Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Δεν βελτιώνεται η ασφάλεια στο Αφγανιστάν

Reuters

ΚΑΜΠΟΥΛ. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι στρατιωτικές εκτιμήσεις των Δυτικών ότι βελτιώνεται η ασφάλεια στο Αφγανιστάν, καθώς στοχεύουν αποκλειστικά στη δυτική κοινή γνώμη ενόψει της αποχώρησης των συμμαχικών στρατευμάτων από τη χώρα. Αντιθέτως, υπάρχουν «αδιαμφισβήτητα στοιχεία» ότι οι αντάρτες αύξησαν κατά δύο τρίτα τις επιθέσεις τους το 2010 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και σε μια βόρεια επαρχία οι επιθέσεις τους υπερτριπλασιάστηκαν. Οι παραπάνω εκτιμήσεις αναφέρονται σε έκθεση συμβουλευτικού οργανισμού για θέματα ασφαλείας, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε μια ανασκόπηση του πολέμου που έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα τον περασμένο μήνα, είπε ότι έχουν σημειωθεί «σημαντικά επιχειρησιακά οφέλη» και πως έχουν γίνει ευρείες συλλήψεις Ταλιμπάν στη χώρα, αλλά ότι αυτά τα οφέλη είναι εύθραυστα και αναστρέψιμα. Την Τετάρτη, ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, διοικητής των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, απευθυνόμενος ουσιαστικά στους στρατιώτες και τους πολίτες των ξένων δυνάμεων, προέβη σε μια ενθαρρυντική αποτίμηση της κατάστασης για το 2010. Ωστόσο, το γραφείο ασφάλειας των ΜΚΟ στο Αφγανιστάν (ANSO), το οποίο συμβουλεύει Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ανακοίνωσε ότι αυτού του είδους τα θετικά μηνύματα «επικοινωνιακής στρατηγικής» δεν αποσκοπούν παρά στην προετοιμασία για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, που σχεδιάζεται για το τρέχον έτος. Σύμφωνα με την ANSO, οι επιθέσεις αυξήθηκαν κατά 64% πέρυσι σε σύγκριση με το 2009 και κατά μέσον όρο ελάμβαναν χώρα 33 βίαια επεισόδια καθημερινά. Οι απώλειες απ’ όλες τις πλευρές έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Συνολικά σκοτώθηκαν 711 ξένοι στρατιώτες το 2010, αναδεικνυόμενο μακράν η πιο αιματηρή χρονιά του πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.