Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Εκτίμηση για 30.000 νεκρούς στη Λιβύη

Reuters, A.P., Afp

Στην εκτίμηση ότι οι νεκροί στη Λιβύη μπορεί να έχουν φθάσει τους 30.000 προχώρησε η αμερικανική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η κλίμακα των όσων συμβαίνουν θα αποκαλυφθεί μετά τη λήξη τους». Τριμελής επιτροπή του ΟΗΕ έφθασε την Τετάρτη στη χώρα, προκειμένου να ερευνήσει τις κατηγορίες περί δολοφονιών αμάχων, εξαφανίσεων κρατουμένων και βασανισμών διαδηλωτών που βαρύνουν το καθεστώς Καντάφι.

Η λιβυκή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την επιτροπή, αλλά συνεχίζει να διαψεύδει με τον πιο αθώο τρόπο τις κατηγορίες. «Δεν ξέρω τίποτα» είπε η κόρη του Μουαμάρ Καντάφι, Αΐσα, στους Τάιμς της Νέας Υόρκης. Η Αΐσα επικέντρωσε τη συνομιλία στις δικές της τραυματικές εμπειρίες, όταν οι βόμβες του Ρόναλντ Ρέιγκαν έπεφταν στο σπίτι της σε ηλικία 9 ετών.

Ομως οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επεσήμαναν ότι οι ρωσικοί πύραυλοι Γκραντ, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τις δυνάμεις του Καντάφι, δεν ενδείκνυνται για μάχες σε κατοικημένες περιοχές, εφόσον εκτοξεύονται κατά συστοιχίες και στερούνται ακρίβειας. Με τέτοιους πυραύλους σφυροκοπούν οι δυνάμεις του Καντάφι, όχι μόνο τη Μισράτα, την τρίτη πόλη της χώρας, αλλά και το ξεχασμένο μέτωπο της Ζιντάν, στις δυτικές ορεινές περιοχές. Οι αντάρτες έχουν σημειώσει προόδους στο μέτωπο αυτό, ανακτώντας τον έλεγχο ενός συνοριακού περάσματος που διευκολύνει τη μέσω Τυνησίας τροφοδοσία τους.

Οι προσπάθειες των δυνάμεων του συνταγματάρχη Καντάφι να αποκόψουν την πολιορκημένη Μισράτα από το λιμάνι της, στερώντας από τους κατοίκους της τη μοναδική επικοινωνία με τον έξω κόσμο, συνεχίστηκαν, υποχρεώνοντας πλοίο του Ερυθρού Σταυρού να εγκαταλείψει εσπευσμένα το λιμάνι. Νατοϊκός βομβαρδισμός έπληξε μία από τις κυβερνητικές θέσεις, προσφέροντας ανάσα στο λιμάνι, αλλά οι επιθέσεις εναντίον της Μισράτα συνεχίστηκαν.

Μπροστά σε μια διαρκή ροή επαναλαμβανόμενων ειδήσεων από τη Λιβύη, στις οποίες το μόνο που αλλάζει είναι οι ταυτότητες των όλο και περισσότερων θυμάτων, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Λίαμ Φοξ αρνήθηκε ότι υπάρχει τέλμα. «Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε τέλμα. Νομίζω ότι έγιναν σημαντικές πρόοδοι σε αρκετούς τομείς τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε ο Φοξ, φέρνοντας ως παράδειγμα την αποστολή τεσσάρων αεροσκαφών από την Ιταλία, τη χρηματοδότηση των ανταρτών από το Κουβέιτ και τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τις ΗΠΑ. Παράλληλα, οι ΗΠΑ χαλάρωσαν τις κυρώσεις προς τη Λιβύη ώστε να μπορέσει η αντιπολίτευση να διοχετεύσει στις διεθνείς αγορές μέρος του πετρελαίου που κατέχει, ενώ χορήγησαν 25 εκατ. για την παροχή βοηθημάτων προς τους αντάρτες. Τα βοηθήματα, όπως διευκρίνισαν, θα είναι «μη θανατηφόρα», κοινώς δεν θα πρόκειται για όπλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.