Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ απέκλεισε στο Λονδίνο το ενδεχόμενο να προμηθεύσει η Γαλλία όπλα στους αντάρτες στη σημερινή κατάσταση, εκφράζοντας «μεγάλη έκπληξη» για τους ισχυρισμούς της λιβυκής αντιπολίτευσης, ότι η Ιταλία θα της παράσχει όπλα.
«Δεν είναι πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης να δώσει όπλα σε οποιονδήποτε αυτή τη στιγμή» στη Λιβύη, δήλωσε ο Λονγκέ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Βρετανό ομόλογό του Λίαμ Φοξ.
Ο Γάλλος υπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε για λίγες ώρες το Λονδίνο, εξέφρασε επίσης τη «μεγάλη έκπληξη» του για τις δηλώσεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT), πολιτικό όργανο της λιβυκής εξέγερσης, στο μέτρο που ισχύει το εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη το οποίο επέβαλε ο ΟΗΕ.
Το Σάββατο, το CNT ανακοίνωσε ότι η Ιταλία, πρώην αποικιοκρατική δύναμη στη Λιβύη, έχει δεχτεί να παράσχει όπλα «πολύ σύντομα» για να το βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις που είναι πιστές στον ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.
Δεν υπήρξαν επίσημα σχόλια από τη Ρώμη, αλλά πηγές του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισαν ότι η Ιταλία θα παράσχει «υλικό αυτοάμυνας» στους αντάρτες, αλλά όχι επιθετικά όπλα.
Ερωτηθείς εξάλλου για ένα ενδεχόμενο τέλμα στη Λιβύη, όπου το ΝΑΤΟ έχει τη διοίκηση για τους βομβαρδισμούς από τα τέλη Μαρτίου, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας έκρινε ότι η εναλλακτική λύση εναπόκειται στον συνταγματάρχη Καντάφι. «Η διάρκεια (της σύγκρουσης), εξαρτάται πραγματικά από την απόφασή του» να εγκαταλείψει την εξουσία ή όχι, σημείωσε.
Οι Φοξ και Λονγκέ αντάλλαξαν, επίσης, τα έγγραφα της επικύρωσης μιας γαλλοβρετανικής συνθήκης συνεργασίας σε θέματα άμυνας, που υπεγράφη στις 2 Νοεμβρίου από το Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και το βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
Η συμφωνία, που ισχύει σήμερα, προβλέπει κυρίως τη δημιουργία μιας «κοινής εκστρατευτικής δύναμης» πολλών χιλιάδων ανδρών και την προσομοίωση από τις δύο χώρες του πυρηνικού οπλοστασίου τους σε ένα εργαστήριο που βρίσκεται στη Ντιζόν της Γαλλίας (ανατολικά).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.