Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

«Οχι» Ισπανίας σε μόνιμη εκεχειρία ΕΤΑ


Η κυβέρνηση και το Λαϊκό Κόμμα θεωρούν ανεπαρκή την ανακοίνωση


ΜΑΔΡΙΤΗ. Απορρίπτει η σοσιαλιστική κυβέρνηση Θαπατέρο της Ισπανίας τη μόνιμη εκεχειρία που ανακοίνωσε ότι κηρύσσει η ΕΤΑ, η οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών, η οποία διεκδικεί την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων από την Ισπανία.

Ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλφρέντο Ρουμπαλκάμπα, τόνισε ότι η ανακοίνωση της ΕΤΑ δεν είναι κακή είδηση, αλλά δεν είναι αυτή που αναμενόταν, διότι η οργάνωση δεν τερματίζει αμετάκλητα τη δράση της. Για παύση, όχι για αποκήρυξη της βίας από την ΕΤΑ κάνει λόγο το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα, που θεωρεί επίσης ανεπαρκή την ανακοίνωση της οργάνωσης, ενώ για κοροϊδία της ΕΤΑ μιλούν και οι οργανώσεις των θυμάτων της οργάνωσης.


Σε βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της βασκικής εφημερίδας Gara, τρεις μασκοφόροι-μέλη της ΕΤΑ κάνουν λόγο για κατάπαυση του πυρός, που θα είναι γενική και επαληθεύσιμη από τη διεθνή κοινότητα. Ωστόσο, στην ανακοίνωσή της, η οργάνωση δεν κάνει αναφορά στη διάλυσή της ούτε στην παράδοση των όπλων της – βασικά αιτήματα διαδοχικών κυβερνήσεων της Ισπανίας. Γι’ αυτό και ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι η ανακοίνωση της ΕΤΑ δεν είναι ούτε αυτό που χρειάζεται ούτε αυτό που αναμένει η κυβέρνηση. «Ολες οι δημοκρατικές κυβερνήσεις και όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν κατ’ επανάληψιν επιμείνει ότι η μοναδική ανακοίνωση που θέλουμε να διαβάσουμε, είναι αυτή στη οποία η ΕΤΑ ανακοινώνει την οριστική και αμετάκλητη διάλυσή της».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η βασκική οργάνωση είχε κηρύξει εκεχειρία χωρίς να διευκρινίσει τη χρονική διάρκειά της. Η ΕΤΑ είχε ανακοινώσει μονομερή εκεχειρία και την άνοιξη του 2006. Τότε η εκεχειρία είχε διαρκέσει μόνον εννέα μήνες και είχε λήξει με την επίθεση της οργάνωσης στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς του 2007, στην οποία είχαν σκοτωθεί δύο άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί 52. Η ισπανική κυβέρνηση είχε τότε διακόψει κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης με την ΕΤΑ.

Στη χθεσινή της ανακοίνωση, η οργάνωση τονίζει ότι είναι ανοιχτή στον διάλογο και στις διαπραγματεύσεις, επανέλαβε ωστόσο τις πάγιες απόψεις της όπως το ότι οι Βάσκοι έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν τμήμα της Ισπανίας ή όχι. Ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης τόνισε ότι η οργάνωση επιμένει σε έναν κατάλογο αιτημάτων και ότι το ύφος της είναι αυτό της έπαρσης. «Με άλλα λόγια, η ΕΤΑ εξακολουθεί να ορίζει ένα τίμημα για τον τερματισμό της βίας», προσθέτει ο Ρουμπαλκάμπα.

Η ΕΤΑ έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση στην Ισπανία, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ και θεωρείται υπεύθυνη για τον θάνατο 850 ανθρώπων από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Προσφάτως, ωστόσο, έχει δεχτεί σοβαρά πλήγματα, καθώς πολλά σημαντικά μέλη της έχουν συλληφθεί ενώ χάνει διαρκώς τα ερείσματά της στη Χώρα των Βάσκων. Σημειωτέον ότι το πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ, το Μπατασούνα, που έχει τεθεί εκτός νόμου, επιδιώκει να μετασχηματιστεί σε νέο κόμμα που απορρίπτει τη βία.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχε έντονη φημολογία περί επικείμενης κήρυξης εκεχειρίας εκ μέρους της ETA, αλλά η ισπανική κυβέρνηση ήταν πολύ επιφυλακτική, καθώς, και στο παρελθόν, η αυτονομιστική οργάνωση είχε δημιουργήσει ελπίδες τις οποίες ωστόσο διέψευσε. Σύμφωνα με αναλυτές, τις προηγούμενες φορές που η ΕΤΑ κήρυξε εκεχειρία, το γεγονός στάθηκε αφορμή για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της, οπότε η ισπανική κυβέρνηση έχει σοβαρούς λόγους να είναι τόσο επιφυλακτική.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_11/01/2011_428234

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.