Οι Ταλιμπάν επιτρέπουν τα κινητά μόνο 2 ώρες την ημέρα για να προστατεύονται από τους «κατασκόπους», οι τηλεφωνικές εταιρείες υπακούουν και η κυβέρνηση δηλώνει αδυναμία να παρέμβει.
Αυστηρούς περιορισμούς στην χρήση των κινητών στις απομακρυσμένες περιοχές του βορειοδυτικού Αφγανιστάν επέβαλλαν οι Ταλιμπάν, σύμφωνα με κατοίκους και αξιωματούχους, γεγονός που ερμηνεύεται ως ενίσχυση της επιρροής τους στην περιοχή, που κάποτε εθεωρείτο ειρηνική.
Η διαταγή που εξέδωσαν οι ισλαμιστικές ομάδες στη Μπάλα Μοργκάμπ, στα σύνορα με το Τουρκμενιστάν, ακολουθεί παρόμοια διατάγματα που είχαν εκδοθεί για περιοχές στο νότο και στα ανατολικά, όπου η εξέγερση είναι ισχυρότερη.
Κάτοικοι είπαν ότι οι Ταλιμπάν διέταξαν τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να ανοίγουν τα δίκτυα τους στις 9 το πρωί και στις 3 μετά το μεσημέρι, στους πιο δρακόντειους περιορισμούς που έχουν υποβάλλει οι μαχητές, οπουδήποτε στην χώρα.
Οι αντάρτες ισχυρίζονται ότι οι αφγανικές και οι ξένες δυνάμεις που βρίσκονται στην χώρα, χρησιμοποιούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για να τους εντοπίζουν και κατηγορούν απλούς πολίτες ότι χρησιμοποιούν τις συσκευές τους για να τους κατασκοπεύουν.
Για πολλά χρόνια οι περιορισμοί στην κινητή τηλεφωνία αποτελούν καθημερινό θέμα για τους κατοίκους της χώρας στις περισσότερες ανασφαλείς περιοχές στο νότο και στα ανατολικά της χώρας, όπου οι συνδέσεις διακόπτονται τη νύχτα.
«Με τη βοήθεια των κινητών τηλεφώνων, οι προδότες περνούν τα σημεία όπου βρισκόμαστε στην κυβέρνηση και στους ξένους», φέρεται να είπε ένας διοικητής των Ταλιμπάν σε συνάντηση με κατοίκους της Μπάλα Μοργκάμπ, σύμφωνα με καταστηματάρχη της περιοχής, ο οποίος δηλώνει ότι τον άκουσε να λέει ότι «μετά την απαγόρευση οι επιθέσεις ήταν λιγότερες».
Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι οι απαγορεύσεις δεν είναι μόνο ενόχληση για τον πληθυσμό των 200.000 κατοίκων τον οποίο αφορούν, αλλά μπορούν να αποδειχτούν και επικίνδυνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Απευθύναμε έκκληση στους Ταλιμπαν να επιδείξουν έλεος αλλά λένε ότι οι μαχητές τους είναι πιο σημαντικοί», είπε ένας από αυτούς σε τηλεφωνική συνέντευξη, η οποία έγινε εκτός των ωρών των περιορισμών.
Ο εκπρόσωπος του τοπικού κυβερνήτη επιβεβαίωσε το διάταγμα των Ταλιμπάν και είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό.
«Ξέρουμε για τους περιορισμούς αλλά οι ιδιωτικές εταιρείες δεν μας ακούν», είπε χαρακτηριστικά.
Οι εταιρείες έχουν πει ότι υποχρεώθηκαν να συμμορφωθούν με τα διατάγματα των Ταλιμπάν ή να διακινδυνεύσουν το ενδεχόμενο να καταστραφεί το δίκτυο τους από τους αντάρτες, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν ανατινάξει κεραίες, σε περιπτώσεις που οι εταιρείες δεν συμμορφώθηκαν.
Οι Ταλιμπάν και οι άλλοι αντάρτικοι σχηματισμοί στηρίζονται στα κινητά και δορυφορικά τηλέφωνα για να επιτρέψουν στους μαχητές να επικοινωνήσουν με τους διοικητές τους και να κάνουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.
Το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών του Αφγανιστάν έχει καταστραφεί στα 30 χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος στην χώρα και ουσιαστικά δεν υπάρχει επίγειο τηλεφωνικό δίκτυο με αποτέλεσμα η κινητή τηλεφωνία να αποτελεί έναν από τους ελάχιστους τομείς οι οποίοι προσέλκυσαν ξένες επενδύσεις.
Στην χώρα λειτουργούν πέντε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, τρεις από τις οποίες είναι ξένες με σύνολο επενδύσεων αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (21/01/2011)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.