Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Επίθεση αυτοκτονίας στο Τικρίτ

A.P., Reuters

ΒΑΓΔΑΤΗ. Τουλάχιστον 52 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 150 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε χθες στην πόλη Τικρίτ του Ιράκ, 130 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης.

Ο βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος έξω από κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες νεαροί προκειμένου να υποβάλουν αίτηση πρόσληψης στην αστυνομία. Η επίθεση ήταν ακόμη μία ένδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Πολλοί τοπικοί αξιωματούχοι άλλωστε παραδέχονταν ότι μια συγκέντρωση φερέλπιδων νεοσυλλέκτων στην αστυνομία ήταν προφανής στόχος για τη σουνιτική οργάνωση Αλ Κάιντα. Επιπλέον, το Τικρίτ είναι γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν και κατοικείται κυρίως από σουνίτες, ενώ στο παρελθόν υπήρξε προπύργιο της Αλ Κάιντα. Επομένως, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα μέτρα ασφαλείας όφειλαν να είναι δρακόντεια.

Κατ’ άλλους, πάντως, ανάλογες επιθέσεις σημειώνονταν και όταν οι αμερικανικές δυνάμεις επιχειρούσαν ακόμη στη χώρα, πριν δηλαδή αποσυρθούν στα στρατόπεδά τους, το περασμένο καλοκαίρι. Εξάλλου, αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε όταν οι Αρχές προσπάθησαν να ελέγξουν τον βομβιστή.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι από τους 50.000 Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν απομείνει στο Ιράκ (σε πλήρη ανάπτυξη οι δυνάμεις των ΗΠΑ έφταναν τις 170.000) προβλέπεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, να αποχωρήσουν στο τέλος του έτους. Ωστόσο, ούτε το γεγονός αυτό, αλλά ούτε και η επίτευξη συμφωνίας τον περασμένο μήνα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, στην οποία μετέχουν και σιίτες, αλλά και σουνίτες, στάθηκαν ικανά να μειώσουν τη δραστηριότητα της Αλ Κάιντα. Η επίθεση της Τρίτης ήταν η πλέον θανατηφόρα από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν αλλεπάλληλες επιθέσεις σε σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 76 άτομα.

(19/01/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.