιουργία χάους με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν και για την πρόκληση θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα δεν ήταν απλώς σχέδιο επί χάρτου, διότι ορισμένα σημεία του είχαν εφαρμοστεί στην πράξη. Αυτό προκύπτει από έγγραφα που εντοπίσθηκαν σε έρευνα στο αρχηγείο του πολεμικού ναυτικού. Χάρη σε αυτά, ο εισαγγελέας ελπίζει να ανατρέψει το επιχείρημα των εμπλεκόμενων ανώτατων αξιωματικών, βάσει του οποίου η «Βαριοπούλα» ήταν στρατιωτική άσκηση που συζητήθηκε σε συμπόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.