Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ισραήλ: Νέο κόμμα ιδρύει ο Εχούντ Μπαράκ

Την ίδρυση νέου κόμματος ανακοίνωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ ανακοίνωσε σήμερα την αποχώρησή του από το Εργατικό Κόμμα, του οποίου ηγείτο και την ίδρυση ενός νέου πολιτικού σχηματισμού μαζί με τέσσερις Εργατικούς βουλευτές.

«Ιδρύουμε σήμερα μια κοινοβουλευτική ομάδα, ένα κίνημα και στη συνέχεια ένα κόμμα που θα είναι κεντρώο, σιωνιστικό και δημοκρατικό στην γραμμή του Μπεν Γκουριόν», τόνισε ο Μπαράκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κνεσέτ.

«Καταθέσαμε στην επιτροπή της Κνεσέτ αίτημα για να μάς αναγνωρίσουν ως ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα με το όνομα 'Hatzmahout' (Ανεξαρτησία)», υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας.

«Σύνθημά μας είναι: 'όλα όσα είναι καλά και δίκαια για το Ισραήλ'», πρόσθεσε ο Μπαράκ, καταγγέλλοντας «την ολίσθηση προς τα αριστερά, όλο και περισσότερο προς τα αριστερά» του Εργατικού Κόμματος.

Η αιφνιδιαστική απόφαση του Μπαράκ ανακοινώθηκε νωρίτερα από αξιωματούχο του κοινοβουλίου, ο οποίος δήλωσε ότι ο ηγέτης των Εργατικών με επιστολή του ανακοινώνει την πρόθεσή του να αποχωρήσει μαζί με τέσσερις από τους 13 βουλευτές του κόμματος.

Ο Μπαράκ δεχόταν πιέσεις από το κόμμα για να ζητήσει επισταμένως από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να προχωρήσει γρήγορα σε ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους. Επίσης ήταν δεδομένο ότι στο μέλλον θα έπρεπε να παλέψει για να διατηρήσει την προεδρία του κόμματος.

Η συμμετοχή του Εργατικού Κόμματος στην κυβέρνηση Νετανιάχου διεύρυνε την πολιτική της βάση και θεωρείται ότι άμβλυνε, σε διεθνές επίπεδο, την δεξιά εικόνα της ισραηλινής κυβέρνησης.

Πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο Μπαράκ αναμένεται να παραμείνει στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά δεν είναι σαφές αν οι εναπομείναντες οκτώ βουλευτές του Εργατικού Κόμματος θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο Νετανιάχου διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο με 74 στις 120 έδρες, συμπεριλαμβανομένων και των Εργατικών.


Παραίτηση 2 Ισραηλινών υπουργών από το Εργατικό Κόμμα

Δύο Ισραηλινοί υπουργοί του Εργατικού Κόμματος, ο Ιτζχάκ Χέρτσογκ και ο Αβισάι Μπράβερμαν, ανακοίνωσαν σήμερα ότι παραιτούνται από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τη διάσπαση που προκάλεσε στο Εργατικό Κόμμα ο ηγέτης του, ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.

Ο Χέρτσογκ, ο οποίος είναι αντίπαλος του Μπαράκ, και ο Μπράβερμαν είναι τα πρώτα μέλη της κυβέρνησης του Νετανιάχου που αποχωρούν αφότου σχηματίσθηκε η κυβέρνηση αυτή, το Μάρτιο του 2009.

«Ανακοίνωσα πριν από μερικά λεπτά στον πρωθυπουργό την παραίτησή μου από την κυβέρνηση», ανέφερε ο Χέρτσογκ σε δήλωσή του προς τον Τύπο.

«Πρόκειται για μια προσωπική παραίτηση, όμως συζήτησα με τους επίσης (Εργατικούς) υπουργούς φίλους μου Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ (Βιομηχανίας και Εμπορίου) και Αβισάι Μπράβερμαν (αρμόδιος για τις μειονότητες) και είμαι πεπεισμένος ότι θα κάνουν όπως εγώ επειδή καταλαβαίνουν καλά την πραγματικότητα και θέλουν με άλλους συναδέλφους να σώσουν το Εργατικό Κόμμα», εξήγησε ο Χέρτσογκ.

Λίγο αργότερα, ο Μπράβερμαν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί επίσης.

«Μια κυβέρνηση που αποφάσισε να μην προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία είναι μια κυβέρνηση στην οποία δεν έχω τίποτε να κάνω, συνεπώς στο τέλος αυτής της συνέντευξης Τύπου θα υποβάλω την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό», δήλωσε μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

Ο Μπεν Ελιέζερ, σημαντικό στέλεχος του κόμματος που βολιδοσκοπήθηκε για να γίνει προσωρινός αρχηγός του, αναμένεται να ανακοινώσει τη δική του θέση το απόγευμα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (17/01/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.