Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Στο αρχείο η υπόθεση των μυστικών φυλακών της CIA στη Λιθουανία

Η εισαγγελία της Λιθουανίας θέτει στο αρχείο την έρευνα κατά τριών πρώην αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών για τις μυστικές φυλακές της CIA.

Η εισαγγελία της Λιθουανίας ανακοίνωσε σήμερα πως αρχειοθέτησε την έρευνα της υπόθεσης που αφορά τρεις πρώην αρχηγούς των μυστικών υπηρεσιών, εναντίον των οποίων υπάρχουν υποψίες για συμμετοχή τους στο ζήτημα της λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών της CIA στη βαλτική χώρα.

«Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας και οι ημερομηνίες παραγραφής που έχουν ξεπεραστεί προ πολλού δεν επιτρέπουν την άσκηση δίωξης κατά φυσικών προσώπων. Με εισαγγελικό διάταγμα, η δικαστική έρευνα εγκαταλείπεται», τονίζεται στο ανακοινωθέν της εισαγγελίας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας από την κοινοβουλευτική αναφέρθηκαν τα ονόματα των Μέσις Λαουρίνκους, Αρβιούντας Πόσιους και Ντάινιους Νταμπασίνκας, ως εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση της λειτουργίας μυστικών φυλακών της CIA στη χώρα της Βαλτικής.

Τον Δεκέμβριο του 2009 η επιτροπή τούτη αποφάνθηκε πως η παρουσία των φυλακών στη Λιθουανία ήταν «πιθανή» και ζήτησε από την εισαγγελία να ερευνήσει για τη δράση των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι τρεις ύποπτοι «επέδειξαν ελλιπή άσκηση των καθηκόντων τους, καθόσον δεν ενημέρωσαν την κρατική ηγεσία για τις αποφάσεις τους», ωστόσο καθώς τα πρόσωπα αυτά εγκατέλειψαν τις θέσεις τους από ενός έτους και πλέον «οι κανόνες για την παραγραφή δεν επιτρέπουν να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη εναντίον τους».

Η απόφαση τούτη έγινε αμέσως αντικείμενο δριμείας κριτικής από ΜΚΟ της χώρας για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, η οποία χαρακτήρισε την έρευνα «σύντομη και επιφανειακή».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (14/01/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.