Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Αιματηρή αλλαγή σελίδας στην Τυνησία

Ο πρόεδρος Μπεν Αλί εγκατέλειψε τη χώρα υπό το βάρος της λαϊκής εξέγερσης

AP


Αιματηρές συμπλοκές με δεκάδες νεκρούς, λεηλασίες, πυρπολήσεις συνέθεταν το σκηνικό στην Τυνησία, που περνάει μία από τις πιο δραματικές ημέρες της ιστορίας της. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές απαιτούσαν μεταρρυθμίσεις, πολιτικές ελευθερίες και πάνω από όλα άμεση βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τους. Εκατοντάδες στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας Τύνιδας, μία μόλις ημέρα από τη φυγή του προέδρου Μπεν Αλί στη Σαουδική Αραβία, ο οποίος κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία το 1987 και έκτοτε κυβέρνησε αδιαλείπτως τη χώρα κερδίζοντας τις εκλογές με... 89%.

Καθήκοντα αναπληρωτή προέδρου ήλπιζε να ασκήσει ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γκανουτσί, όπως ο ίδιος ανήγγειλε από τηλεοράσεως απευθύνοντας δραματική έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Ωστόσο, το Συνταγματικό Συμβούλιο της χώρας διόρισε μεταβατικό πρόεδρο του κράτους τον Φουέντ Μεμπαζαά. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις πρώτες κιόλας ώρες ανάληψης καθηκόντων από τον Γκανουτσί σε πολλές πόλεις είχαν γίνει διαδηλώσεις με αίτημα την απομάκρυνσή του. Πάντως, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC παρέμενε ασαφές τελικά ποιός αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας.

Παρά τις σαρωτικές αλλαγές των τελευταίων ωρών η κατάσταση στη χώρα δεν φαινόταν να ηρεμεί. Φωτιά σε φυλακή προκάλεσε τον θάνατο 42 κρατουμένων, διαδηλωτές πυρπόλησαν τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Τύνιδας, ενώ έσπασαν και λεηλάτησαν όποιο κατάστημα έβρισκαν μπροστά τους. Φωτογράφος του Associated Press ανέφερε ότι είδε στρατιώτες να προσπαθούν να σταματήσουν άτομα που λεηλατούσαν σούπερ μάρκετ λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Πολλοί Τυνήσιοι, εξάλλου, κατήγγειλαν στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TV7 ότι δέχθηκαν επιθέσεις και μέσα στα σπίτια τους από αγνώστους που κρατούσαν μαχαίρια.

Ομως, το διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, που είχε κλείσει την Παράσκευή, άρχισε να λειτουργεί και πάλι. Εκατοντάδες αλλοδαποί τουρίστες προσπαθούσαν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ενώ όλα τα κυβερνητικά κτίρια φυλάσσονταν και χθες από στρατιώτες και τεθωρακισμένα.

Ταραχές για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους έχουν αρχίσει και στην Αλγερία.


Η Ιορδανία, μετά την Τυνησία και την Αλγερία, κλυδωνίζεται από διαδηλώσεις. Οπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, χιλιάδες Ιορδανοί κατέλαβαν τους δρόμους της πρωτεύουσας Αμμάν σε μια δυναμική διαμαρτυρία κατά της ακρίβειας, της αύξησης των τιμών σε καύσιμα και τρόφιμα. Φοιτητές, συνδικαλιστές και απλοί πολίτες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στο Αμμάν και σε τέσσερις ακόμα επαρχιακές πόλεις, κρατώντας ιορδανικές σημαίες και φωνάζοντας ρυθμικά συνθήματα κατά του πρωθυπουργού Σαμίρ Ραφάι.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, επεισόδια ή συλλήψεις. Αυτόπτες μάρτυρες, ωστόσο, ανέφεραν ότι ένστολοι αστυνομικοί και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας ντυμένοι με πολιτικά δημιούργησαν αλυσίδες γύρω από τους διαδηλωτές, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτόν να παρεμποδίσουν την αύξησή τους.


Δηλώσεις Oμπάμα, Μέρκελ

Με το βλέμμα στραμμένο στην Τυνησία και τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών, ηγέτες και διεθνείς οργανισμοί προσπαθούν να εκτιμήσουν τι επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα για τη χώρα, την παγκόσμια πολιτική σκηνή και κυρίως τον αραβικό κόσμο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί βρισκόταν σε ολονύκτια σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Φιγιόν με θέμα την Τυνησία, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα αφού εξήρε το θάρρος και την αξιοπρέπεια του τυνησιακού λαού απηύθυνε έκκληση για την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

«Οι ΗΠΑ και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα παρακολουθούν τον γενναίο αγώνα του λαού της Τυνησίας. Καλώ όλες τις πλευρές να επιδείξουν ηρεμία και σύνεση και την κυβέρνηση της Τυνησίας να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να δρομολογήσει ελεύθερες εκλογές», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι «η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της ώστε οι εξελίξεις να είναι ειρηνικές και να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα».

Εκ μέρους της Ε.Ε. η υπεύθυνη για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κάθριν Αστον κάλεσε όλα τα εμπλεκομενα μέρη να επιδείξουν σύνεση ώστε να μην υπάρξουν θύματα.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Αραβικός Σύνδεσμος, που κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις στην Τυνησια να διατηρήσουν την ειρήνη έτσι ώστε η χώρα να βγει από την κρίση με τρόπο που θα σέβεται τη λαϊκή βούληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.