Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Στο φως υποχωρήσεις των Παλαιστινίων


Εγγραφα που διέρρευσαν εκθέτουν την Παλαιστινιακή Αρχή

A.P., Reuters


ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ανεπανόρθωτα εκθέτει την Παλαιστινιακή Αρχή σειρά απόρρητων εγγράφων που διέρρευσαν στη δημοσιότητα και από τα οποία διαφαίνεται ότι το διαπραγματευτικό της επιτελείο ήταν διατεθειμένο να αποδεχθεί την προσάρτηση του μεγαλύτερου τμήματος της ανατολικής Ιερουσαλήμ στο ισραηλινό κράτος. Τα έγγραφα αναδημοσιεύονται αποκλειστικά από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, η οποία επέμενε χθες ότι έχει ήδη πιστοποιήσει την αυθεντικότητά τους. Η διεύθυνση του Αλ Τζαζίρα επιβεβαίωσε ότι προτίθεται να προβεί στη σταδιακή δημοσιοποίηση των συνολικά 1.600 εγγράφων που αφορούν τα μυστικά των διαπραγματεύσεων Ισραηλινών και Παλαιστινίων την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα τόσο με τον Guardian όσο και με το Αλ Τζαζίρα, τα «Παλαιστινιακά Ντοκουμέντα», όπως αποκαλούνται τα έγγραφα από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, γράφτηκαν από αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής και νομικούς της χρηματοδοτούμενης από τη Βρετανία υπηρεσίας υποστήριξης των διαπραγματεύσεων.

Η διαρροή έχει προκαλέσει αίσθηση στον αραβικό κόσμο και ισχυρούς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία κάνει λόγο περί εσκεμμένης παραποίησης των όσων ειπώθηκαν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του 2008 στην Αννάπολη των ΗΠΑ. «Επίτηδες, κάποιοι παρουσιάζουν τις θέσεις των Ισραηλινών ως δικές μας», τόνισε χθες ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς από την Αίγυπτο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. «Για κάθε μία από τις επαφές μας, είτε με τους Ισραηλινούς είτε με τους Αμερικανούς, έχουμε ενημερώσει λεπτομερώς τους Αραβες αδελφούς μας», συνέχισε ο ίδιος. Ο επικεφαλής του διαπραγματευτικού επιτελείου της Παλαιστινιακής Αρχής, Σάεμπ Ερεκάτ, ο οποίος φέρεται να είναι το πρόσωπο που πρότεινε στους Ισραηλινούς την παραχώρηση του μεγαλύτερου τμήματος της ανατολικής Ιερουσαλήμ, χαρακτήρισε «γεμάτες παραμορφώσεις» τις αποκαλύψεις του Αλ Τζαζίρα.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο κ. Ερεκάτ και ο πρώην πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Αχμέντ Κουρέγια, είχαν αποδεχθεί την προσάρτηση όλων των εποικισμών της ανατολικής Ιερουσαλήμ, εκτός του Χαρ Χομά, στο ισραηλινό κράτος. Ο κ. Ερεκάτ εμφανίζεται να λέει στην τότε Ισραηλινή ΥΠΕΞ, Τζίπι Λίβνι, ότι «είναι η πρώτη φορά που κάνουμε μια τέτοια υποχώρηση». Πέραν των εποικισμών, η Παλαιστινιακή Αρχή φέρεται να προσέφερε στο Ισραήλ τον έλεγχο του εβραϊκού και του αρμενικού τομέα της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η κ. Λίβνι απέρριψε την «προσφορά» του κ. Ερεκάτ. «Αντιλαμβάνομαι ότι δεν ήταν εύκολο για σας να προτείνετε κάτι τέτοιο και πραγματικά το εκτιμώ, αλλά η πρότασή σας δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις μας», φέρεται να απάντησε η κ. Λίβνι. Στα ίδια έγγραφα εμφανίζονται οι κ. Ερεκάτ και Κουρέγια να προτείνουν την από κοινού διοίκηση του Ορους του Ναού και να ενημερώνουν τους Ισραηλινούς διαπραγματευτές ότι είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν την επιστροφή μόλις 100.000 εκ των προσφύγων του 1948. Από τα «Παλαιστινιακά Ντοκουμέντα» διαφαίνεται, τέλος, ότι οι ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής γνώριζαν εκ των προτέρων τα σχέδια του Ισραήλ για εισβολή στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας τον Δεκέμβριο του 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.