Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ενα βήμα πιο κοντά ΗΠΑ - Κίνα

Κοινή επιθυμία για σύσφιγξη των αμυντικών σχέσεων
προς αποφυγήν παρεξηγήσεων

Reuters

ΠΕΚΙΝΟ. Τη σύσφιγξη των αμυντικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας χαρακτήρισαν χθες «επιτακτική» ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και ο Κινέζος ομόλογός του Λιανγκ Γκουανγκλιέ, ώστε να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. Ο κ. Γκέιτς βρίσκεται στην Κίνα για να προετοιμάσει το έδαφος της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Χου Τζιντάο την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ για τη σύνοδο κορυφής στις 19 Ιανουαρίου με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα. Οι σινοαμερικανικές αμυντικές σχέσεις είχαν δεχθεί πλήγμα πέρυσι, μετά τις διαμαρτυρίες του Πεκίνου για την πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν.

Ο κ. Γκέιτς δήλωσε χθες ότι η έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των δύο χωρών εντείνει τους κινδύνους. Αμερικανικά και κινεζικά πολεμικά πλοία έχουν αντιπαρατεθεί στις θάλασσες ανοιχτά της Κίνας τα τελευταία χρόνια, ενώ το 2001 εναέρια σύγκρουση μεταξύ αμερικανικού αναγνωριστικού αεροσκάφους και κινεζικού μαχητικού προκάλεσε διπλωματική διένεξη.

«Συμφωνήσαμε ότι για να μειώσουμε τις πιθανότητες κακής επικοινωνίας, παρεξήγησης ή εσφαλμένου υπολογισμού, είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις αμυντικές μας σχέσεις, ώστε αυτές να μην εξαρτώνται από τις πολιτικές μεταβολές», είπε ο κ. Γκέιτς. Παρότι ο κ. Λιανγκ συμφώνησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Κινέζος υπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον εξοπλισμό της Ταϊβάν. Ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα, μεταξύ τους και ο κ. Γκέιτς, έχουν καλέσει το Πεκίνο να ασκήσει πίεση στη Βόρεια Κορέα και το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό τους πρόγραμμα, ενώ ζητούν και μεγαλύτερη διαφάνεια από το Πεκίνο σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Η Κίνα ενίσχυσε τον αμυντικό της προϋπολογισμό κατά 7,5% το 2010 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, δαπανώντας 80,27 δισ. δολάρια, αν και αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το πραγματικό ποσόν είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, που προκαλεί την ανησυχία πολλών κρατών, αναμένεται να επιτρέψει στην Κίνα να ναυπηγήσει αεροπλανοφόρα και να κατασκευάσει μαχητικά αεροσκάφη τύπου Στελθ, καθώς και προηγμένα πυραυλικά συστήματα εδάφους - εδάφους.

Ο κ. Γκέιτς είχε δηλώσει το Σάββατο ότι ορισμένες κινεζικές καινοτομίες σε αμυντικά συστήματα απειλούν τις αμερικανικές στρατιωτικές ικανότητες. Ο κ. Λιανγκ, όμως, τόνισε χθες ότι η κινεζική αμυντική τεχνολογία βρίσκεται πολλά χρόνια πίσω από εκείνες των πιο προηγμένων στρατών του κόσμου, υπογραμμίζοντας ότι τα νέα οπλικά συστήματα δεν στοχεύουν κάποιο συγκεκριμένο έθνος.

Ηλιακά κάτοπτρα από ΗΠΑ

Στο μεταξύ, στον νόμο περί αμυντικών συμβολαίων, που υπέγραψε ο πρόεδρος Ομπάμα το Σάββατο, περιλαμβάνεται εδάφιο που υποχρεώνει το αμερικανικό Πεντάγωνο να «αγοράζει αμερικανικά» ηλιακά κάτοπτρα. Η Κίνα αναδείχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια ως ο σημαντικότερος εξαγωγέας ηλιακών κατόπτρων στον κόσμο, ενώ το Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον έχει εκφράσει διαμαρτυρίες για την επιδότηση του τομέα κατασκευής κατόπτρων στην Κίνα από το κινεζικό κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.