Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Ισχυροποιείται το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο

Μορφή ανώτατου δικαστηρίου με περισσότερες αρμοδιότητες παίρνει το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στην εθνοσυνέλευση.

Θεσμοθετείται μεταξύ άλλων το δικαίωμα ατομικής προσφυγής, πράγμα που σημαίνει ότι προκειμένου να προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Τούρκοι πολίτες προηγουμένως θα πρέπει να προσφεύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Ανάλογες ρυθμίσεις είχαν γίνει πρόσφατα και με τροποποίηση του Συντάγματος. Εάν περάσει το νομοσχέδιο τα περί ατομικής προσφυγής θα τεθούν σε ισχύ στις 23 Αυγούστου.


Με τον τρόπο αυτό προστίθεται άλλη μία φάση στο εσωτερικό δίκαιο, το οποίο πρέπει να εξαντληθεί για να γίνει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι ατομικές προσφυγές θα αξιολογούνται από τμήματα που θα αποτελούνται από επτά δικαστές, οι οποίοι θα μπορούν να λαμβάνουν και ασφαλιστικά μέτρα, ενώ θα μπορούν να ακυρώνουν δικαστικές αποφάσεις και να ζητούν επανάληψη της δίκης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα μπορεί επίσης να ακυρώνει αποφάσεις άλλων σωμάτων, περιλαμβανομένων αυτών του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου ή του συμβουλίου του κράτους. Το νομοσχέδιο προβλέπει 200 νέες θέσεις εισηγητών και 437 νέες θέσεις διοικητικού προσωπικού. Ωστόσο εάν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που προέρχονται από την Τουρκία, ενδέχεται να προκύψει πρόβλημα ως προς την απόδοση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου στις ατομικές προσφυγές.

Ο αριθμός των προσφυγών εναντίον της Τουρκίας που πήραν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μορφή δίκης ήταν για το έτος 2009 4,474, ενώ το 2008 είχαν γίνει 3.706 δίκες. Επειδή όμως το ζητούμενο είναι το σύνολο των προσφυγών και όχι μόνο αυτές τις οποίες αποδέχτηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σημειώνεται ότι για το έτος 2009 υπήρξαν συνολικά 8.482 προσφυγές εναντίον της Τουρκίας, εκ των οποίων οι 4,474 πήραν μορφή δίκης. Εάν δηλαδή είχε το 2009 το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο τη σχετική αρμοδιότητα, θα έπρεπε να εξετάσει 8,482 προσφυγές.

Σημειώνεται τέλος ότι πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία στην υπόθεση Ορφανοτροφείου Πριγκήπου και επέβαλε την επιστροφή του κτιρίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το τελευταίο διάστημα έχει εκφραστεί στο Φανάρι το ενδεχόμενο προσφυγής στο ίδιο δικαστήριο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, ενώ τίθεται θέμα ενδεχομένου προσφυγής και για το κτίριο του ελληνορθόδοξου δημοτικού σχολείου στο Ορτάκιοϊ στο Βόσπορο της Κωνσταντινούπολης, κτίριο το οποίο έχει δημευθεί από τις τουρκικές αρχές και σήμερα λειτουργεί ως γραφείο της τουρκικής Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκής Ένωσης.

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (12/01/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.