Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Τουρκικά ΜΜΕ

Taraf




Ο Ερντογάν μηνύει τον αρχισυντάκτη της Taraf


Ο πρωθυπουργός μήνυσε τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Taraf, Αχμέντ Αλτάν, επειδή θεωρεί προσβλητική την κριτική που του ασκεί. Μεταξύ των επικρίσεων που κατά το δημοσίευμα προσέβαλαν τον Τούρκο πρωθυπουργό συγκαταλέγεται και δημοσίευμα στο οποίο ο συντάκτης αμφισβήτησε την εντιμότητα και το θάρρος του Ερντογάν, αναρωτώμενος «γιατί ο Ερντογάν δεν κάλεσε το στρατό να απολογηθεί για τα αεροσκάφη που πέταξαν εντός του ελληνικού εναέριου χώρου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Παπανδρέου».


Milliyet


Διευκολύνσεις προς τη CIA

Η Tουρκία μεταξύ του 2002-2006 παρείχε στη CIA τη βάση του Incırlık, προκειμένου να μεταφέρονται ύποπτοι για τρομοκρατία στη βάση του Guadanamo. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι αν και η άδεια είχε δοθεί πριν την άνοδο του ΑΚΡ στην εξουσία, η κυβέρνηση συνέχισε την εφαρμογή της.

Yeni Şafak


Δηλώσεις Σαρκισιάν στην Κύπρο

Η εφημερίδα κάνει εκτεταμένη αναφορά στην ομιλία του Αρμενίου προέδρου στην Κυπριακή Βουλή και ιδιαίτερα στα αποσπάσματα της ομιλίας του όπου τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει την πορεία της προς την ΕΕ χωρίς προηγουμένως να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της και χωρίς την ανάπτυξη εποικοδομητικών σχέσεων με τους άμεσους γείτονές της. Επιπλέον αναφέρονται στο απόσπασμα της ομιλίας του για τις αρμενοτουρκικές σχέσεις όπου ανέφερε ότι παρά τις προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων που κατέβαλε και την προθυμία που έδειξε η Αρμενία, τα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας παραμένουν κλειστά και οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν υφίστανται. Αναφέρεται, επίσης, και στις δηλώσεις του για το Κυπριακό: «Ποτέ δεν ανεχθήκαμε και δεν θα ανεχθούμε την κατοχή του βόρειου τμήματος της φίλης χώρας και μαζί σας θυμόμαστε την κατοχή της Αμμοχώστου και άλλων περιοχών που έχει καταλάβει η Τουρκία».

Μilliyet


Καιρός για μια νέα στρατηγική για την Κύπρο

Με αφορμή τη διαμάχη μετά τις δηλώσεις Μέρκελ ο συντάκτης κάνει μια ανασκόπηση του Κυπριακού τα τελευταία έτη, τονίζοντας ιδιαίτερα την απόρριψη του σχεδίου από τους Εκ καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία χρειάζεται μια πιο ενεργή διπλωματία στο κυπριακό. Στο πλαίσιο αυτό η Άγκυρα πρέπει νε κινητοποιήσει τις μουσουλμανικές χώρες υπέρ των ΤΚ σε όλα τα πεδία και να αναλάβει εκστρατεία για την διεθνή αναγνώριση της «ΤΔΒΚ».


Zaman



Επίσκεψη Νταβούτογλου στο Ιράκ

Αναφέρεται στην επίσκεψη στα μέσα της εβδομάδος του υπουργού εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου προκειμένου να έχει επαφές με τη νέα ιρακινή κυβέρνηση. Στη Βαγδάτη ο υπουργός εξωτερικών είχε συνομιλίες με τον ιρακινό πρόεδρο Ταλαμπανί, τον πρωθυπουργό Μαλίκι, τον ΥΠΕΞ Ζεμπαρί, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Αλ Νουτζάιφι και το νέο πρόεδρο του Συμβουλίου για τις στρατηγικές πολιτικές Αγγιάντ Αλάουι. Κατά τις συνομιλίες συζητήθηκαν οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων αλλά και οι δραστηριότητες του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου ανάμεσα στις δύο χώρες.



Cumhuriyet


Σε διπλωματικό κλοιό η Τουρκία

Τείνει να διαμορφωθεί ένα διπλωματικό μέτωπο μεταξύ Κύπρου Ισραήλ και Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας. Το άρθρο αναφέρει τη συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, οι επαφές Παπανδρέου –Netanyahu και η τελευταία τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι κοινές ασκήσεις Ελλάδας και Ισραήλ, η επίσκεψη Λίμπερμαν στην Αθήνα αλλά και η επίσκεψη Σαρκισιάν στην Κύπρο. Στο δημοσίευμα εξάλλου αναφέρεται ότι έχει ξεκινήσει συνεργασία του ελληνικού και του εβραϊκού λόμπυ στο εξωτερικό. Στο ίδιο δημοσίευμα, σε ένθετο περιλαμβάνεται η σημερινή δήλωση Παπούλια.


Sabah


Διάσκεψη για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν

Τα θέματα της κρίσης του Λιβάνου και της Διάσκεψης για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν, λόγω της επιρροής που ασκεί το Ιράν στη Χιζμπολλάχ απασχολούν έντονα το υπουργείο εξωτερικών. Η Τουρκία εργάζεται εντατικά για να δοθεί τέλος στην πολιτική αστάθεια στο Λίβανο. Μετά το πέρας των εργασιών της τριμερούς διάσκεψης αυτή την εβδομάδα ο Νταβούτογλου μετέβη στη Βηρυτό μαζί με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Αλ Θάνι. Ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Χιζμπολλάχ και άλλες ομάδες στο Λίβανο πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος. Στη Βηρυτό ο Τούρκος ΥΠΕΞ μαζί με τον πρωθυπουργό του Κατάρ είχαν συνομιλίες με τον πρόεδρο Σουλειμάν, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Νάμπι Μπέρρι και τον πρωθυπουργό Χαρίρι. Στις δηλώσεις του πριν τη μετάβασή του στο Λίβανο ο ΥΠΕΞ Davutoğlu τόνισε τη σημασία της εξασφάλισης της συμμετοχής όλων των ενδιαφερομένων μερών στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος. Ταυτόχρονα ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον Ιρανό υπουργό εξωτερικών Σαλέχι, προσθέτοντας ότι το Ιράν εμπιστεύεται την Τουρκία και είναι έτοιμο να συνεισφέρει στη σταθερότητα στο Λίβανο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.