Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Διαλλακτικότερη τώρα η Γερμανία για επέκταση του μηχανισμού στήριξης

Επιμένει πάντως να συνδέει ανεπισήμως την αύξηση των κεφαλαίων του με προσφυγή της Πορτογαλίας σε αυτόν

Bloomberg, Reuters


Διαφαίνεται για πρώτη φορά η πιθανότητα να χαλαρώσει η Γερμανία τη στάση της σε ό, τι αφορά την επέκταση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης ενόψει του συνόδου κορυφής του Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνέχισε χθες να αγοράζει ομόλογα των περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης, περιορίζοντας μερικώς τα spreads τους, που νωρίτερα είχαν εκτοξευθεί στα ύψη.

Στο ενδεχόμενο επικείμενης αλλαγής στη στάση της Γερμανίας αναφερόταν χθες δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt που επικαλείτο ανώνυμες πηγές της γερμανικής κυβέρνησης και υποστήριζε πως η Γερμανία μάλλον είναι έτοιμη να εξετάσει την προοπτική αύξησης των κεφαλαίων ύψους 750 δισ. ευρώ του προσωρινού μηχανισμού στήριξης. Παράλληλα, όμως, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρεται μεν σε αυτή την προοπτική, συνδέοντας και εξαρτώντας την όμως από μία προσφυγή της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης. Από πλευράς της γερμανικής κυβέρνησης, πάντως, ο Στίβεν Ζίμπερτ, κύριος εκπρόσωπος της καγκελαρίου, τόνισε πως «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για επέκταση του μηχανισμού». Τόνισε δε ότι ώς τώρα έχει χρησιμοποιηθεί μόνον ένα μικρό τμήμα των κεφαλαίων του μηχανισμού, επιχείρημα το οποίο επικαλέσθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος στις αρχές Δεκεμβρίου για να υποστηρίξει πως δεν συντρέχει λόγος αύξησης των κεφαλαίων του μηχανισμού.

Η επίσημη διάψευση, πάντως, δεν συνοδεύθηκε από τις συνήθεις αντιρρήσεις της Γερμανίας επί του θέματος.

Σημειωτέον ότι δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times παραθέτει περίληψη έκθεσης του Βίλεμ Μπούιτερ, οικονομολόγου της Citigroup, με τρεις προτάσεις για τη διευθέτηση της κρίσης της Ευρωζώνης. Αυτές συνίστανται σε μια γενναία αύξηση των κεφαλαίων του μηχανισμού στήριξης, την αναδιάρθρωση των προβληματικών χρεών των τραπεζών και την αναδιάρθρωση του προβληματικού χρέους των χωρών. Ο εν λόγω οικονομολόγος προτείνει, επίσης, να αποκτήσει ο μηχανισμός το καθεστώς τράπεζας, και υπό αυτήν την έννοια να αποτελέσει τμήμα της ΕΚΤ που θα μπορεί, έτσι, να τον χρηματοδοτεί. Τα δάνεια που θα χορηγεί ο μηχανισμός θα έχουν την εγγύηση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και έτσι το χρέος που θα εκδίδει θα μετατραπεί σε ευρωομόλογα και τα δάνεια σε ευρωδάνεια. Την ίδια στιγμή, ενόψει πληθώρας δημοπρασιών ομολόγων από αδύναμους και μη κρίκους της Ευρωζώνης, διαπραγματευτές αξιογράφων ανέφεραν πως η ΕΚΤ πραγματοποιεί αγορές ομολόγων των περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης. «Αγοράζουν πενταετή και δεκαετή ομόλογα της Πορτογαλίας, ό, τι προσφέρουν, στην πραγματικότητα» δήλωσε ένας διαπραγματευτής στο Ρόιτερς. Η διαρροή αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι αποδόσεις των πορτογαλικών δεκαετών ομολόγων κατά επτά μονάδες βάσης, στο 7,32% καθώς και των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων. Παρέμειναν, πάντως, σε υψηλά επίπεδα, με τα spreads να έχουν καταγράψει νωρίτερα τα υψηλότερα επίπεδά τους από την 1η Δεκεμβρίου. Οι πιέσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων συνεχίζονται και οι αποδόσεις τους κινούνται ανοδικά, με εκείνη των δεκαετών ομολόγων της Ιρλανδίας να παραμένει στο 9,27% και των βελγικών δεκαετών να εκτινάσσεται κατά 11 μονάδες βάσης στο 4,26% καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδά της από το 2009. Εκτινάχθηκαν, άλλωστε, τα ασφάλιστρα κινδύνου της Πορτογαλίας στις 552 μονάδες βάσης, της Ιρλανδίας στο ιστορικό ρεκόρ των 677 μονάδων, αλλά και του Βελγίου, στις 251 μ. β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.