Τρίτη 3 Μαΐου 2011

«Δορυφόροι της Τουρκίας μέχρι το 2050»

Χάρτης της Τουρκίας του 2050, που παρουσιάζει στο βιβλίο του ο Τζορτζ Φρίντμαν .



Ακραία πρόβλεψη στο βιβλίο για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο συγγραφέας του βιβλίου «The Next 100 Years» Τζορτζ Φρίντμαν υποστηρίζει ότι η Τουρκία θα αναδειχθεί κατά τα επόμενα 40 χρόνια ως μία από τις τέσσερις ισχυρότερες περιφερειακές δυνάμεις του κόσμου, δημιουργώντας μια εκτενή σφαίρα γεωπολιτικής επιρροής και επεκτείνοντας τα σύνορά της.


ΤΖΟΡΤΖ ΦΡΙΝΤΜΑΝ
Η Ελλάδα και η Κύπρος θα αποτελούν στόχο της νεο-οθωμανικής αυτοκρατορίας

ΕΥΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ σε βιβλίο που κυκλοφόρησε προ μηνών στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Ινστιτούτο Stratfor, με τίτλο «The Next 100 Years» (Τα επόμενα 100 χρόνια), το οποίο υπογράφει ο Τζορτζ Φρίντμαν, δίνει τις τελευταίες μέρες μερίδα των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Τουρκία. Το ενδιαφέρον των Τούρκων κέντρισε η πρόβλεψη του συγγραφέα ότι η Ελλάδα και η Κύπρος σταδιακά θα δορυφοροποιηθούν και θα απορροφηθούν από την Τουρκία, αφού προηγουμένως ακολουθήσουν το δρόμο της φινλανδοποίησης, ανίκανες να αναχαιτίσουν την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας.

Το βιβλίο προχωρεί σε μια γεωπολιτική-γεωστρατηγική πρόβλεψη, βασιζόμενο σε αναλύσεις και στοιχεία (οικονομία, δημογραφία, περιβάλλον, εξοπλισμοί, τεχνολογία), καθώς και στις τάσεις που διαμορφώνονται σε παγκόσμια κλίμακα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο (για το οποίο δημοσιεύεται εκτενής ανάλυση και στο ελληνικό ιστολόγιο www.blogpress.gr), η Τουρκία θα αναδειχθεί κατά τα επόμενα 40 χρόνια ως μία από τις τέσσερις ισχυρότερες περιφερειακές δυνάμεις του κόσμου, δημιουργώντας μια εκτενή σφαίρα γεωπολιτικής επιρροής και επεκτείνοντας τα σύνορά της. Σημειώνεται εδώ, ότι σήμερα η τουρκική οικονομία κατέχει τη 17η θέση παγκοσμίως και η γειτονική χώρα περιλαμβάνεται στην ομάδα των 20 πιο ισχυρών του πλανήτη (G-20).

Ο Φρίντμαν προβλέπει την αλματώδη οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας, η οποία θα καταστεί μία από τις 10 πλουσιότερες χώρες του πλανήτη. Η Τουρκία του 2050 θα έχει επωφεληθεί από την κατάρρευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προσαρτώντας εδάφη στην περιοχή του Καυκάσου, ενώ θα αποτελεί την ηγεμονεύουσα δύναμη στον ισλαμικό κόσμο. Μάλιστα, θα έχει νικήσει στρατιωτικά τη Ρωσία σε πόλεμο το 2020, επεκτείνοντας την επιρροή της μέχρι τις ουκρανικές πεδιάδες και καταλαμβάνοντας περιοχές τις οποίες διατηρούσε το 17ο αιώνα, επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Ελλάδα και η Κύπρος -σύμφωνα με την ανάλυση του Φρίντμαν- θα αποτελούν στόχο της νεο-οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία θα συναγωνίζεται ευθέως τις ΗΠΑ και τις άλλες δυνάμεις της Ευρώπης.

Το σενάριο αυτό εκτιμά ότι η ισχυροποίηση της Τουρκίας στον οικονομικό και στρατιωτικό τομέα, σε συνδυασμό με τη δημογραφική ανάπτυξη, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις επανεμφάνισης της οθωμανικής σφαίρας επιρροής, στην οποία σταδιακά θα ενταχθεί το σύνολο σχεδόν των παλαιών εδαφών, με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή. Ο Φρίντμαν θεωρεί ότι: Η Τουρκία αποτελεί πλατφόρμα σταθερότητας στο χάος της Μέσης Ανατολής.

Ο ρυθμός με τον οποίο η Τουρκία συγκλίνει προς τις ανεπτυγμένες οικονομίες, επιταχύνθηκε «εντυπωσιακά» την περίοδο 2002-2007, επιτυγχάνοντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ 6,8%, υπερδιπλάσιο από αυτόν της δεκαετίας του 1990. Σε συνδυασμό με την πραγματική ανατίμηση της τουρκικής λίρας, κατέστησε την οικονομία της Τουρκίας ως τη 17η μεγαλύτερη παγκοσμίως, σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Έχοντας βρεθεί στο χείλος της χρεωκοπίας, η Τουρκία κατάφερε να περιορίσει μέσα σε λίγα χρόνια το δημόσιο χρέος στο 40% το 2008, από περίπου 71% το 2001.

Η οικονομία της δείχνει ότι μπορεί να επιτύχει εντυπωσιακές επιδόσεις μακροπρόθεσμα, ενώ μεταξύ των βασικότερων πλεονεκτημάτων της είναι ο πληθυσμός (αυξάνεται ταχέως με ρυθμό 1,3% ετησίως, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 27 έτη), η στρατηγική γεωγραφική θέση της και το σχετικά ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Το μέσο ημερομίσθιο υπολογίζεται ότι είναι περί τα 38-40 δολάρια.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Goldman Sachs από το 2008, η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε μια οικονομία 6 τρισ. δολαρίων έως το 2050, κάτι που θα την καταστήσει την τρίτη μεγαλύτερη της Ευρώπης.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η Τουρκία έχει ξεφύγει σε σύγκριση με την Ελλάδα και τις άλλες βαλκανικές και μεσοασιατικές χώρες, και έχει γίνει σημαντικά μεγαλύτερης τάξης μεγέθους οικονομικός παράγοντας.

Τα οικονομικά άλματα της Τουρκίας
Η Τουρκία, εάν συνεχίσει με τις σωστές πολιτικές, θα καταστεί η ένατη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο το 2050, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs, της κορυφαίας παγκοσμίως επενδυτικής τράπεζας, η οποία παρατηρεί ενδεικτικά ότι:
-Η τουρκική εταιρεία Vestel Electronics είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τηλεοράσεων στην Ευρώπη, κατασκευάζοντας το ? της συνολικής παραγωγής όλων των συσκευών που κατασκευάζονται και πωλούνται στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
-Είναι 6η στον ευρωπαϊκό κλάδο κατασκευής αυτοκινήτων, 17η στον παγκόσμιο και συνεχώς μεγαλώνει το μερίδιό της.
Τώρα πάει να κάνει το αποφασιστικό άλμα και στον τομέα μεταφοράς και παράδοσης ενέργειας. Αυτό πραγματικά θα την απογειώσει σε άλλη τάξη οικονομικών μεγεθών.

Τα παραπάνω αποτελούν προβλέψεις ή προφητείες φαινομενικά ιδιωτικών αμερικανικών ιδρυμάτων που εκτελούν ασκήσεις επί χάρτου (ιδιαίτερα το ίδρυμα Stratfor είναι γνωστό στην Ελλάδα εδώ και χρόνια για διάφορες ασκήσεις επί χάρτου που έχει εκπονήσει και τρομοκρατεί κατά διαστήματα την ελληνική κοινή γνώμη). Τώρα μπήκε στον ίδιο χορό και η Goldman Sachs, γνωστών οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, και συντεταγμένη στην ιδεολογία περί «οικονομικών δολοφόνων», που με τόση κυνικότητα περιέγραψε ο Τζον Πέρκινς.

http://www.sigmalive.com/simerini/293936

2 σχόλια:

  1. Καλά όλα αυτά, γιατί στο χάρτη είναι μόνο η Ελλάδα από τα Βαλκάνια στην τουρκική σφαίρα επιρροής; Δηλαδή η Ελλάδα θα φινλανδοποιηθεί αλλά η Αλβανία, τα Σκόπια, η Βουλγαρία κλπ. θα την γλιτώσουν;
    Ενώ αυτό: "Μάλιστα, θα έχει νικήσει στρατιωτικά τη Ρωσία σε πόλεμο το 2020, επεκτείνοντας την επιρροή της μέχρι τις ουκρανικές πεδιάδες" θυμίζει προφητείες του Νοστράδαμου ή του γέροντα Παΐσιου. Αφενός τέτοιος πόλεμος δεν προβλέπεται να γίνει σε 10 χρόνια, όταν σήμερα Τουρκία και Ρωσία είναι πλέον στρατηγικοί εταίροι, αφετέρου κι αν γινόταν δεν νομίζω ότι θα ήταν η πυρηνική Ρωσία που θα τον έχανε.

    Επίσης αφήνει πολύ βολικά έξω από την οθωμανική σφαίρα το Ισραήλ που θα πρέπει να συνυπάρχει με μια νεο-οθωμανική θάλασσα με εχθρικές διαθέσεις εναντίον του.
    Ο Φρίντμαν είναι αμερικανοεβραίος, αλλά απ'ό,τι φαίνεται είναι από εκείνους που πιστεύουν ότι συμφέρον του Ισραήλ είναι να τα βρει με την Τουρκία και να αφήσει τις συμμαχίες με Κύπρο και Ελλάδα. Αυτοί όμως δεν έχουν συνειδηποιήσει προφανώς τι σημαίνει νεο-οθωμανική Τουρκία η οποία δεν θα ενδιαφέρεται πλέον η ίδια να έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ, ακόμα κι αν αυτό το επιθυμούσε διακαώς.
    Άρα λοιπόν δεν ενδιαφέρονται ούτε και για τα πραγματικά συμφέροντα του Ισραήλ αλλά μιλούν ουσιαστικά για το πώς κάποιοι αμερικανικοί κύκλοι θα ήθελαν να είναι τα πράγματα στην περιοχή, με μια μεγάλη "σταθεροποιητική" Τουρκία, η οποία περίεργως θα άφηνε ήσυχο το Ισραήλ και δεν θα το προσαρτούσε κι αυτό στη σφαίρα επιρροής, ασχέτως αν αυτά είναι όντως πιθανά να συμβούν έτσι όπως τα φαντάζονται. Η πραγματικότητα θα τους προσγειώσει όλους πολύ σύντομα πιστεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυ ενδιαφερουσα μελετη αλλα εχω αποριες:

    α)Η Ευρωπαϊκη Ενωση σε ολο αυτο που βρισκεται? γιατι μπορει να περναει μια εκ βαθρων δομικη κριση βλεποντας τα οικονομικα της να καταρρεουν αλλα πολυ απεχει απο την διαλυση της
    -μια τοσο ισχυρη Τουρκια δεν θα ενσωματωθει σε αυτην? ή εστω δεν θα επιλεξει την σιγουρη οικονομικη οδο?

    β)Το ΝΑΤΟ σε ολο αυτο που βρισκεται? γιατι χωρις να εχω διαβασει το πονημα μπορω να συμπερανω οτι καποια συνδεση θα βρισκει ο συγγραφεας αναμεσα σε "καταρρευση Ρωσικης Ομοσπονδιας" και περιθωριοποιηση(?)-διαλυση(?)-υποβαθμιση ως Δ.Ο.(?) του ΝΑΤΟ, ΑΛΛΑ!! εδω βρηκε λογο (ισως και αφορμη)υπαρξης μετα το '89, δεν θα βρει το 2050? θα πρεπει και θα εχει ενδιαφερον να μας εξηγησει ο φιλος μας με ποιο τροπο θα επιτρεψουν οι ΗΠΑ σε μια φιλικα προσκειμενη μεν, αντιδραστικη και "ανυπακουη" Τουρκια να εξελιχθει σε ανταγωνιστη της σε μια περιοχη που τουλαχιστον για σημερα βρισκεται στις πρωτες της λιστας των προτεραιοτητων της.

    και γ) μιλωντας για Καταρρευση Ρωσικης Ομοσπονδιας, τοσο αβιαστα το περναμε? για να μην παρεξηγηθω, το '89 ημουν μολις 4 ετων οποτε πολυ απεχω απο μια συναισθηματικα-πολιτικα φορτισμενη αντιδραση, αλλα για μια τετοια καταρρευση θα πρεπει να εχει προηγηθει κανενας Γ Παγκοσμιος αλλα κι αυτος ο καημενουλης για να συμβει θελει φασαρια δεν ξυπναει ετσι απλα κακοκεφη μια δυναμη το πρωι να πει: Αντε παληκαρια φυγαμε ιδιως την εποχη της οικονομικης παγκοσμιοποιησης που τα εθνη-κρατη δηλωμενα πλεον εχουν συνειδητοποιησει οτι ο πολεμος βρε αδελφε ειναι ακριβη υποθεση και εμας στοχος μας ειναι πρωτα και πανω απο ολα η αναπτυξη, βασικο μεσο για την επιτευξη της οποιας ειναι το Χρημα.

    Για να μην μακρυγορω περαιτερω με υποθετικα σεναρια μασωνικης συνομωσιας, καθοτι δεν εχω διαβασει το βιβλιο, παρα μονο αυτο το αρθρο, και εχοντας μια μικρη γνωση-πολυ μικρη, αλλα νομιζω βασικη, η αναλυση των γεωπολιτικων ισορροπιων και η αναδειξη Δυναμεων κατα τη γνωμη μου πρεπει σε μια ερευνα να αποτελει συμπερασμα μιας μελετης που να αφορα μεταβασεις, δομες, αλλαγες του ιδιου του διεθνους συστηματος στη βαση του, πως αυτο μεταβαλλεται, η παραμενει στασιμο και διαμορφωνεται απο τους βασικους δρωντες-αλλα ολους, μικρους και μη.
    Αυτα, και προσωπικα τον βασικο του σκοπο ο ΦιλοΤουρκος Κος Φριντμαν τον πετυχε, θα το διαβασω το βιβλιο του, και ελπιζω η Υποθεση Εργασιας του να βασιζεται σε λογικα επιχειρηματα και τεκμηρια.

    ως τοτε καλο Σβκ σε ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.